Ezt a kenyeret válaszd a boltban: itt vannak a legegészségesebb fajták!
A kenyeret sokan hizlaló ételnek tartják a magas szénhidráttartalma miatt, azonban, ha diétázunk, nem minden kenyértípusról kell lemondanunk. A hizlaló hatás főleg a fehér kenyerekre jellemző, amelyekből hiányoznak a gabona héjában található értékes rostok, vitaminok és ásványi anyagok. A teljes kiőrlésű és magvas kenyerek viszont gazdagok ezekben a tápanyagokban, így nemcsak táplálóbbak, hanem még a fogyókúrában is segíthetnek. Nézzük, mely kenyereket érdemes diéta alatt is fogyasztani!
Teljes kiőrlésű kenyér tönkölybúzából
A tönkölybúza szoros rokonságban áll a búzával, mégis több és jobb minőségű fehérjét, valamint több vitamint és ásványi anyagot tartalmaz. Magas rost- és telítetlen zsírsavtartalma miatt nagyon egészségesnek számít. Emellett sok benne a kovasav (szilícium), ami erősíti a kötőszövetet és fokozza a rugalmasságot. Kevesebb kalóriát és szénhidrátot tartalmaz, mint a hagyományos búzakenyér, ezért fogyókúrában is hasznos.

Rozskenyér
A rozskenyér gazdag ásványi anyagokban és sokáig laktat, ami segít elkerülni az éhségérzetet. Rostjai hozzájárulnak a bélműködéshez, csökkenthetik a székrekedés és az epekő kockázatát, valamint kedvezően hatnak a koleszterin- és vércukorszintre. Kutatások szerint
a rozskenyér fogyasztása kevesebb inzulintermelést vált ki, mint a fehér kenyér.
Magvas kenyér
Ez a kenyér liszt nélkül készül, helyette lenmag, chia, psyllium, mogyoró, napraforgómag vagy quinoa kerül bele. Előnye, hogy gluténmentes, vegán és alacsony szénhidráttartalmú, így szinte bármilyen étrendbe beilleszthető. Emellett jótékony hatással van az emésztésre.
Csíráztatott gabonából készült kenyér
Ez a kenyér már csírázó gabonából készül, így a szervezet számára több tápanyag válik elérhetővé benne. Jelentős mennyiségű foszfort, vasat, cinket, kalciumot, magnéziumot, folsavat, vitaminokat és aminosavakat tartalmaz. A kutatások szerint háromszor annyi folsavat és 20 százalékkal több fehérjét tartalmaz, mint a hagyományos kenyér. Magas rosttartalma miatt hosszan teltségérzetet biztosít és alig befolyásolja a vércukorszintet.
Teljes kiőrlésű magos kenyér
A magos kenyér különféle gabonafélékből készül, és ha ezek teljes kiőrlésűek, akkor nagyon egészségesnek számít. Kutatások szerint sok B-vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, amelyek fontos szerepet játszanak a szervezet működésében.
Kovászos kenyér
A kovászos kenyér természetes erjedés segítségével készül, melynek során jótékony baktériumok és élesztők fejlődnek. Emiatt könnyebben emészthető, segíti a bélflóra egészségét, és jótékonyan hat az emésztésre. Alacsony glikémiás indexe miatt stabilabban tartja a vércukorszintet, mint más kenyerek.
Zabpelyhes kenyér
Gluténmentes étrendbe is jó választás lehet a zabpelyhes kenyér: sok rostot tartalmaz, jó energiaforrás, emellett gazdag vasban, magnéziumban és B1-vitaminban. Ezek az összetevők segítenek a szervezet egészséges működésének fenntartásában.

