A legjobb mosógépek 2021-ben

Balázs
Időnként mosni kell és eleink dézsás deszkás megoldásaihoz képest elég jelentőset lépett már előre a technológia ezen a téren, így mára már igen nehéz rendet vágni a gomba módra szaporodó mosógépmárkák között, úgyhogy próbáljunk is hozzá pár támpontot találni.

(Frissítve!) Sok szempontot kell figyelembe venni a megfelelő mosógép kiválasztásakor, az extra funkciók pedig csak a hab a tortán. Összegyűjtöttük azokat a tulajdonságokat, amiket érdemes mérlegelni.

A legfontosabb kérdések

Első lépésként meg kell mérni a helyet, ahova az eszközt tenni szeretnénk, majd eldönteni, hogy az elöl- vagy a felültöltős típust preferáljuk. Sok esetben a felültöltős gép keskenyebb és olcsóbb, ám már egyre több gyártónál fellelhető a kisebb vagy keskenyített elöltöltős mosógép is. Arról se feledkezzünk meg, hogy a gépnek ajtaja is van, aminek a nyitásához plusz térre van szükség – ajánlott ezzel is kalkulálni.

Manapság egyre elterjedtebb, hogy a hely szűkössége miatt egymás tetejére tesznek két gépet. Ha ilyen terveink vannak, akkor legalább az egyiknek (az alsónak) elöltöltősnek kell lennie, ám legyen olyan szélessége és mélysége, hogy a másik eszköz is ráférjen. A másik nagy divat a beépítés: lehet kapni félig és teljesen beépíthető modelleket is.

Kapacitás

A mosókapacitás a dob befogadóképességére vonatkozik és köbméterben mérik. Átlagosan egy 3–4 köbméteres mosógép 5–7 kiló szennyes befogadására képes, míg egy 5 köbméteresben akár 9 kiló mosnivaló is elfér. Mivel az ajánlott terhelési méret a mosógép modelljétől és gyártójától függ, így érdemes erről tájékozódni.

A legjobb mosógépek
Fotó: Getty Images

Energiatakarékosság

Ha az alapvető kérdéseket tisztáztuk, áttérhetünk egy másik fontos témakörre, ami az energiatakarékosság.

Az elöltöltős, nagy hatékonyságú modellek állnak a rangsor tetején: energia- és a víztakarékosak, ám általánosságban el lehet mondani, hogy a mosógépek energiafogyasztása jobb, mint régen.

A készülékek összehasonlíthatók a G-től A+++-ig terjedő energiahatékonysági címkék alapján is. Ez esetben az A besorolású, alacsony energiafogyasztású mosógépnél -10 százalékkal kevesebbet fogyaszt egy A+ besorolású, -20 százalékkal kevesebbet egy A++ jelzésű és -30 százalékkal kevesebbet egy A+++ energiaosztályú – írja a markabolt.hu.

Ciklusok és funkciók

A hagyományos felültöltős gépeknek kevesebb mosási ciklusuk van és rövidebb mosási idővel rendelkeznek, ám a ruhamosás hatékonysága kérdéses lehet, míg az elöltöltősök jobb teljesítményt mutatnak, ám a ciklusok általában sokkal hosszabbak – írja a the spruce, hozzátéve: járjunk utána a vízszinttel és a vízhőmérséklettel kapcsolatos beállításoknak.

Egyes modellek például automatikusan beállítják a víz hőmérsékletét és szintjét, de vannak olyanok is, ahol egyénileg, kedvünk szerint változtathatjuk a hőmérsékletet, centrifugálási sebességet. Praktikus a finom vagy kézi mosási ciklus, esetleg az alkalmi viselet beállítása, amelynek alacsony centrifugálása a ráncok csökkentésére szolgál.

Egyéb fontos jellemzők kulcsszavakban: gőz, késleltetett mosás, rozsdamentes acélból készült, extra öblítés, előszívás, lágyító és fehérítő adagolók, a ciklus végét jelző fény- és hangjelzések, mosási ciklus rövidítése, automatikus kikapcsolás, időmérés. 

 

Egyes újabb típusok rendelkeznek intelligens adagolási technológiával, melynek lényege, hogy a készülék felméri a ruhákhoz szükséges mosószer mennyiségét, ezt automatikusan kiengedik a tartályból, a fennmaradó mennyiséget pedig megtakarítják a következő ciklusokhoz, mosáshoz.

Centrifugálási sebesség

A centrifugálási ciklus eltávolítja a vizet a ruhákból, ám érdemes néhány tényt tisztázni.

  • A mosógépek maximális centrifugálási sebessége 1000 fordulat / perc és 1 800 fordulat / perc között van.
  • A mosógépek leggyakoribb centrifugálási sebessége: 1200 fordulat / perc és 1400 / perc.
  • Minél nagyobb a centrifugálási sebesség, annál drágább a készülék és annál zajosabb is lehet.
  • A nagyobb centrifugálási sebességért nem mindig érdemes többet fizetni – írja a Which.

Okosmosógép

Bizonyos közép- és csúcsminőségű eszközöket olyan telefonos alkalmazással lehet összekapcsolni, ami lehetővé teszi a mosás távoli indítását, leállítását és szüneteltetését, vagy a tisztítási ciklus állapotának megtekintését a telefonon.

A legjobb mosógépek

A gyors és csendes

Whirlpool FWSG 61282 BV EE mosógép

Fogyasztás: 153 kWh/év; Centrifuga fordulatszám: 1 200/perc; Késleltetett indítás: Van; Aquastop: Nincs; Kapacitás: 6 kg; Ára: Kb. 90 000 Ft

Hirdetés

 

Miért szeretjük?

