A legjobb laptopok

Balázs
Ha eljött az ideje a laptopcserének, akkor érdemes az alábbi készülékek közül válogatnod. Ezek ugyan nem filléres termékek, viszont évek múlva is számítógépként fognak funkcionálni.

(Frissítve!) Amikor laptopot akarunk vásárolni, értelemszerűen több szempontot is figyelembe kell vennünk ahhoz, hogy olyan eszközt válasszunk, amit tökéletesen ki tudunk használni. Eleve nem mindegy, hogy mi lesz a fő tevékenységünk, amit végezni akarunk rajta. Munka? Játék? Egyszerű zenehallgatós, filmnézős kikapcsolódás? Ezek mindegyike talán? Mindenféleképpen találjuk ezt ki, hiszen ha tudjuk, hogy mit akarunk vásárolni, onnantól kezdve lényegesen képesek leszünk minimalizálni a csalódás lehetőségét.

Persze ezeken túl is érdemes mérlegelnünk. Általános vezérelvként a laptopvásárlásnál (mint minden kicsit is komolyabb eszköz esetében) is igaz, hogy nem ajánlott a legolcsóbb kategóriák felé elmozdulni.

Természetesen lehet laptopot venni 50 000 forintért, de vagy olyan lesz, amivel örülünk, ha a szövegszerkesztés megy, vagy pedig olyan, amit nem sokkal a garancia lejárta után már dobhatunk is ki a kukába.

Szóval fontos a készülék ára, de azt is nézzük meg, hogy mit kapunk a pénzünkért.

Ami lényeges egy laptopban az a processzor, a memória, a kijelző mérete, hogy van-e benne SSD meghajtó, illetve bizonyos esetekben (játék, vizuális tartalomgyártás, stb.) fontos még a videókártya is. A választék szerencsére bőséges, mi most öt olyan gépet fogunk bemutatni nektek, amelyek ugyan nem olcsók, de cserébe egész biztosan kijelenthetjük róluk, hogy öt év múlva is laptopok lesznek.

A megfizethető nagyképernyős

Acer Aspire 5 laptop

CPU: Intel Core i5-1035G1; Kijelző: 1920 x 1080; Memória: 8 GB; Merevlemez: 256 GB, SSD; GPU: GeForce MX350; Ára: Kb. 260 000 Ft

Hirdetés

 

Miért szeretjük?

Leginkább azért mert a 15 colos képernyője ellenére nem méregdrága, az akkumulátora is meglehetősen kitartó típus.

A felépítésén érződik, hogy van benne anyag, nem spóroltak vele és a teljesítménye sem hagy túl sok kívánnivalót maga után.

Persze ne tekintsünk rá úgy, mint egy szuperszonikus gamer gépre, hiszen attól távol áll, de nem is erre találták ki. Összességében egy barátságos mindenes, ami épp ugyanolyan jól működik munkához, mint kikapcsolódáshoz.

Hátrányok

A képernyője lehetne élénkebb is, továbbá az olcsó hatást elkerülendő belepakolt anyagmennyiség érződik a gép súlyán és vastagságán is, magyarán ha egy hártyavékony, pillekönnyű laptop a vágyad, akkor keresgélj tovább. 

Kiknek ajánljuk?

Azoknak, akik nem csak egy specifikus dolgot akarnak csinálni a gépükön, hanem univerzális számítógépként kívánják azt használni.

A Samsung rajongók legjobb barátja

Samsung Galaxy Book Pro 360

CPU: Intel Core i5-1135G7; Kijelző: 1920 x 1080; Memória: 8 GB; Merevlemez: 256 GB, SSD; GPU: Intel Iris Xe Graphics; Ára: Kb. 480 000 Ft

Hirdetés

 

Miért szeretjük?

Azért mert elképesztően könnyű és vékony, illetve az akkumulátora is remek teljesítménnyel rendelkezik.

Azoknak való elsősorban, akiknek van már Galaxy készülékük, legyen ez akár telefon, vagy tablet.

Rengeteg olyan funkciót építettek bele, ami a telefon és a számítógép közötti együttműködést aknázza ki és teszi gördülékenyebbé.

