Otthon 2021. szeptember 17.

Tippek a közös hálószobához: így lehet mindenkinek privát tere, megfizethetően

Szponzorált tartalom Otthon 2021. szeptember 17.
Ha kicsi a lakás, akkor bizony a szoba minden négyzetcentiméterét ki kell használni - pláne, ha többen is osztoznak rajta. Azt is jól tudjuk, hogy mindenkinek szüksége van egy kis privát térre - de hogyan lehetséges ez egy kisebb alapterületen? Ebben segítünk neked pénztárcabarát összeállításokkal.

Nem egyedi eset, amikor többen, például testvérek, vagy diáktársak osztoznak egy szobán. Ilyenkor kiváltképp okosan kell kihasználni a teret, nemcsak vízszintesen, hanem függőlegesen is. Ehhez szorosan hozzátartozik a tér tagolása úgy, hogy mindenkinek jusson egy kis privát zug. Olyan kombinációkat mutatunk, amikkel tudatosan és ügyesen belakhatjátok a közös szobát.

Előtte azonban térjünk ki egy kicsit magára a szobára – kezdjük az alappillérekkel: a falakkal és a bútorokkal. Örök igazság, hogy kis szobába világos falakkal érdemes kísérletezni, mert optikailag tágítják a teret, nagyobb területű helyiségben viszont bátrabban lehet a sötétebb árnyalatokkal is játszani. Ugyanígy: ha alapvetően sötét a helyiség, akkor világos színű legyen a fal, míg egy napfényes, világos szobában, ahová sok természetes fény jut, jól mutathatnak a sötétebb árnyalatok is.

A szín kiválasztása persze a te döntésed, mi csak abban tudunk adni egy kis segítséget, melyik milyen hatással lehet rád, rátok – például a közérzet tekintetében.

  • A zöld színt nyugtatónak érezzük. Pihentetőbb éjszakákat jelent, ha neked nem is, a kisebb, kifejezetten energikus családtagoknak biztosan.
  • A természetes földszínek, mint például a szürkék, bézsek, zöldek szintén nyugtató hatásúak, emellett hívogatók és az otthonosság érzetét keltik a hálószobában. Egyben összeköttetést is jelentenek a beltér és a kültér között, és természetközeliségre utalhatnak.
  • A kéknek a zöldhöz hasonló nyugtató hatása van, de állítólag a kreativitást is fokozza. Jó választás lehet, ha szívesen fejtesz keresztrejtvényt az ágyban – ajánlja az IKEA.
  • Semmi akadálya, hogy a hálószobádat vidám, sárga tónusokkal dobd fel! Mehetsz biztosra nagyobb felületekkel, de dönthetsz úgy is, hogy csak néhány sárga foltot helyezel el az enteriőrben, például textiltermékekkel, egy más árnyalattal kiemelt falszakasszal, hangsúlyos kiegészítővel, dísztárggyal. Ha sárga szobában ébredsz, önbizalommal és optimistán indul a napod – ami valljuk be, nem is rossz kezdet.
  • Egy kevésbé telített piros, mely közelebb áll a barnához, még mindig képes energiát és melegséget vinni a hálószobába – és ez hűvös reggeleken kifejezetten hasznos lehet. Az ágynemű és a fal egyes szakaszainak inspiráló színfoltjai felpörgetnek reggel és este egyaránt.
  • Merész döntés egy csupa fehér hálószobát kialakítani, de mindenképpen növelhető így a térérzet és a frissesség érzése. Ebben a helyiségben különféle formák és textúrák teszik izgalmassá és stílusossá a berendezést. 

A bútorok kérdésében a biztosra mennénk: natúr, fehér, szürke, fekete színek közül válogatnánk, ezeket remekül lehet kombinálni a falszínekkel, a kiegészítőkkel és a dekorációval. Amire bővebben is kitérünk, az a matrac: a pihentető alvás ugyanis egy megfelelő kényelmet és kellő alátámasztást biztosító matraccal kezdődik. Két fő típus van, a rugós (vagy zsákrugós) és a habszivacs (vagy latex). Az előbbi esetében a rugók kényelmesen alátámasztott helyzetben tartják a testedet egész éjjel. A testsúlyod egyenletesen oszlik el a matrac felületén, így egyetlen testrészedre sem nehezedik túl nagy nyomás. A habszivacs és latex matracok eltérő típusú szivacsokat tartalmaznak, viszont megfelelő alátámasztást biztosítanak, igazodnak a tested körvonalához és elnyelik a test mozdulataiból eredő rázkódásokat. Ha főleg hason alszol, keményebb típusú matracok közt keresgélj, míg ha az oldaladon alszol a legtöbbet, a puhább darab a jó választás; a háton alvóknak a nem túl puha, de nem is túl kemény matrac ajánlott. Ha továbbra is bizonytalan vagy a matracot illetően, akkor használd bátran az IKEA Kényelmi útmutatóját, mely több szempontot figyelembe véve kiválasztja a számodra legmegfelelőbb matracot.

