Otthon 2020. április 11.

A legjobb holmik az irodalom szerelmeseinek

Fatima Otthon 2020. április 11.
Április 11-én az egyik legnagyobb magyar költő, József Attila születésnapját, egyben a magyar költészet napját is ünnepeljük. Ezen jeles alkalomból összegyűjtöttünk néhány különleges használati tárgyat az irodalomkedvelőknek.

1905. április 11-én látta meg a napvilágot József Attila, Baumgarten- és posztumusz Kossuth-díjas poéta, a magyar költészet egyik legkiemelkedőbb alakja. A tragikus sorsú, meg nem értett művész születésnapjával egy időben tartják a magyar költészet napját 1964 óta – egyébként a hazai irodalom másik nagy alakja, Márai Sándor is ezen a napon született, csak ő néhány évvel korábban, 1900-ban. 

Fotó: Vates

Minden évben irodalmi előadóestekkel, könyvbemutatókkal, költőtalálkozókkal és -versenyekkel tisztelegnek a magyar líra előtt. Sokan vannak, akik nem csak ezen a különleges eseményen veszik elő a neves írók, költők műveit, hanem mindennap olvassák őket – vagy éppen magukon hordják.

Igen, manapság már a ruhákon és egyéb használati tárgyakon is megelevenedik a régi nagyok művészete.

Összeszedtünk olyan alapdarabokat, amiket az irodalom szerelmesei egyenesen imádnának.

Vedd fel Adyt!

Számtalan ruhadarabot gyártanak, amin vagy a költők arcképe, vagy különböző idézetek találhatók, esetleg mindkettő. A Nemzeti dal szövegétől a János vitézen át, egészen Babitsig mindenféle egyedi pólót lehet találni, mi azonban most egy igazán speciális darabot mutatunk be. József Attila A Dunánál című verse által inspirált póló ugyanis csak áprilisban kapható a költő születésnapjára való tekintettel.

A Dunánál póló

Hirdetés

 

Ugyancsak kuriózum az Ady hoodie is: összesen 50 darab ilyen egyedi pulóvert készítettek el ezzel a dizájnnal, és többet nem fognak gyártani belőle. Szerencsére akad még egy-két darab ebből a rendhagyó kapucnis pulóverből.

Ady hoodie

Hirdetés

 

Egyre nagyobb teret nyernek a különleges zoknik, ráadásul irodalmi verzióban is megjelentek. A Vates meleg, hosszúszárú, kötött sportzoknit is árul, minden csomagban 3 külön mintájú pár található: Bal-Sors, Taní-Tani, Vates-Vates.

Vates hármas zoknicsomag

Hirdetés

 

József Attila szobra / Fotó: Getty Images

 

Ellenállhatatlan kiegészítők

Ne csak magunkat, a telefonunkat is öltöztessük fel! Többféle készülékre, többféle dizájnból, szilikon és erős ütésálló tok közül lehet választani. Kosztolányi mellett többek közt Radnóti, Vörösmarty, Kaffka és Karinthy arcképe is felkerült a tokokra, bőségesen lehet szemezgetni a stílusok és minták tömkelege között.

Kosztolányi-telefontok

Hirdetés

 

A tokon kívül egyéb jópofa kiegészítőket is lehet találni: a környezettudatosság és a kultúrforradalom jegyében született a Vates vászontáskája, ami kézben vagy vállon hordva bárhol hű társunk lehet.

Portraits vászontáska

Hirdetés

 

Nagy költőinkről készültek fülbevalók is 3 centiméter átmérőjű, hőre keményedő gyurmakorongra transzfer technikával. Bár most a Petőfit ábrázoló ékszert hoztuk el, Ady Endre és József Attila is felkerült egy-egy darabra.

Költők fülbevalók - Ady, Petőfi, József Attila

Hirdetés

 

Otthon is körülvesz az irodalom

Aki szereti az irodalmat és a különleges bögréket, biztosan örülne ennek a bajuszbögrének Móricz Zsigmonddal. 

Bajuszbögre - Móricz Zsigmond

Hirdetés

 

Ha kell egy kis inspiráció az irodalom beadandóhoz vagy az érettségihez, tűzd ki a faladra a Bajuszplakátot és garantáltan meglesz az eredmény. A kultúra őrzőinek tekintete figyelhet rád, miközben tanulsz.

Bajuszplakát - Arany János

Hirdetés

 

Egy könyvmolynak könyvjelzőre is szüksége van. Lenyűgöző ez a József Attiláról készült antikolt jelölő, ráadásul az üveglencse alatt a költő (egyik) múzsájának, Vágó Mártának a képe található. A másik egy egyszerű mágneses könyvjelző, amin Arany Jánostól szerepel néhány sor. A Tulipán Műhely oldalára látogatva viszont Reményik Sándor, Márai Sándor és Wass Albert idézeteivel ellátott darabokra is lelhetünk.

Költők, írók és múzsák könyvjelző József Attila-Vágó Márta

Hirdetés

 

Könyvjelző Arany János idézettel

Hirdetés

Keresés az oldalon