Elsősorban azért, mert egy mosógéphez viszonyítva egészen halk, szinte már aludni is lehetne mellette, eközben pedig van 30 perces gyorsmosó programja is, így túl sok időbe sem telik, amíg tisztát csinál a piszkos ruháinkból.

További jó tulajdonsága, hogy meglehetősen kis helyen is elfér, valamint a kezelése is pofon egyszerű. 

Az energiafogyasztása pedig alacsony, így a fenntartása sem kerül sokba.

Hátrányok

Centrizésnél hajlamos az ugrálásra és minél kevesebb ruhát pakol bele az ember, annál jobban csinálja, úgyhogy célszerű alaposan megpakolni, de azért figyeljünk a hat kilós limitre.

Kiknek ajánljuk?

Azoknak, akiknek egy csendes és gyors mosógépre van szükségük.

A szétszórtak barátja

Samsung WW80M644OBW Elöltöltős mosógép

Fogyasztás: 116 kWh/év; Centrifuga fordulatszám: 1 400/perc; Késleltetett indítás: Van; Aquastop: Nincs; Kapacitás: 8 kg; Ára: 212 490 Ft

Hirdetés

 

Miért szeretjük?

A legnagyobb előnye ennek a gépnek kétségtelenül az AddWash funkció, ami egy kicsi ablakot takar az ajtón és arra szolgál, hogy ha már elindítottuk a mosást, de hirtelen észrevesszük, hogy kihagytunk egy zoknit, pólót, akármit, azt még be tudjuk gyorsan hajintani rajta.

Hátrányok

Amiért sokan nem szeretik ezt a gépet, az épp az előbb még éltetett 1400-as fordulatszámú centrifuga, ugyanis eléggé zajosan dolgozik és olykor a mosógép még táncra is perdül, ami sokakat érthetően zavar. Nehéz gép, aminek a mozgatásához legalább két emberre lesz szükség, és az se baj, ha közülük az egyik nem a nagymama. Viszonylag nagy is, ezért kicsi lakásokba nem ajánlott.

Kiknek ajánljuk?

Azoknak, akiket nem zavar, ha a jól végzett munkáért cserébe egy kicsit zajosabb a mosógép, pláne ha a program elindítása után is lehet még bele pakolni.

Az okos és takarékos

AEG L9FBB49B mosógép

Fogyasztás: 70 kWh/év; Centrifuga fordulatszám: 1 400/perc; Késleltetett indítás: Van; Aquastop: Nincs; Kapacitás: 9 kg; Ára: Kb. 315 000 Ft

Hirdetés

 

Miért szeretjük?

Halkan és megbízhatóan dolgozik, illetve lényegesen alaposabban kitisztítja a ruhákat, mint a korábbi típusok. Külön előnye, hogy még centrizés alatt is megőrzi a relatív halkságát és nem támad olyan érzésünk, mintha az Ezeréves Sólyom akarna felszállni a fürdőszobából. Rendelkezik vasaláskönnyítő funkcióval is, amivel további fölösleges köröket spórol meg nekünk.

Az 1400-as fordulatszámmal verető centrifuga pedig szinte szárazra pörgeti a ruhákat.

Mindezeken felül pedig okos is, azaz egy telefonon keresztül is elindíthatjuk a mosást, illetve meggyőződhetünk a folyamat hogyan állásáról. Végső menőség gyanánt pedig vessünk egy pillantást a fogyasztására.

Hátrányok

Nem a legolcsóbb.

Kiknek ajánljuk?

Azoknak, akik képesek és hajlandók megfizetni a minőség valóban nem túl pénztárcabarát árát.

A kiscsaládos

LG F2WN2S6N4E Mosógép

Fogyasztás: 121 kWh/év; Centrifuga fordulatszám: 1 200/perc; Késleltetett indítás: Van; Aquastop: Nincs; Kapacitás: 6,5 kg; Ára: 114 990 Ft

Hirdetés

 

Miért szeretjük?

Mert valóban mindent tud, amire egy kisebb családnak szüksége lehet, megbízhatóan dolgozik, nem marad benne foltos ruha és az ára is egészen barátságos.

Emellett nem egy drabális állat, így kisebb helyen is elfér gond nélkül.

Hátrányok

A programjai meglehetősen hosszadalmasok és időbe telik mire az ember kiismeri magát közöttük.

Kiknek ajánljuk?

Azoknak, akiknek különösebb elvárásaik nincsenek egy mosógéppel szemben, persze azon túl, hogy mosson.

A nem táncolós

Bosch WAN 24291BY mosógép

Fogyasztás: 175 kWh/év; Centrifuga fordulatszám: 1 200/perc; Késleltetett indítás: Van; Aquastop: Van; Kapacitás: 8 kg; Ára: Kb. 130 000 Ft

Hirdetés

 

Miért szeretjük?

Elsősorban azért, mert a rezgéscsillapító oldalfalainak köszönhetően centrizés közben sem fog táncra perdülni.

Ráadásul a SpeedPerfect funkciója miatt hamarabb is képes végezni, mint az egy mosógéptől megszokott, a legjobb eredményt egyébként a különféle programok kombinálásával érjük el nála. 

Hátrányok

Kicsit túl sok a programja, így időbe telik, mire kiigazodunk rajta.

Kiknek ajánljuk?

Kizárólag azoknak, akik képesek bosszankodás nélkül használni a 21. század technikai vívmányait.