Pénztárcabarát és egyszerű

 

 

Sokan szeretjük a praktikus kettő az egyben megoldásokat – ilyen az UTÅKER ágykeret is. Első ránézésre egy egyszerű, egyszemélyes fenyőágy, ám ha jobban szemügyre veszed, akkor két szétszedhető elemből áll: egymásra téve egyszemélyes ágyként vagy kanapéként használhatod, ha egymás mellé teszed, akkor két egyszemélyes ágyat, összetolva egy kétszemélyes ágyat vagy egy sarokkanapét kapsz, ha pedig épp hely szűkében vagy, vagy egyedül használod a szobát, akkor rakd őket újra egymásra. Egyszerű felemelni és mozgatni, kompakt kialakításának köszönhetően tökéletesen elfér kisebb helyeken vagy alacsony mennyezet alatt is, így kihasználhatod a rendelkezésre álló teret.

Fotó: IKEA

Az egymásra pakolt ágyak stabilak, mivel a felső ágy apró műanyag lábakkal rendelkezik, ami illik az alsó ágyon található lyukakba, egymás mellé tolva pedig két patentos szíj akadályozza meg, hogy elcsússzanak. Számtalan pozitív tulajdonságot soroltunk fel, ám van még egy, ami izgalmas lehet a kreatívabbaknak: a kezeletlen fenyő egy tartós, természetesen változatos anyag, amely minden bútordarabnak egyedi megjelenést ad. Pácolással, olajjal vagy festékkel kezelve a felületet még tartósabbá teheted – és a bútor sokkal egyedibbé varázsolható. Állítsd az ágy mellé a PERJOHAN tárolós ülőkét, ami akár kisasztalként vagy éjjeliszekrényként is használható, elférnek benne a kedvenc magazinjaid, az apróságaid, a füleinél fogva pedig könnyen mozgathatod. Az már csak bónusz, hogy ezt is festheted, pácolhatod, kezelheted, ízlésedre alakíthatod.

Egy szőnyeggel otthonosabbá és komfortosabbá tehető a szoba, így mindenképpen javasoljuk például az ágy mellé. A TIPHEDE ráadásul újrahasznosított pamutból készült, könnyű, így mozgatása egyszerű, ha kiszellőztetnéd vagy kimosnád.

Van az úgy, amikor a szoba egyik lakója aludna, a másiknak még tanulnia vagy dolgoznia kellene, és zavaró a világítás – ilyenkor jön jól a NÄVLINGE LED-es csíptetős spotlámpa, amit az ágykeretre, polcra, párkányra csíptethetsz, de az ANTIFONI álló-/olvasólámpa is szuper megoldás, hiszen könnyen oda irányíthatod a fényt, ahová szeretnéd, mert a lámpa karja és feje is állítható. A tárolásra kell még megoldást találni, ami azért nehéz kérdés, mert egy fix bútor sok helyet foglal, ellenben nem feltétlenül elég mindkettőtöknek (vagy ahányan laktok az adott szobában). Okosabb folyton bővíthető és átrendezhető polcos elemekkel egy nyitott gardróbot kialakítani, ami a JONAXEL termékekkel gyerekjáték. Úgy alakíthatod ki a személyre szabott saját kombinációdat, hogy a legjobban kihasználhatod a rendelkezésre álló teret, a belső rendszerezőkkel és kiegészítőkkel pedig egyszerűen elrendezheted a ruhákat és egyéb holmikat. 

