Korábban írtunk róla, hogy a globális kakaóhiány messzemenő következményekkel járhat az élelmiszeriparban: drágulnak a csokoládék és az egyéb, kakaóbabot használó termékek. Most azonban új megoldási javaslat született, számol be a Phys.org.
Liszt, gabonatermesztés nélkül
Az Abertay Egyetem és a Fermtech élelmiszeripari biotechnológiai vállalat közös kutatása során találtak egy módszert, ami megmentheti a kakaótartalmú termékeket a drágulástól: a Koji-lisztnek nevezett anyag fokozza a kakaó ízét, ezzel pedig csökkenti a szükséges kakaó mennyiségét a népszerű csokoládés ételek elkészítésekor. Ezzel fenntarthatóbbá válhat a kakaótermesztés, és megállhat a csokoládétartalmú termékek drágulása. A Koji-lisztet a helyi sörfőzdékből és szeszfőzdékből származó, elhasznált gabonafélék segítségével és a természetes Koji erjesztési technika alkalmazásával állítják elő: ez tehát azt jelenti, hogy
a Koji-liszt előállításához nincs szükség mezőgazdasági területre.
A kutatás bebizonyította, hogy a Koji liszt akár 30 százalékkal is csökkenheti a csokoládétermékek kakaófelhasználását, ugyanakkor további finomításokkal akár 50 százalékos csökkenés is elérhető.

“Az innovatív fermentációs technikák alkalmazásával a Koji liszt 98 százalékkal kisebb karbonlábnyomot eredményez a kakaóhoz képest, és jelentős költségmegtakarítást kínál az élelmiszer-előállítóknak” – mondta Andy Clayton, a Fermtech vezérigazgatója. Az új ízfokozó “segíti a felelősségteljesebb élelmiszerfelhasználást, miközben javítja az ízeket és csökkenti az importált alapanyagoktól való függőségünket”, tette hozzá.
Globális hiány
A kakaó számos népszerű termék, köztük a csokoládé, a pékáruk és a kozmetikumok kulcsfontosságú összetevője. Jelenleg azonban globális szinten hiány tapasztalható belőle, amit elsősorban az éghajlatváltozásnak a mezőgazdasági és élelmiszertermelési rendszerekre gyakorolt hatása okoz.
A kakaótermesztő földművesek aszállyal és növénybetegségekkel küzdenek, amelyeket az éghajlatváltozás csak súlyosbít: ezek a tényezők együttesen a kakaóhozam 30 százalékos csökkenését okozták. Ez a válság
az elmúlt három évben több mint 250 százalékos áremelkedéshez vezetett,
ami miatt a csokoládétartalmú termékek ára is jelentős növekedésnek indult.