Konyha vs. Konyha: honnan, mit, milyen minőségben és mennyiért vegyünk?

nestconcept
Építkezéskor, felújításkor az egyik legfontosabb kérdés sokaknál a konyha bútorozása. Tervezési szempontból fontos, hogy korán tisztában legyünk igényeinkkel, hiszen már a vizes és elektromos kialakításnál látnunk kell, mit hova szeretnénk, hogy aztán ne a végén kelljen a konyhabútort, és ezáltal a saját elképzelésünket alakítani a gépészethez. Nem beszélve a konyhabútor minőségéről, felszereltségéről, gyártási idejéről és persze az áráról. Ezért is szeretnénk egy kisebb összehasonlítást mutatni a három fő lehetőséget szemléltetve, felsorolva előnyeiket és hátrányaikat.
nestconcept

nestconcept

A nestconcept belsőépítészeti iroda lakástulajdonosok, kisvállalkozások, startupok és multinacionális cégek, valamint design-őrültek tereinek tervezésével foglalkozik. A Startlap Vásárláson hasznos tanácsokat olvashatsz tőlük, hogyan alakíthatod a lakásodat még szebbé.
Cikkei

 1. Ikea

Mindenki ismeri a világ elsőszámú „fast-furniture” ellátóját, sokan szeretik, talán épp annyian pedig nem, de egy biztos: minden lehetőség közül a leggyorsabb és viszonylag legköltséghatékonyabb megoldás.

Egy gdanski irodaház konyhája, melyben a teljes konyha bútorozást és gépesítést az Ikea kínálatából terveztük. Fotó: nestconcept
 • Tervezés: az egyik legerősebb előnye az Ikea saját fejlesztésű tervező programja, amivel szinte bárki könnyen összerakhatja álmai konyháját. Az online, otthonról is elérhető tervező segítségével beállíthatjuk konyhánk alapméreteit, kiválaszthatjuk modulonként, hogy mit hova szeretnénk tenni, az adott elemnek milyen legyen a belső kiosztása, milyen front és fogantyú legyen a bútoron, hova és milyen gép menjen stb. Plusz a tervek menthetőek későbbi felhasználásra is, így gyakorlatilag a kivitelezés elején megtervezhető funkciós szempontból, ami alapján a mesterek már látják mi hova kerüljön, és később van időnk még alakítani a stíluson.
 • Gyártás/szállítás/szerelés: ismét egy pro az Ikea konyhának, hogy mivel általában mindig raktárról jönnek az előre gyártott és csomagolt modulok, így gyakorlatilag pár nap alatt készen is lehet a konyhánk. A szállítást és szerelést is meg tudják nekünk oldani, azonban ezeknél számolni kell mindenképpen extra költséggel és átfutási idővel is.
 • Minőség: Ikea-konyhabútor esetén fontos tisztában lenni azzal, hogy középkategóriás bútorokról beszélünk, azaz rendeltetésszerű használat mellett, nem túlzásba vitt igénybevétellel, mintegy 5-10 éves élettartammal bírnak.
 • Ár: az utóbbi évek árváltozásainak köszönhetően az Ikea és egy asztalos által készített konyhabútor árak, hasonló felszereltséggel, leginkább fej-fej mellett alakulnak, 5-10%-os eltéréssel.

2. Asztalos által készített konyha

Tervezőkként legtöbbször asztalosokkal dolgozunk együtt konyhatervek megvalósításakor, mutatjuk ez milyen előnyökkel járhat:

Egy nyáron átadott vidéki projektünk konyhája, melyet egyedi tervek alapján asztalos készített. Fotó: nestconcept
 • Tervezés: asztalos által készített konyha esetén az egyik legnagyobb előny a lehetőségek végtelen tárháza, amit legjobban és legalaposabban tervező bevonásával lehet kiaknázni. Így gyakorlatilag a legkisebb részletekig lehetőség van a konyha megtervezésére mind funkciós, mind pedig design-szempontból.
 • Gyártás/szállítás/szerelés: asztalos által készített konyhánál a gyártási időt a betervezett anyagok elérhetősége és természetesen a mester kapacitása befolyásolja, általánosan 4-6 héttel érdemes számolni, azonban, ha raktárról nem elérhető, egyedi megoldásokban gondolkozunk, ez könnyen kicsúszhat 8-10 hétre is. A korábbival ellentétben azonban mind az ár, mind pedig a gyártási- és szállítási időbe kalkulálva van a bútor szállítása és szerelése, így gyakorlatilag használatra készen kapjuk a konyhánkat.
 • Minőség: asztalos által gyártott konyha esetén a középkategóriától indulunk, de az anyagok kiválasztásától, és persze a pénztárcánktól függően könnyen felmehet a felsőkategóriába is. Fontos, hogy összeszerelés, élzárások tekintetében magasabb minőségről beszélünk, mint az előzőnél, így könnyen számolhatunk minimum 15, de akár 20-25 éves élettartammal is (ez is természetesen anyagfüggő).
 • Ár: mint azt az előző résznél is írtuk, az asztalos által készített konyhák alapfelszereltségben fej-fej mellett vannak az Ikea konyhákkal. Amennyiben tudunk a konyha kialakítására költeni, érdemes azonban magasabb kategóriában gondolkozni, ami az ár növekvésével és egyben egy sokkal használhatóbb konyha kialakításával fog járni.

3. Konyhastúdiók

Általánosan elterjedt népítélet, hogy konyhastúdiókba a tehetősebbek járnak, ami nem teljesen igaz. Általában valóban magasabb árfekvésről beszélünk a korábbi esetekhez képest, de nézzük, miért:

A The Showroom egyedi tervezésű beton/fa konyhája a Philippe Starck által megálmodott Gorenje termékcsaládhoz.
 • Tervezés: fontos szempont, hogy ezeknek a stúdióknak saját tervezőik vannak. Így amennyiben nem dolgozunk együtt belsőépítésszel/lakberendezővel a lakásunkon, a konyha részletes megtervezését a stúdió is tudja vállalni. Ami egy másik kiemelkedő szempont és pro a stúdiók esetén, hogy velük lehet akár teljesen szokatlan, nem hagyományos anyagokkal is dolgozni, mint a beton vagy kompozit pult, az egyedi fém szerkezetű polcok stb.
 • Gyártás/szállítás/szerelés: stúdiók esetén, hasonlóan az asztaloshoz, már az árajánlatba is beszámolják a konyhabútor kiszállítását és szerelését. A gyártás itt is erősen függ a választott anyagok elérhetőségétől, általában a 4-8 hét közötti időtartam a reálisa megrendeléstől a kész konyháig.
 •  Minőség: konyhastúdiók esetén általában már a felsőkategória alsóbb tartományában indul a minőségi mutató és onnan csak felfelé mennek, így könnyen beszélhetünk a minimum 20-25 éves élettartamról.
 • Ár: az előző kettőhöz képest természetesen stúdiók esetén már magasabb árazást találunk, ami a leírtakkal egyenesen arányos is, hiszen magasabb minőség, teljes körű szolgáltatás és kifejezetten egyedi megoldások kapcsolódnak hozzá.

Bármelyik irányába is húzunk, a legfontosabb, hogy tisztában legyünk saját igényeinkkel, és a konyha ténylegesen az alapján legyen tervezve, hiszen ez a lakások azon pontja, ahol a legtöbb funkcionális buktatóval találhatjuk szembe magunkat.