Leválasztani a teret

 

 

A zökkenőmentes együttélés egyik kulcsa, hogy mindenkinek meglegyen a maga kuckója. Térelválasztásra általában a KALLAX polcos elemet használják – mellette szól, hogy tárolódobozokkal kiegészítve rengeteg plusz helyet ad, ám közel 40 centis mélysége sokat lecsíphet a szobából, ha az alapvetően kis területű. Van egy másik megoldás is, ami kicsit kevesebb helyet foglal, könnyebben és gyorsabban mozgatható, mint egy komplett polc, ha nincs szükség rá, akkor pedig össze lehet csukni. A RISÖR térelválasztó segítségével külön kis privát részt, kuckót hozhatsz létre egy helyiségben, a fény áteresztésével együtt, leválaszthatsz a szobáról egy kis társasági teret, a hálórészed, egy kis olvasósarkot, vagy amit szeretnél. Az olvasósarokhoz ideális a már említett csíptethető lámpa, és már csak egy fotelre lesz szükség – például a NOLMYRA kényelmes, elegáns és olcsó darabjára -, de többet is beszerezhetsz belőle, egy kis asztallal kiegészítve pedig kész is a társalgó. 

Fotó: IKEA

Tárolásra egy nagyon pénztárcabarát szekrényt találtunk, amiből viszont pont annyit vehetsz, amennyi befér (és amennyire szükséged van). A legszebb a KLEPPSTAD darabban, hogy rendkívül egyszerű kívül és belül is: hófehér, fogantyús, kétajtós – az ajtajára viszont öntapadós tükröket lehet illeszteni, illetve matricákkal egyedivé dekorálhatod. A belsejében egy polc és egy ruhatartó sín kapott helyet, amit további tárolódobozzal és függesztett tárolóval tovább lehet tagolni. Ha egy nem lenne elég, akkor több szekrényt is beszerezhetsz – még úgy is olcsóbb, mint sok másik -, vagy megnézheted a három ajtós verzióját is, melynek az egyik ajtaja mögött polcok kaptak helyet, a másik kettő mögött pedig akasztós rendszer lapul. Tipp: a SKUBB sorozat belső rendszerezőivel átláthatóbbá teheted és rendszerezheted a szekrény belsejét és tartalmát.

Az emeletes ágy kiváló lehetőség, ha kevés hely áll rendelkezésedre. A kérdés már csak az, kié az alsó és  kié a felső fekhely.

Mellé persze jól jön valamilyen tároló alkalmatosság, ami a lenti ágy esetében egy hagyományos éjjeli szekrény is lehetne – de mi a helyzet a felsővel? Aki a magasban van, annak sem kell nélkülöznie: remek megoldás a STICKAT ágyzseb, amit a keretre lehet akasztani, de a falra szerelhető SKÅDIS lyukacsos falitáblára is aggathatsz polcokat, zsebeket, csipeszeket, rendszerezőket – így minden kéznél lehet még éjszaka is ott fenn.

Háló tanulósarokkal

 

 

Megeshet, hogy tanuló- vagy dolgozósarkot is ki kell alakítani a szobában, amihez elengedhetetlen az általában sok helyet foglaló íróasztal. Ha egy helyiséget berendezel, nagyon fontos, hogy jól használd ki a rendelkezésedre álló területet – különösen a sarkokat. Az egyikben éppen elférhet a MICKE sarokasztal, ami számtalan praktikus tulajdonsággal rendelkezik. Az egyik, hogy a hatékony térkihasználás jegyében igény szerint, mindig a tárolandó tárgyaknak megfelelően állíthatók a polcai. A másik, hogy a kialakításának köszönhetően elrejtheted a kábeleket, ugyanakkor azok egy karnyújtásnyira lesznek. Hasznos, mert a hátsó panel mágneses táblájára írhatod az üzeneteidet, vagy mágnessel rögzítheted rá a jegyzeteidet, végezetül pedig, ha van még hely a szobában, akkor a MICKE család tagjaival, például íróasztallal, gurulós, fiókos tárolóval tovább bővítheted, hogy növeld a munkafelületed. Mellé a RENBERGET forgószéket ajánljuk, ami állítható magasságú, így a szoba minden lakója kedvére használhatja. A görgőkön fék található, melynek köszönhetően a szék a helyén marad, amikor felállsz és elenged, amikor leülsz. Kiegészítheted a KOLON padlóvédő fóliával, hogy megóvd a parkettát a kiloccsant folyadékoktól, kopástól és piszoktól. 

