Ezek voltak 2022 legjobb telefonos alkalmazásai

Turi Dániel
Kismillió különböző applikáció létezik ma már, amelyek megkönnyíthetik a mindennapjainkat. Most eláruljuk, hogy mik voltak a felhasználók kedvencei idén!

Régen elmúltak az idők, amikor telefonálásra, esetleg üzenetváltásra használtuk csak a telefonjainkat. Ma már a zsebünkben lapuló eszközön figyeljük az időjárást, ő tartja észben a jelszavaink, ő a lakáskulcsunk, a határidőnaplónk, a mozivásznunk, a könyvtárunk, a CD-gyűjteményünk, a házi orvosunk, aki figyeli a vérnyomásunk és ő a legjobb barátunk is, aki még sötétben is felismeri az arcunkat – a sort pedig minden túlzás nélkül, a végtelenségig lehetne folytatni. Mindezeket a feladatokat az okostelefonunk a különböző applikációk segítségével képes végrehajtani és mint ahogy az lenni a szokott, idén is összegyűjtötték, hogy mik voltak a legnépszerűbb és legnagyobb hatással bíró alkalmazások az Apple és a Google szerint. Lássuk a listát!

Az anti-Instagram az év legjobbja

Érdekes módon, mindkét szolgáltatást használók körében a legnépszerűbb a BeRealnévre hallgató alkalmazás lett, amit sokan csak „anti-Intstagramnak” neveznek. Ez nem is csoda, hiszen

a francia fejlesztésű applikáció mindenben a tökéletes ellentéte a százmilliók által használt közösségi oldalnak.

A BeReal alkalmazás telefonon
Fotó: Getty Images

A BeRealben ugyanúgy képeket tölthetünk fel a saját oldalunkra, de szigorú megkötések mellett: a telefonunk naponta változó időpontban jelez, hogy mikor kell elkészítenünk a képet és onnantól számítva mindössze kettő percünk van, hogy elkészítsük a fotót – a telefonunk első és hátsó kamerájával egyaránt. Egy nap mindössze egy képet oszthatunk meg és nincs időnk felkészülni arra, hogy beállítsuk akár a hajunk, akár a környezetünk; a valóságot kényszerülünk megmutatni, amit oly sokszor szeretünk különböző filterekkel és effektusokkal tökéletessé formálni. Itt erre sincs lehetőségünk:

az applikációban nincs se retusálás, se filter, csak a meztelen valóság.

A mesterséges intelligencia hódítása

A Dream by WOMBO alkalmazás használat közben
Fotó: play.google.com

Pár évvel ezelőtt még elképzelhetetlennek tűnt, hogy hétköznapi felhasználók, akár egyetlen gombnyomásra képesek legyenek kihasználni a mesterséges intelligencia nyújtotta lehetőségeket. Azonban napról-napra egyre könnyebben elérhetővé válik a technológia, olyannyira, hogy már az alkalmazások piacát is kezdi meghódítani. Az Androidon futó applikációk közül a Google a Dream by WOMBO névre hallgató alkalmazást választotta az év legjobbjának. Az applikációban

mindössze pár kulcsszót kell megadnunk, valamint egy művészeti stílust, a többit pedig a mesterséges intelligenciára bízhatjuk, ami „műalkotást” készít a betáplált adatokból.

Ezen felül továbbra is rendkívlü népszerűnek számítanak a mesterséges intelligenciát használó, úgynevezett virtuális asszisztensek: a Siri, a Google Assistant és a Microsoft fejlesztése, a Cortana. Bár arról megoszlanak a vélemények, hogy ezek a szó szoros értelmében applikációnak számítanak-e, a legtöbb technológiával foglalkozó szakember szerint annak tekinthetők.

Pszichológus a mobilunkban

A mentális egészség, annak megalapozása és megtartása egyre fontosabb a mai, folyamatosan változó világunkban és ez visszaköszön a felhasználók által elérhető applikációk között. Az Apple például az év legnagyobb hatással bíró alkalmazásának választotta a How We Feel – magyarul Hogy érezzük magunkat – névre keresztelt alkalmazást. Az app alapja az, hogy az emberek gyakran nem képesek megfelelően kifejezni a saját érzéseiket, ezért egy látványos grafikával megtámogatva, egy óriási listából kiválaszthatjuk, hogy éppen hogy érezzük magunkat.

Az alkalmazás ezeket az érzéseket tárolja és így képes különböző mintázatokat rögzíteni

– vagyis azt figyeli, hogy különböző élethelyzeteket milyen érzelmeket váltanak ki belőlünk. A Google listáján a STIGMA az, ami segíthet kialakítani a jobb mentális egészséget. Az alkalmazás végső soron egy közösségi oldal, ahol a különböző, életben tapasztalt nehézségekkel küzdők megosztják egymással a tapasztalataikat, erejüket és reményüket. Az appot használók egymásnak segítenek, beszélhetnek a saját negatív érzéseikről, életben tapasztalt nehézségeikről, abban bízva, hogy a segítő közösség képes segíteni ezeken.