Műfenyő-körkép: ennyibe kerülnek az egyszerű és a legkülönlegesebb darabok

Fatima
Sokan minden erejükkel azon vannak, hogy az ünnepi időszakban a legszebb vágott fenyőt találják meg, míg mások beérik a művel. Szerencsére napjainkban már elég különleges, élethű műfenyőket lehet kapni - mutatjuk is a kedvenceinket!

Már az adventi kalendárium közreműködésével számoljuk, hány nap van karácsonyig, ezzel együtt egyre nagyobb túrákat teszünk, hogy vásárlással felkészítsük a konyhát, a lakást az ünnepekre, és persze beszerezzük az ajándékokat is. Most a karácsony egyik legfontosabb elemét, a fenyőfát vizsgáljuk – egészen pontosan a műfenyőket. Hol és milyet lehet kapni? Mennyit kóstálnak a vágott fákra hajazó darabok? És milyen egyéb megoldások vannak? Ezekre keressük a választ.

Egyszerűtől a díszesig

Ha az alapoknál kezdjük, akkor a lehető legegyszerűbb és legkisebb műfenyőről kell beszélnünk elsőként. Az OBI-ban egy 90 centis kanadai műfenyőhöz már 1999 forintért hozzá lehet jutni, míg az ugyanilyen magas, ám jóval terebélyesebb Nordmannt megidéző verzió 6 ezer forintot kóstál. A 60 centis, de fehér mű is hasonló árkategóriában mozog, míg a fekete változata a 8 ezret is eléri. 150 és 180 centiseket is kapni, amik azonban 6399 és 9699 ártól kezdődnek, innen a határ pedig a huszon-párezer eleje. És akkor még mindig az egyszerű műfákról beszéltünk. De itt van például a 155 centis Black Box Trees Kingston fagyos műfenyő, ami havas hatást ad, ez 32 990 forintért vihető – ennél magasabb is kapható, csak ugye drágábban. Áttérve az extrákra, rózsaszín fenyőkre is lelhetünk, vagy olyan modellekre, amiket már készen, díszítve vagy csak LED-del kapunk – ezek általában 10-30 ezerig mennek.

Illusztráció: Getty Images

Az Ikeában mondhatni minimalista műfenyőket lehet kapni, a legolcsóbb, 150 centis 6990 forint, míg a legdrágább 210 centis 34 990 forint, ám mindegyik közös jellemzője, hogy az ágak igencsak gyéren, ritkán vannak, extrákról pedig lemondhatunk. A Praktikernél már valamivel nagyobb a választék – és tömöttebbek a fák is. A legolcsóbb a 60 centis havas mini pine mindössze 3 ezer forintot kóstál, míg a nagyobbak, díszítettek, havas hatást keltők, színesek ára ugyebár növekszik.

A magyarok kedvenc fenyőjét, a Nordmannt mű, 180 centis változatban 18 ezerért lehet beszerezni.

Nem olcsó, ahogy a vágott fa sem, ez mégis kitart az elkövetkezendő években. A 180 centisek ára – csicsától függően – megáll nagyjából 60 ezer forintnál, ennél drágábban már csak az ennél magasabb darabokat lehet kapni.

Áttérve az üzletláncokhoz, évek óta már a Tescónál is lehet műfenyőt kapni, egy 120 centisért 6990, egy 150 centisért 13 990, egy 183 centis, egyszerű modellhez már 9990 forintért hozzá lehet jutni, míg az ennél magasabbak 30 ezer forint alatt megkaphatók – alapáron, ha szerencsénk van, akciósan is ki lehet fogni ezeket. Korábban a Lidl is reklámozott műfenyőket, 180 centiset 7999, 210 centiset pedig 22 222 forintért árulták. Igaz, korlátozott a választék, de az Auchan kínálatában is elérhetők műfenyők, 1,6 méteres közel 15 ezer , 1,2-2,2 méteres Cinderella műfák nagyjából 12 ezer forintért. Hasonló árban találni havas műfenyőket juta zsákban.

Bőséges a választék a Favi.hu-nál is, ahol az említett egyszerű, 90 centis fenyő már 7 ezer forinttól kapható, míg de a tömött, 120 centis Nordmann is közel ennyiért megvehető. Extrák is vannak már 12 ezer forinttól – ezek közé tartozik a grincsfa, havas borókafenyő, egyébként van a szivárvány színeiben pompázó vagy tobozokkal tűzdelt, előre feldíszített darab is, ám a mi kedvenceink innen a keskeny műfenyők, amik 12 ezertől kezdődnek.

Illusztráció: Getty Images

A VidaXL-nél is bőséges a választék, 150 centis műfenyő tobozokkal 12-13 ezer forint környékén beszerezhető, ám ugyanekkora díszekkel és LED-del díszített darabra közel 20 ezer forintért is szert lehet tenni. Itt még díszített fehér műfenyőt is találni, nem is beszélve a 400 centis modellről.

 

135 ágú műfenyő talppal és LED fénnyel 120 cm

Több méretben is kapható.

Hirdetés

 

Alternatívák műfenyőre

Lehetnek olyanok, akik mondjuk annyira nem szeretik a karácsonyi felhajtást, hogy bármilyen fenyőt vegyenek és díszítsenek, nekik egy költséghatékony és apró megoldást tudunk ajánlani – akárcsak azoknak, akik pici lakásban élnek és helyhiány miatt nem tudnak normál méretű fát venni. Ezekben az esetekben jól jöhet egy apró műfenyő, amit igazából díszíteni sem kell, hiszen már eleve adottak a díszek és a fények. Ilyet vagy ehhez hasonlót pár ezer forintért lehet venni, szerencsére sok ideig használható és kis helyen is elfér. 

 

Christmas Decoration Műfenyő

Méretek: hosszúság 20 cm/szélesség 20 cm/magasság 40 cm; súly: 0,496 kg; anyag: szintetikus anyag

Hirdetés

 

Egyébként kis karácsonyi örökzöldeket is lehet kapni a Lidl, Aldi és hasonló diszkontláncokban akár ezer forint alatt, amik hangulatos cserépben, Mikulásos, hóemberes, szarvasos díszekkel járnak – ezek is jól mutatnak az asztalon.

Egyesek talán nem is szeretnék, hogy “hagyományos karácsonyfájuk” legyen, így olyan extrém megoldásokat választanak, mint a fa sziluettjét megidéző dísztárgy vagy a grincsfa, esetleg tobozokból összeállított faalak, falra ragasztható karácsonyfa forma, vagy éppen olyan égősor, világítótest, ami a fára és ágaira hasonlít. Mérettől függően ezeket is meg lehet venni nagyjából 10 ezer forinttól, és ezek is sok karácsonyodat boldogabbá tehetik. Bármelyik is legyen a te kedvenced, a lényeg, hogy bearanyozza az ünnepeket!