Mindenkit érint, aki fogyaszt kenyeret: jön az új tárolási megoldás a boltokba
Friss, ropogós, illatozó kenyérre vágysz? Kétségtelen, hogy ha ilyen a pékáru még az is késztetést érez, hogy falatozzon belőle, aki épp nem éhes. Akár sós, akár édes formában tálaljuk, egy, a pékségben csupán pár perccel korábban vásárolt kenyér igazi gasztronómiai élményt tud nyújtani. De hogyan érhetjük el ugyanezt a kellemes hatást, ha a pékárut már órákkal, esetleg napokkal korábban beszereztük? Az Intersparban csütörtöktől kapható konyhai termék kompromisszummentes megoldás lehet a problémára.
Hibák kenyértároláskor
A kenyér helyes tárolása alapvetően befolyásolja, hogy mennyi ideig marad friss, puha és ízletes. Sokakban nem is tudatosul, hogy hibát követnek el, amikor például a hűtőbe vagy nejlonzacskóba teszik a kenyeret, és természetesnek veszik, hogy az élelmiszer rövid időn belül kiszárad vagy éppen megpenészedik. Pedig az ilyen helyzetek elkerülése nem kíván nagy szakértelmet, minimális odafigyeléssel megelőzhető a minőségromlás. Erre igyekszünk rávilágítani az alábbiakban.
Jó ötlet hűtőben tárolni?
A kenyér három fő “ellensége”:
- levegő – kiszárítja;
- pára – penészesedést okoz;
- hőmérséklet-ingadozás – rontja az állagot és gyorsítja a romlást.
A cél tehát az, hogy biztosítsuk a kiegyensúlyozott páratartalmat és a hűvös, száraz környezetet a pékáru számára. Sokan úgy vélik, hogy a hűtőszekrény megóvja a minőségromlástól a kenyeret, de ez egy általános tévhit. A hűtőben, 0–5 °C között ugyanis a keményítő kristályosodik, így a kenyér gyorsabban szárad ki, mint szobahőmérsékleten. Ez csak a nagyon meleg, párás nyári napokon jelenthet átmeneti, rövid ideig tartó megoldást.
Fagyasztás: a legjobb hosszú távú megoldás
Ha nem szeretünk vagy nincs lehetőségünk gyakran boltba járni, de igényeljük, hogy mindig legyen otthon kenyér, egyszerű dolgunk van: csupán le kell fagyasztani a kívánt mennyiséget, így akár hetek vagy hónapok múlva is bármikor jó minőségű pékáruhoz juthatunk. Fontos, hogy légmentesen – például zipzáras zacskóban vagy fóliában – fagyasszuk le a kenyeret, és lehetőleg szeletelve, hogy csak annyit kelljen kiolvasztani, amennyire épp szükségünk van. A kiolvasztás történhet szobahőmérsékleten, ami hosszabb ideig tart, vagy sütőben/pirítóban, ami gyorsabb, de költségesebb megoldás.
Hogyan tároljuk rövid távon a kenyeret?
Rövidebb idejű kenyértárolásra többféle megoldás is létezik. A papírzacskó általánosságban csak pár órára jelenthet megoldást: jól szellőzik, és lassabban szárad ki benne a kenyér, mint ha csak a levegőn lenne. Használhatunk mosható textilzsákot is. A természetes és környezetbarát kenyérzsák, különösen a vászonból vagy lenből készült típusok jól szellőznek, mégis védenek a kiszáradástól.
Azonban mindkét esetben tovább megőrizhető a pékáru minősége, ha egyúttal kenyértároló dobozba is helyezzük.
Milyen a jó kenyértároló doboz?
A kenyértároló dobozok esetén a legfontosabb a jó szellőzés. Ha ez teljesül, a termék nem fog kiszáradni, és a nedvesség sem indítja be a penészesedés folyamatát. Azokban a családokban, ahol a pékáruk a mindennapi étkezések elmaradhatatlan részét képezik, mindenképp érdemes beszerezni egy jó minőségű, kifejezetten erre a célra kifejlesztett kenyértároló dobozt. A kenyér sajnos nem olcsó élelmiszer, ha helytelenül tároljuk, komoly összegeket dobhatunk ki havonta az ablakon. Megéri tehát befektetni egy jól működő, időtálló tárolódobozba.

A tároló, amely mindenkit meggyőz
Az Intersparban csütörtöktől 18999 forint helyett 14.999 Ft-ért lesz kapható a Tupperware BreadSmart kenyértároló doboza, amely – a termékleírás fényében – remek megoldást jelenthet a kenyér minőségromlás nélküli, rövid távú tárolására. Nézzük, mit tud a doboz:
- a CondensControl technológiája optimális szellőzést biztosít, késlelteti a kiszáradást és a penészképződést;
- a doboz alja bordázott, így a kenyér ne közvetlenül a nedves felületen fekszik;
- a tető tálcaként is használható;
- BPA-mentes műanyagból készült;
- mérete: körülbelül 32/16/15 cm.
A gyártó arra hívja fel a figyelmet, hogy a kenyeret csak teljesen kihűlt állapotban rakjuk a dobozba, különben a pára gyors minőségromláshoz vezethet. Arra is figyelmeztetnek, hogy manuálisan tisztítsuk a terméket, ne használjunk erős vegyszereket és kerüljük a durva súrolást is.
Ha rendszeresen fogyasztasz pékárut, és szeretnéd, hogy hosszabb ideig friss, zamatos maradjon, akkor egy minőségi kenyértároló dobozt mindenképp ajánlott beszerezned. Ez abból a szempontból megtérülő befektetés lehet, hogy így kevesebb kenyér megy kárba, vagyis pénzt takaríthatsz meg. Az Interspar Tupperware BreadSmart terméke ráadásul a kenyér mellett egyéb pékáruk – például kenyér, zsemle, kifli, croissant, fánk, muffin stb. – tárolására is ideális. Tökéletes választás lehet azoknak, akik a minőséget és a tartósságot keresik.
Érdemes az Akciós-Újság.hu oldalán megtalálható más áruházláncok akciós termékeit is átböngészni, például:

