Hogyan válasszunk kenyérsütőgépet?

Startlap Bubba
A kenyér még mindig az egyik legalapvetőbb élelmiszerünk, így nagyon nem mindegy, hogy milyen minőségűt fogyasztunk belőle. Ha nem szeretnénk a boltokban és a pékségekben kapható termékekre hagyatkozni, érdemes elgondolkozni egy kenyérsütő gép beszerzésén, hiszen így egyszerűen juthatunk friss, a saját ízlésünknek és diétánknak megfelelő kenyérhez. Utánanéztünk, hogy mit érdemes tudni a kenyérsütő gépekről.

Miért jó házilag készíteni a kenyeret?

Az otthon sütött kenyerek hatalmas előnye – amellett, hogy bármikor hozzájuthatunk frissen -, hogy pontosan nyomon követhetjük, hogy milyen összetevőkből készülnek el, míg a bolti kenyerek elnevezései gyakran megtévesztők lehetnek. A házi kenyerek általában jóval laktatóbbak is, mint az azonos méretű, bolti verziók, így kevesebb is elég belőlük.

Természetesen gép nélkül is lehet házilag kenyeret készíteni, de egy kenyérsütővel jelentősen leegyszerűsödik a munkafolyamat, hiszen automatikusan elvégzi a dagasztást is.

Nem szükséges személyesen felügyelnünk azt sem, hogy megkeljen a kenyértészta, az időzítő ezt a feladatot is elvégzi helyettünk. Ráadásul akár azt is megtehetjük, hogy éjszakára programozzuk be sütésre a gépet, így reggel friss kenyér várja a családot a reggelinél.

Tévképzet, hogy csak nagyobb családoknak érdemes kenyérsütő gépet venni, hiszen akár egy egyfős háztartásba is megéri otthon kenyeret sütni, de ilyenkor érdemes olyan típust választani, amely lehetővé teszi kisebb, például félkilós adagok sütését is – mondják az Extreme Digital szakértői.

Mire figyeljünk oda a gép kiválasztásánál?

Leginkább a süthető kenyér méretében térnek el az egyes készülékek, így mindegyik adatlapján szerepel, hogy mekkora adagok sütésére alkalmas.

Ha szeretjük frissen fogyasztani a pékárukat, akkor érdemes olyan gépet választanunk, amelyben többféle méretű kenyér is süthető.

Fontos különbség még, hogy hányféle kenyér készíthető az adott géppel, hiszen az alaptípusoknál nem nagyon van lehetőség a receptekkel való kísérletezésre. Így tehát nagyon eltérő lehet a sütési programok száma, és a többféle kenyértípus mellett néhány géppel pizzatésztát, tortát, sőt, meglepő módon még lekvárt is lehet készíteni.

Nem mindegyik, de elég sok modell támogatja a gluténmentes kenyerek készítését is – erre mindenképpen figyeljünk oda, ha gluténérzékeny van a családban.

Eltérő az időzíthetőség is az egyes modelleken.

Van olyan gép, amelynél legfeljebb 12 órával későbbre állíthatjuk be a sütés indítását, más készülékeket azonban jóval előre be tudunk programozni. Egyes típusokat olyan adagolóval is felszerelnek, amelyek magokat, aszalt gyümölcsöket tudnak hozzáadni a kenyérhez úgy, hogy azok eloszlása egyenletes legyen a tésztában – tudtuk meg az Extreme Digitaltól. Ez utóbbi funkció nagyon hasznos lehet akkor, ha valaki szereti a változatos ízeket.

A gép kiválasztásánál a garanciális és szervizelési szempontokat is vegyük figyelembe, hiszen előfordulhat, hogy egy olcsóbb, külföldről rendelt géphez nehezebb lesz majd beszereznünk a pótalkatrészeket.