Gyerek 2019. december 18.

Hogyan vásároljunk a gyerekekkel karácsonykor?

Yelon Gyerek 2019. december 18.
Hogyan érjük el, hogy egy karácsonyi bevásárlás során gyerekünk ne akarjon mindent megvetetni velünk? Hogyan tanítsuk meg neki, hogy mi a fontos az ünnepekben, és hogy vannak dolgok, amikre megéri várni?
vendégszerző
Yelon

Yelon

A Yelon a Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány programja, amely a www.yelon.hu/szuloknek oldalon szülőknek nyújt segítséget a gyereknevelés kényes kérdéseiben. Az alapítvány a magyarországi gyerekekért dolgozik, a gyerekek legfőbb érdekét képviseli.
Cikkei

-20%, -50%, -70%. Kettőt fizet, hármat vihet. Black Friday. Karácsony környékén elönt bennünket a mérhetetlenül sok akció és leárazás. Arról nem is beszélve, hogy a tv-ben, rádióban, interneten és az utcán is tele van minden reklámokkal, amik vásárlásra csábítanak bennünket.

Valljuk be, sokszor felnőttként is nehéz átlátni ezeken a trükkökön, és tudatosnak maradni. Hát még milyen nehéz helyzetben vannak a gyerekek, akik elé sorra kerülnek a direkt őket célzó, a legmenőbb játékokat vagy ruhákat reklámozó hirdetések.

Hogyan tanítsuk meg nekik, hogy ne dőljenek be ezeknek?

Hogyan érjük el, hogy egy karácsonyi bevásárlás során gyerekünk ne akarjon mindent megvetetni velünk? Hogyan tanítsuk meg neki, hogy mi a fontos az ünnepekben, és hogy vannak dolgok, amikre megéri várni?

Mutass példát!

Mint a gyereknevelés egészében, itt is nagyon fontos, hogy mi milyen példát mutatunk a gyerekünknek. Nem reális elvárnunk a tőle, hogy azokat a dolgokat kérje karácsonyra – vagy vegye meg a zsebpénzéből –, amikre tényleg szüksége van, ha azt látja, hogy anya vagy apa hetente állít haza fölösleges dolgokkal, amik a pincében vagy valamelyik sarokban végzik. Fontos, hogy a gyerekek lássák, ahogy a szülők tudatosan olyan dolgokat vásárolnak, amikre tényleg szükségük van, és ezekre a megvásárolt termékekre vigyáznak is.

Jó, ha tudunk beszélgetni a gyerekekkel arról, hogy a reklámok hogyan és mitől lesznek csábítóak, hogy miről is szól tulajdonképpen az, amikor a mesék között öt percen keresztül csak boldog gyerekeket mutatnak a tv-ben különböző trendi játékokkal játszva. Fontos, hogy már egészen kiskorban elkezdjük tudatosságra nevelni őket, akár ilyen szinten is. 

vásárlás karácsonykor gyerekkel
iStock

Okos időtöltés

A karácsonyi bevásárlások a felnőttek számára is stresszes küldetések a rengeteg ember, lökdösődés, sorban állás, meleg, cipekedés, hangos zene és végeláthatatlan időtartam miatt. A gyerekek jelentős részének sem hiányzik ez a tortúra. Ha tehetjük, minimalizáljuk ezt az időtöltést. Rendeljünk internetről, és inkább játszunk otthon a gyerekekkel, vagy még jobb, ha egy közös program az ajándékkészítés. Ha mindenképp járnánk a boltokat, fontos a gyerekünk szükséglete. Sokaknak jobb otthon maradni vagy átmenni egy baráthoz és játszani. Ha pedig máshogy nem tudjuk megoldani, és magunkkal visszük a gyerekeket, készüljünk nekik enni-, innivalóval és valami kis szórakozással. Jó ilyenkor előre tervet készíteni arról, hogy mit és hol kell beszerezni, hogy a lehető leghatékonyabban és leggyorsabban végezzünk. 

Persze az is lehet, hogy gyerekünk kifejezetten élvezi a nyüzsgést. Ilyenkor is figyeljünk a szükségleteire, igényeire, álljunk meg vele megcsodálni a díszeket vagy a kirakatokat. Találhatunk ki akár egy közös karácsonyi kincskeresős játékot is, mesélhetünk meséket, és akár egy egész kalandot varázsolhatunk az unalmas bevásárlásból. 

Adakozzatok!

A karácsony mindig lehetőség arra, hogy a szeretetről és fontos dolgokról beszélgessünk a gyerekünkkel. Ebben az időszakban mindenki adakozókedvűbb, és egyébként is rengeteg kampány zajlik ilyentájt azért, hogy azoknak is boldogan teljenek az ünnepek, akik nélkülöznek – így könnyen megjelenhet a karácsonyi bevásárlás során az adakozás mint téma. Szinte minden nagyobb élelmiszerüzletben van ilyenkor tartós élelmiszergyűjtés, és sok bevásárlóközpontban gyűjtenek ruhát vagy játékot is. Ezek jó alkalmak arra, hogy beszélgessünk a gyerekekkel arról, hogy sokan vannak, akik nélkülöznek. A beszélgetésen túl pedig közösen is adakozhatunk.

Izgalmas és örömteli tud lenni, amikor a gyerekek maguk ajándékozhatnak oda valamit a rászorulóknak, amikor megélhetik azt, hogy milyen más örömének örülni, más kedvében járni. Így már korán arra nevelhetjük őket, hogy legyen figyelmes embertársai iránt.

vásárlás gyerekkel
iStock

Sokfélék vagyunk. Vannak, akik szeretik a karácsonyt, és vannak, akik nem. Vannak, akik rénszarvasos pulcsiban töltik a decembert, és olyanok is, akik inkább nem mennek olyan helyekre, ahol ünnepi zene szól. A lényeg, hogy a karácsonyban is figyeljünk oda magunkra és egymásra. Figyeljük a gyerekeink szükségleteit, igényeit. Mutassuk meg nekik azt, hogy ez az ünnep nem az ajándékokról szól, hanem arról, hogy együtt lehet a család, és közösen tölthetik el az időt, legyen szó főzésről, játékról, kirándulásról – vagy tulajdonképpen bármiről, amit szívesen csinálunk együtt.   

 

Varga Aida pszichológus, a Yelon program szakértője

Keresés az oldalon