Hátrányok

A legnagyobb hátránya, hogy a webkamerája csak 720p-t tud, illetve a Samsung operációs rendszerén is volna még mit huzalozgatni.

Kiknek ajánljuk?

Elsősorban azoknak, akiket beszippantott a Galaxy életérzés és rendelkeznek már ilyen készülékkel. 

A legjobb megfizethető gamer

Dell G5 15 laptop

CPU: Intel Core i5-10300H; Kijelző: 1920 x 1080; Memória: 8 GB; Merevlemez: 512 GB, SSD; GPU: GeForce GTX1650 Ti; Ára: 299 900 Ft-tól

Hirdetés

 

Miért szeretjük?

Elsősorban az ár/érték aránya miatt, magyarán relatív megfizethető áron egy elég erős teljesítményű gépet szerezhetünk be.

Mindezek mellett az akkumulátora is jól bírja a játékból adódó fokozott terhelést, így nem kell a konnektor mellé költöznünk, ha használni akarjuk.

Hátrányok

A kijelző IPS panelje a gyengébbek közé tartozik, így az álomszép látványvilágot nem kell elvárni tőle. 

Kiknek ajánljuk?

Azoknak, akik nem csilliárdokért akarnak gamer laptopot venni.

A legjobb gamer

ASUS ROG Strix G15

CPU: Intel Core i7-10750H; Kijelző: 1920 x 1080; Memória: 8 GB; Merevlemez: 512 GB, SSD; GPU: GeForce GTX1650 Ti; Ára: Kb. 399 900 Ft

Hirdetés

 

Miért szeretjük?

Ugyan nem ez a világ legolcsóbb gamer laptopja, viszont a minősége és a teljesítménye annyira erős, amivel sem a filléres, sem a középkategóriás gamer gépek nem versenyezhetnek.

A beépített LAN portjának és a magas képfrissítési rátával dolgozó kijelzőjének köszönhetően ideális gép azoknak is, akik a gamerséget az e-sport világában tolják.

Mindezek mellett még meglehetősen robosztus felépítésű is, tehát eléggé bírni fogja a gyűrődést.

Hátrányok

Nem bírja a 4k-t, akkor se, ha egy UHD-s okostévére kötöd a gépet, mert a videókártyája gyenge hozzá, viszont Full HD-ban szépen dolgozik. A robosztussága következtében meglehetősen nehéz is, valamint nem rendelkezik webkamerával. További hátulütője, hogy az egyetlen darab USB C csatlakozója elég sovány.

Kiknek ajánljuk?

Azoknak, akik egy jó középkategóriás gamer gépet akarnak.

A legjobb megfizethető MacBook

Apple MacBook Air 13 2020

CPU: Intel Core i3 1000NG4; Kijelző: 2560 x 1600; Memória: 8 GB RAM; Tárhely: 256 GB SSD; GPU: Integrált, Iris Plus Graphics; Ára: 414 990 Ft-tól

Hirdetés

 

Miért szeretjük?

Mert nem kerül csilliárdokba, illetve végre eltűnt a Mac-es tábort egy részét a Windowsig üldöző borzalmas billentyűzet és egy sokkal kézre állóbb, kényelmesebb klaviatúrát kapott. Ha diákként kell egy menő laptop és ki akarod próbálni a Maces életérzést, akkor már csak

a dizájnja, az akkumulátor teljesítménye, valamint a készülék könnyűsége és a hordozhatósága végett is ez a kihagyhatatlan laptop a számodra.

Hátrányok

Ugyan az Apple némi ráncfelvarrást már eszközölt a gépen, de továbbra sem lehet erőműnek nevezni, így ha olyan dolgokra használnád, amihez kellene vas is, akkor nem ez a te laptopod. A büdzsé kiadás ára, hogy pár dolog kevésbé lesz menő benne, mint a csilliárdos nagy testvéreiben, ilyen pl. a színpontosság és élesség is.

Kiknek ajánljuk?

Azoknak, akik szívesen kipróbálnák a MacBook életérzést, de nem szeretnék első nekifutásra a világ minden kincsét rákölteni.