Melyik a legjobb műfenyő?

Turi Dániel
A műfenyők piaca egyre nagyobb, a klasszikus daraboktól az extrémebb fenyőfákig bármit megtalálhatunk a piacon. Összegyűjtöttük az idei év legtrendibb darabjait!

Régen még a megúszás szinonimájának számított műfenyőt vásárolni, mára azonban ez az elképzelés jelentősen megváltozott. Ez többek között annak tudható be, hogy a fenntarthatóság  és a környezettudatosság jegyében ma már egyre kevésbé tudunk megbarátkozni a gondolattal, hogy évente sokmilliónyi fenyőfát  kivágnak csakis azért, hogy aztán két hét után lehullassa a levelét és a kukában, vagy még inkább a kuka mellett végezze. Persze annak idején a műfenyők tükrözték is valamelyest ezt a megúszós jelleget, idővel azonban kezdtek egyre élethűbbé válni, olyannyira, hogy egy minőségibb műfenyőt csak sokadik ránézésre lehet megkülönböztetni egy igazitól.

Mitől lesz jó egy műfenyő?

Nyilván ez attól is függ, hogy mik a terveink vele. Ha egy klasszikus, a fél szobát befoglaló, grandiózus karácsonyfában gondolkodunk, akkor nem valószínű, hogy megfelel nekünk a miniatürizált asztali változat és vice versa. De

ma már nem csak a mérete alapján különböztethetjük a műfenyőket,

hiszen, ahogy egyre nagyobb a kereslet, úgy nő a kínálat is. Így ma már nem csak az alapján választhatunk, hogy 2D-s vagy 3D-s darabot szeretnénk: egyre több a különböző világítótestekkel felszerelt, különleges és sokszor meglepő műfenyő is. Most ezek közül válogattunk. 

Miniatűr műfenyők

Sokan szeretnék megteremteni otthon a karácsonyi hangulatot, de helyhiány vagy anyagi okok miatt nem engedhetnek maguknak nagyobb karácsonyfát. Szerencsére ma már nekik sem kell lemondaniuk az ünnepi hangulatról – ezek a mini fenyők azonban nem csupán az otthonunkban, hanem például egy irodai asztalon is remekül mutatnak, de akár az igazi fenyő mellett egyszerű dekorelemként is megállják a helyüket. A 3D-s alpesi lucfenyő (1) például mindössze hatvan centis, a sűrűn egymás mellé helyezett PVC-ből készült ágak miatt viszont így is nehéz megmondani, hogy nem igazi fenyőről van szó. Az IKEA terméke (2) még ennél is kisebb,

harminchárom centis, ráadásul világító LED-fényekkel van ellátva és akár az ünnepi asztalon is tökéletesen mutat.

Csakúgy, mint a negyven centis havas műfenyő (3), ami akár önálló dekorációként is használhatunk, hogy feldíszítsük az otthonunkat. Azoknak pedig, akik egy kicsit nagyobb fenyőt szeretnének, ami nem foglal sok helyet, a kilencven centis Bonami műfenyő (4) lehet a tökéletes választás.

 

Világító műfenyők

A karácsony, de az egész ünnepi időszak egyik legfontosabb kellékei a különböző fényfüzérek, világító termékek. Ezekkel díszítjük fel az ablakainkat, de jellemzően egy-egy füzér kerül a karácsonyfára is – amit persze lehetetlenség kibogozni, ha pedig sikerül, egészen biztos, hogy újra összegabalyodik. Erre a problémára is jó megoldás lehet, ha automatikusan olyan műfenyőt választunk, ami világít – arról nem is beszélve, hogy ezzel két legyet üthetünk egy csapásra. A vidaXL élethű karácsonyfája (1)150 darab LED-égővel teszi meghitté és otthonossá a lakásunkat. A cég másik terméke, a száloptikás műfenyő (2) ennek pont az ellenkezőjét nyújtja: meg sem próbál valódinak tűnni, a kék, piros, sárga, zöld és lila fényeknek köszönhetően inkább a parti karácsonyfa kategóriába esik; feltéve persze, ha létezik ilyen kategória. Előnyük viszont az, hogy mind a LED-világítás, mind pedig a száloptika rendkívül energiatakarékos, ami a jelenlegi helyzetben szinte mindenkinél nagyon fontos kérdés. 

A Pepitából kapható (3) és a Belianából (4) rendelhető műfenyők fényét elemek biztosítják, az utóbbit ráadásul még

tobozok is díszítik, sőt még egy beépített időzítővel is rendelkezik és nyolc órányi folyamatos világítás után egyszerűen kikapcsol.  

Különleges, extrém műfenyők

A műfenyők népszerűségének növekedésével természetesen egyre több olyan darabot is találunk, amik sok esetben egyáltalán nem hétköznapiak, meglepőek. Olyanok, amikkel garantáltan kitűnhetünk a tömegből, miközben olyan hangulatot varázsolhatunk az otthonunkba, amitől biztosan emlékezetes lesz a karácsony, a barátaink pedig tudni akarják majd, hogy honnan szereztük a nem mindennapi fát. A Kokiskashop terméke (1) több szempontból is jó választás, a negyvenkét centis stilizált karácsonyfa egyszerre minimalista és szimbolikus, a rajta lévő huszonöt LED égővel pedig még látványosabb dekoráció lehet belőle. A világítást elem garantálja, így a kábelekkel sem kel bíbelődni, ráadásul hat órányi működés után magától ki is kapcsol. Még ennél is minimalistább viszont a NatureHome karácsonyfája (2), ami egészen konkrétan csak fapálcikákból áll. A különleges, kicsit skandináv hangulatot árasztó terméket még a legkisebbek is képesek lehetnek összerakni, így

ebben az esetben nem csak megfelelő dekoráció lehet karácsonykor, de egy jó családi program is, amit a gyerekekkel együtt élvezhetünk.

Ráadásul a NatureHome fáját az ünnep végeztével pillanatok alatt szétszerelhetjük és kis helyen tárolhatjuk egy éven át, hogy aztán jövőre újra elővegyük a karácsony közeledtével.

A vidaXl hóesést is imitáló karácsonyfája (3) talán az egyik legkülönlegesebb és leginkább megosztó darab, amivel az elmúlt években találkoztunk. Egyrészt a fa automatikusan karácsonyi dallamot kezd játszani, ha áramforráshoz csatlakoztatjuk és felgyúlnak a fényei is: összesen nyolcvan darab LED világít rajta, de a díszítéshez tartozik még huszonnégy kis gömb és tizenkét ezüst színű jégcsap is. Egyszóval, aki emellett az egyébként cseppet sem olcsó darab mellett dönt, annak nem kell külön bajlódnia a fa feldíszítésével sem. Viszont az igazi meglepetés az, hogy a fenyő a havazást is képes imitálni.

Tartoznak hozzá ugyanis „hópelyhek”, melyek a fa tetejéről hullanak le, ahol az ernyő összegyűjti azokat és egy pumpa segítségével visszajuttatja a fa tetejére.

A Farnham rózsaszín műfenyője (4) emellett egy egyszerű, hétköznapi műfenyőnek tűnik, pedig egyáltalán nem az, legalábbis a színe semmiképp. A teljesen természetellenes halvány pink árnyalatban pompázó fát három különböző méretben, 120, 180 és 210 centis méretben rendelhetjük meg. Feltéve, ha azt szeretnénk, hogy Doktor Szöszi is féltékeny legyen a karácsonyfánkra.