A tökéletes klímaválasztás titkai

Szponzorált tartalom
Hőség miatt álmatlanul, forgolódással eltöltött éjszakák, végigszenvedett nappalok - ekkor érezzük csak igazán egy jó klímaberendezés hiányát. Persze ez nem olcsó beruházás, éppen ezért fontos megismerni a tökéletes eszköz kiválasztásának titkait.

A modern klímaberendezések sokoldalúan segítenek megteremteni az ideális otthoni környezetet – és nem csak nyáron. A hűtő és fűtő funkció mellett csökkentik a páratartalmat, kiszűrik a szennyezőanyagokat, polleneket és kellemetlen szagokat – mindezt szinte hangtalanul, energiatakarékosan, automatikusan, sőt mobil applikációval távirányítva is el tudják végezni, az egyes helyiségek funkciójától függően más és más szempontok alapján.

Észrevétlenül, környezetbarát módon dolgoznak a háttérben, hogy kellemes, komfortos környezetet hozzanak létre.

Persze mindenkinek mások az igényei, eltérő kapacitásúak a pénztárcák is, a légkondirengetegben pedig könnyű eltévedni. A tökéletes eszköz kiválasztása gondos mérlegelést és tájékozódást kíván – ebben segítünk most.

Milyen típusok vannak?

  • A Split (osztott) légkondicionálók külön beltéri és kültéri egységből állnak, melyeket a hűtőközeget szállító hőszigetelt cső köti össze. A hűtő rész kerül a lakásba, a kompresszor és kondenzátor a lakás falán kívülre, így egyrészt csendesebben működik a légkondicionáló, másrészt a hűtési folyamattal keletkező hő a lakáson kívülre kerül.
  • Multi split légkondicionálók egy kültéri és több beltéri egységből állnak, ráadásul az utóbbiak akár különféle típusúak, teljesítményűek is lehetnek. Ez a megoldás lehetővé teszi, hogy az egyes helyiségekhez eltérő, oda ideális beltéri egységet válasszunk. Akár 5 külön vezérelhető beltéri egység is csatlakozhat egy kültérihez, ami általában gazdaságosabb megoldás, mintha minden beltérihez külön kültérit kellene csatlakoztatni.
  • A falra szerelhető változatokkal szemben a légcsatornázható egység feltűnés nélkül illeszkedik a mennyezetbe: csak a beszívó
    és a kifúvó rácsa látszik. Elegáns megoldás, ami bő teret ad az álmennyezet tetszés szerinti kialakításának és légkondicionáló elrejtésének.
Daikin klíma
Fotó: Daikin

Mérlegeljük a körülményeinket!

Különböző szempontokat kell megvizsgálni az otthonunkkal kapcsolatban is, ahova a légkondicionáló kerül majd. Például a külső környezet párás vagy száraz, árnyékos vagy könnyen átforrósodó? Az épület régi, felújításra váró vagy modern, energiahatékony? Milyen az épület szigetelése? Hány helyiség van a lakásban, milyen méretűek, milyenek a nyílászárók és az állapotuk? Mennyire intenzíven süt be a napfény, milyen árnyékolást használunk (redőny, sötétítő függöny)? 

A szükséges teljesítmény meghatározására érdemes szakembert felkérni, aki jellemzően a fent vázolt paramétereket veszi figyelembe. A hüvelykujjszabály szerint négyzetméterenként 60–100 W körüli hűtőteljesítmény az átlagos érték, vagyis:

Szoba mérete Hűtőteljesítmény
< 20 m2 1,5 kW
20 – 35 m2  2,5 kW
35 – 55 m2 3,5 kW
55 – 90 m2  6,0 kW / 7,1 kW

A klímáknak is többféle energiahatékonysága és zajszintje van, általánosságban elmondható, hogy a Daikin klímaberendezések tíz órás üzemidő alatt kevesebb energiát fogyasztanak, mint amennyit egy mosás és szárítás igényel.

beltéri levegő minősége sem elhanyagolható szempont – főleg, ha mi magunk vagy a családunk valamelyik tagja asztmától, allergiás betegségtől szenved. Ilyenkor különösen ajánlott a levegő minőségét javító, többrétegű szűrőrendszerrel felszerelt légkondi. A Daikin klímák a termékskála különböző fokain különböző légtisztító szűrőkkel vannak ellátva: már a belépő kategóriás modellek is rendelkeznek ezüst allergén eltávolító szűrővel, vagy titánium-apatit légtisztító szűrővel. A felsőbb kategóriás eszközök pedig többrétegű szűrőrendszert tartalmaznak, amelyek közt ott van a légtisztító berendezésekben is használt Flash Streamer szűrő is.

Egyéb szuperképességek

Végül az extra funkciókról is illik szót ejteni: ilyen például a Wi-Fi csatlakozási lehetőség, a mozgásérzékelő (ami a hatékony működés érdekében módosítja a hőmérsékletet, ha üres a szoba vagy valaki belép a szobába), a kényelmes alvás üzemmód, a függőleges automatikus légterelés vagy a csendes működés funkció (ilyenkor nagyon alacsony, akár 19 dBA-s a berendezés zajszintje, mint a fáról hulló leveleké).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Szerelés és karbantartás

Légkondicionálót alapvetően minden házba fel lehet szerelni – akár gipszkarton falra is -, egyetlen fontos feltétel akad: a megfelelő áramellátás. A kültéri egységet az épület homlokzatára, tetejére vagy az erkélyre is fel lehet szerelni, a lényeg, hogy biztonságosan rögzítve legyen, ugyanakkor műemlék jellegű épületekre nem szabad kültéri egységet elhelyezni. A telepítés a körülmények összetettségétől függően már akár pár óra alatt is készen lehet, de akár egy napot is igénybe vehet. Ezzel nincs minden letudva, hiszen a tisztább levegő és magasabb hatásfok érdekében érdemes rendszeresen tisztítani vagy tiszíttatni a készüléket. Elég évente egyszer, lehetőség szerint még jóval a klímaszezon előtt átesni a karbantartáson. Az időben, rendszeresen végzett karbantarással sok bonyodalomtól kímélhetjük meg magunkat, mert a hőség beköszöntével nehéz jó szakembert találni. Tehát nem “nagy dolog”, viszont annál fontosabb, ugyanis

a nem megfelelően karbantartott berendezéseknél a lecsapódó pára hatására Legionella baktériumok és gombák szaporodhatnak el, amelyek megbetegedéseket okozhatnak.

Nem utolsó sorban pedig a rendszeres ellenőrzés sokkal költséghatékonyabb, mintha valamilyen hiba esetén kéne hívni a szerelőt – írja a daikin.hu.

Daikin klíma
Fotó: Daikin

Minden okos a lakásban

Manapság már eluralkodtak az okoseszközök az otthonokban is – szerencsére van lehetőség arra, hogy a légkondi is az legyen. A legtöbb Daikin modellhez elérhető WLAN adapter, amivel a berendezés az otthoni Wi-Fi hálózatra tud csatlakozni. Android és iOS rendszerű okostelefonokra és táblagépekre elérhető az ingyenes Daikin Online Controller alkalmazás, amivel a légkondicionáló irányítható. Továbbá a  Daikin klímák többsége okos otthon megoldásokba is integrálható.