A nyár nem csak a napsütésről és a hűsítő italokról szól, hanem a kenyér tárolásának kihívásairól is. José Roldán, a nemrégiben a Nemzetközi Pékek és Cukrászok Szövetsége (UIBC) által a világ legjobb pékjének választott szakember most elárulta, milyen praktikákkal őrzi meg a kenyér frissességét és ízét a legmelegebb időszakban is – írja a Nacio Digital.
A tapasztalt pékmester szerint a fagyasztó a nyár legjobb barátja. „Fontos, hogy a kenyeret szeletekre vágjuk, jól becsomagoljuk, és azonnal a mélyhűtőbe tegyük” – mondja Roldán. Így egy gyors sütőben vagy serpenyőben való melegítés után a kenyér olyan, mintha frissen sült volna. Ez a módszer nála otthon bevált, hiszen váratlan vendégek érkezésekor mindig kéznél van a friss kenyér: „Amikor jönnek a barátok vagy a család, csak előveszem a fagyasztóból, bedobom a sütőbe, és garantált az élmény.”

Azonban nem mindenki rendelkezik elég hellyel a fagyasztóban. Nekik Roldán egy praktikus alternatívát ajánl: a nyári melegben a jól szellőző textilzsák helyett használhatunk műanyag zacskót. „A melegben a kenyér gyorsan elveszíti a nedvességét, a műanyag zacskó segít ezt hosszabb ideig megőrizni.” Ha pedig a kenyér kissé megpuhul vagy rágós lesz, néhány perc a sütőben visszahozza a ropogós állagot.
Roldán hangsúlyozza, hogy a kenyér tárolásának módját mindig az évszakhoz kell igazítani. Míg a hűvösebb hónapokban a textilzsák remek megoldás, nyáron inkább a műanyagba csomagolás javasolt, hogy elkerüljük a gyors kiszáradást.
Fagyasztó – igen, hűtő – nem!
A legjobb, ha naponta frissen vásárolunk kenyeret, de a mai rohanó világban ez sokszor nem megoldható. Sokak számára kézenfekvőnek tűnik, hogy a kenyeret a hűtőben tárolják, hogy hosszabb ideig frissebb maradjon.
Ám ez az egyik legrosszabb módszer, hiszen a hűtőben a kenyér sokkal gyorsabban megkeményedik és megromlik.
A szakértő Daniel Gritzer szerint a hűtőszekrényben való tárolás felgyorsítja a kenyér öregedését, a keményítő visszakristályosodása miatt. Ez azt jelenti, hogy a sütés során megváltozott keményítő molekulák a hűtő hideg, de nem fagyasztó környezetében gyorsan újra kristályosodnak, ami a kenyér keménységéhez és romlásához vezet. Nyáron a kenyér legjobb barátja a fagyasztó, szeletelve és jól becsomagolva.

