Szinte minden magyar konyhában ott van: ez a gép koszosabb lehet, mint egy WC-ülőke
Egy új, brit felmérés eredményei szerint sokan anélkül isszák meg reggeli kávéjukat, hogy tudnák: a kávégépük belseje tele lehet baktériummal, vízkővel és penésszel. Az AO.com által készített kutatás megdöbbentő adatokat hozott nyilvánosságra: minden huszadik brit még soha nem tisztította meg a kávéfőzőjét, pedig a megkérdezettek 60 százaléka tisztában van vele, hogy a gép belsejében könnyen elszaporodhatnak a kórokozók – írja a Mirror.
Majdnem minden hatodik válaszadó kevesebb mint havonta egyszer tisztítja meg a készüléket, ami tökéletes körülményeket biztosít a baktériumoknak és a vízkőnek a lerakódásra.

Miért hanyagoljuk el a kávéfőző tisztítását?
A válaszadók szerint több oka is van annak, hogy ez a feladat gyakran kimarad a házimunkából. Minden negyedik ember egyszerűen nincs tisztában azzal, milyen gyakran kellene elvégezni a tisztítást. Minden ötödik úgy gondolja, hogy „a gép elég tisztának tűnik kívülről”. Mások egyszerűen elfelejtik a takarítást, vagy nem tudják, hogyan kell helyesen elvégezni. Pedig a brit háztartásokban átlagosan naponta két csésze kávé fogy, és a legnépszerűbb ital a latte – írja a Wales Online.
A szakértők szerint veszélyes lehet a kávégép
A szakemberek arra figyelmeztetnek, hogy ha a kávéfőzőt nem tartjuk tisztán, az gyorsan a baktériumok és a vízkő melegágyává válhat. A készülékek belsejében ugyanis meleg, nedves környezet alakul ki – ez pedig tökéletes élettér a kórokozóknak. A maradék kávéőrlemény, olaj és víz a gép apró zugaiban megragad, és táptalajt ad a penésznek, míg a kemény víz vízkőréteget képez, amely nemcsak baktériumokat rejthet, de el is tömítheti a gép csöveit.
Kutatások szerint a kávéfőzőkben olyan baktériumok is megtelepedhetnek, amelyek fertőzéseket okozhatnak, különösen az immunrendszerükben legyengült embereknél. A szennyezett kávégép nem csak egészségtelen, hanem a kávé ízét is elrontja – keserű, dohos ízt eredményezhet, ráadásul csökkenti a gép élettartamát is.
Így tartsd tisztán a kávégépedet otthon
Isabella Forgione, a kisgépek szakértője az AO.com-nál négy egyszerű, mégis hatékony módszert ajánl a kávégépek rendszeres tisztításához:
- Minden használat után öblítsd le a kivehető alkatrészeket, és töröld át a csepptálcát.
- Hetente egyszer futtass át a gépen víz-ecet keveréket, hogy megszabadulj a vízkőtől és a baktériumoktól, majd kétszer engedj át rajta tiszta vizet.
- Ne feledkezz meg a tejhabosítóról sem! Használat után mindig tisztítsd meg, mert a tejmaradék gyorsan megromlik.
- Három–hat havonta vízkőtelenítsd a gépet: különösen, ha kemény a víz a környéken.
- A külső felületeket töröld át puha ruhával, a kifolyócsöveket tisztítsd meg, és használj speciális vízkőoldót vagy tisztítótablettát a gép belsejéhez.
Egy kis odafigyeléssel elkerülheted a bajt
A szakértők szerint egy rendszeresen tisztított kávégép nem csak hosszabb ideig működik hibátlanul, hanem egészségesebb és finomabb italt is ad. A napi rutinba épített néhány perces tisztítás tehát nemcsak higiéniai, gazdasági, sőt, íz-élmény szempontból is megéri.