Szinte mindegy, hogy az ember tanul vagy dolgozik, gyerek vagy felnőtt, a hatékonysághoz elengedhetetlen a figyelem. Annak érdekében, hogy az éppen a szobában lévő társad ne terelje el a figyelmedet, vesd be a VIDGA mennyezeti karnis sínt. Könnyen összeszerelhető, egy-két csavarral már rögzíthető a mennyezetre. A sín fémfűrésszel a kívánt méretűre vágható, csatlakozók segítségével pedig toldható, így hosszabb megoldást is kialakíthatsz. Sokoldalú, könnyen az igényekre szabható, mondhatni egyáltalán nem foglal helyet, nagyszerű megoldás a térelválasztásra – már csak egy tetszőleges függönyt vagy méterárut kell választanod hozzá, és mind megkapjátok a saját, leválasztott tereteket a szobában. A kis kuckó éke lesz a MALM ágy, ami a magas fejvégnek köszönhetően megtámasztja a hátad, ha az ágyban ülve olvasnál, dolgoznál, lazítanál. Az ágyhoz jár két rejtett, tágas fiókos tároló, amikben bőven jut hely a paplanoknak, párnáknak, huzatoknak és egyéb ruháknak is. (Dizájnban illik a szobába a LACK tévéállvány, persze ez csak egy zárójeles megjegyzés, közel sem biztos, hogy egyáltalán szükség lesz rá a szobában.) Ruhatárolásra a PLATSA gardrób lehet a megoldás, ami még a legtrükkösebb helyekre is ajánl tárolási megoldásokat (például ferde mennyezet alatt vagy faltól-falig egy teljes falfelületen), de kis terekben, mint például előszobában is ideális. Szükség szerint alakítsd igényeidre ajtókkal és belső rendszerezőkkel.

Minden egyben egy kis lakásban

 

 

Elérkeztünk ahhoz a szobához, ami a legtöbb funkciót magába sűríti, és ahol legjobban kihasznált a rendelkezésre álló tér. A nagy varázslatot a galériaágynak lehet tulajdonítani, ami jó megoldás, ha kis alapterületű a szobád. Az ágy alatti helyre íróasztalt vagy ülőbútort tehetsz, illetve tárolásra is használhatod. Illeszkedik a galériaágy alá, és kevés helyet foglal – hiszen az ágykerethez rögzül – a VITVAL íróasztallap, amivel írósarkot hozhatsz létre. A támasztólábaknak köszönhetően igazán stabil, az asztallapra merőleges fémpanel olyan magas, mint egy A4 méretű papírlap. Használhatod mágneses üzenőtáblának és kiegészítheted a SKÅDIS sorozat üzenőtáblájával és egyéb kiegészítőivel, rendszerezőivel. Hovatovább, a beépített kábelvezető és a tollak számára kialakított résznek köszönhetően egyszerűbb lesz rendet tartanod az asztalon. Nagyszerű megoldás két emeletes ágyat tenni egymással szembe, alatta pedig mindenki a saját szükséglete szerint alakíthatja a rendelkezésre álló teret, ahogy az a szükségleteinek megfelel. Ha a két emeletes ágyat túlzásnak találod, akkor elég belőle csak egy, alá is tehetsz egy egyszemélyeset, vagy a szoba másik felére – annyi azonban biztos, hogy egy ágynyi helyet nyertél a padlón az emeletes/galéria megoldással. 

Fotó: IKEA

A háló és dolgozó mellett még egy mini nappalit is ki lehet alakítani a szobában, amiben segítségedre lesz a pillekönnyű HAMMARN kanapé, ezt pillanatok alatt kétszemélyes ággyá alakíthatod. Mellőle csak egy praktikus kisasztal hiányzik – ide a GLADOM tálca-asztal jöhet szóba, ami több színben is elérhető. Nem véletlenül emeltük ki, hogy tálca-asztal: a levehető tálcát tálalásra is használhatod. A tárolás a legizgalmasabb kérdés egy kis alapterületű lakásban, két megoldást is tudunk rá – alkalomadtán a kettőt együtt is lehet alkalmazni. Az egyik a teljes falfelület kihasználása: a fenti képen is láthatók akasztós elemek, lentebb viszont falra szerelhető ruhasínről is szó esik majd, amikkel egy nyitott gardróbot alakíthatsz ki az akasztós ruháknak. A másik lehetőség a tolóajtós szekrény – azért ezt ajánljuk, mert a tolóajtókkal megspórolod azt a helyet, amit normál esetben az ajtók kinyitása igényelne. A ruhatartó sín kb. 10-12 darab vállfára akasztott inget bír el, a polcra pedig nagyjából 20 összehajtogatott nadrág vagy 40 póló fér – a sokat emlegetett dobozos vagy függesztett tárolókkal viszont te diktálod, mi fér el.

Tippek ruhatároláshoz

 

 

A gardróbok nagy többsége egy sínt és egy polcot rejt, ám nem mindenki használja ki a vállfázás előnyeit, sokan inkább a polcos rendszert preferálják. Ha több polchelyre van szükség az összehajtogatott ruháidnak, akkor egyszerűen akaszd a SKUBB tárolót a szekrényedbe vagy egy ruhaállványra, máris kaptál 6 rekeszt, amibe pakolhatsz. Akár a JÄLL tartót is beállíthatod a szekrénybe, amiben gyűjtheted az apróságokat, mint például a zoknik, kesztyűk, sálak, táskák, illetve a szennyest. Persze eredeti funkciójának megfelelően szennyestartónak is használhatod – imádni fogod, hiszen nagyon könnyű és összehajtható, így elviheted a mosógéphez, beteheted a ruhásszekrénybe vagy akár fel is akaszthatod. 

Egy teljes alakos tükör is elkél a szobába – különösen, ha lányok is lakják azt. A KNAPPER állótükörben az is szuper, hogy a tükör mögötti akasztóra készítheted a következő napi szettedet.

Míg a szekrények többsége fix, nehezen mozgatható, addig a nyitott gardróbok és ruhatárolók előnye, hogy pillanatok alatt átszervezhetők, bővíthetők és áthelyezhetők. A RIGGA ruhaállvány is ilyen: kevés helyet foglal, görgőinek köszönhetően könnyen mozdítható, az igényeidnek megfelelő magasságot pedig hat lehetőség közül választhatod ki. Az alul található tartón dobozokat vagy 4 pár cipőt tárolhatsz, a SKUBB sorozat termékeivel pedig kombinálhatod.

Fotó: IKEA

Szóba került már, hogy milyen fontos a falfelületek kihasználása – különösen egy kicsi lakásban. Költség- és helytakarékos megoldást jelent a MULIG ruhaakasztó, melynek szélessége igény szerint szabályozható 60 és 90 centiméter között. Rögzítéséhez mindössze négy csavar kell, és kész is a nyitott gardrób, amit úgy formálhatsz, ahogy szeretnéd: vállfán tárolhatod a ruháidat, vagy a BLÄDDRARE praktikus akasztós tárolót is felfüggesztheted. Fölé akár polcot is tehetsz, amire a dobozos tárolók kerülhetnek, alatta pedig a MACKAPÄR cipőtárolóra jöhetnek a lábbelik.

Hasznos kiegészítők

 

 

Az EKET polc nagyszerű a kisebb tárgyaid rendszerezéséhez, segítségével helytakarékosan használhatod ki a rendelkezésre álló teret, később pedig akár bővítheted is, ha szükség lesz rá. Falra szerelt éjjeli szekrénynek is használható, igény szerint polcos verzióban is megvásárolhatod. Választhatsz a vidám színek vagy a diszkrét megjelenésű verziók közül. Ha további tárolókapacitásra lenne szükséged, akkor szerezz be néhányat a PÄRKLA-ból, ami az ünnepi dekorációktól a szezonális ruhákon és cipőkön keresztül az ágyneműkig mindenhez tökéletes. Laposra hajtogatható, így kevés helyet foglal, ám méretéből kifolyólag (55 x 49 x 19 centiméter) elfér az ágy alatt, polcokon, nagyobb fiókokban, és cipzározható tetejével védi a benne lévő dolgokat.

Klasszikus stílusú FINNSTARR acél munkalámpa fényt hoz a mindennapjaidba: a kar és az ernyő állítható, mely által a lámpa tökéletes íróasztal mellett, ágyban vagy kanapén történő olvasáshoz.

Ha már hálószoba, akkor a pihentető alvásra is ki kell térni. Miután megtaláltad álmaid ágykeretét és azt a matracot, ami a legjobban passzol az igényeidhez, akkor a megfelelő sötétítésről is gondoskodni kell. Ez történhet redőnnyel, ám ha olyan helyen laksz, ahol ez nem megoldható, akkor jó választás lehet a FRIDANS fénykizáró roló is. Fehér, szürke és kék színben elérhető, különleges bevonatának köszönhetően egyáltalán nem engedi át a fényt. A gyerekekre való tekintettel a rolón nincs zsinór, helyette egyedi húzó-toló rúddal állítható be. Az ablakkeretre, az ablakfülkébe, illetve a mennyezetre is rögzíthető. Nem utolsó sorban újrahasznosított PET palackokból előállított poliészterből készült, a hulladék erőforrásként való használata pedig egy lépéssel közelebb visz minket a fenntartható jövőhöz.

Keresés az oldalon