Hogyan válasszunk hótaposót?

Laura
Vegyél figyelembe pár szempontot, mielőtt csak úgy a kosaradba dobsz egyet.

Az ember azt gondolná, hogy hótaposó vásárlásához nem kell különösképp átgondolnia semmit, csak kosárba kell vágnia egyet, ami kényelmes, kinézetben és árban is megfelel. Sajnos azonban a hótaposóval is be lehet fürödni – akár szó szerint is.

Az 5-6 ezer forintos hótaposók poliésztere például nem biztos, hogy kellően vízálló.

Sajnos saját tapasztalatból mondjuk, hogy a legolcsóbb, poliészter hótaposók/orkáncsizmák nem biztos, hogy jól bírják az olyan megpróbáltatásokat, mint mondjuk a hóban való gyaloglás.

Bár nekünk speciel sikerült egy olyan darabot kifognunk, ami még a sima, városi hóeséstől is beázott. És igen, hótaposó volt! Ugyan eleinte még bírta a strapát, ám egy-két év után felmondta poliészter anyaga a szolgálatot, és minden nedvességet átengedett. Ami igen kellemetlen például egy síelés alatt, vagy amikor felmászol a Kékesre, és nincs több cserezoknid.

Ha mindenképp a legolcsóbb darabok közül szeretnél venni, akkor azt ajánljuk, hogy a) kérdezz körbe ismerőseidnél, van-e, amit ajánlanának (a netes kommentekre ne támaszkodj), b) olyan márkát válassz, amit jól ismersz, és teljesen megbízhatónak tartasz.

 

 

 

Képek: Thinkstock

 

 

 

Akkor miből legyen?

Jobb, ha inkább olyan lábbelit keresel, amin minél több a gumi borítás, de belül bélelt. 

Habár a gumiborítás sem megoldás mindenre: mennyire izzadós a lábad?

Kellemetlen ugyanis, ha a hótaposód nem párologtatja ki a nedvességet, nem beszélve arról, hogy ez igencsak egészségtelen. Szóval, amennyiben izzadós a lábad, akkor mindenképp olyat keress, ami vízgőz formájában kiereszti a nedvességet. Ha nem találsz erről piktogramot vagy leírást a terméken, akkor kérdezz meg egy eladót.

Ez is megvan. Oké. Milyen a jó hótaposó talpa?

Ónos esőben valósággal közveszélyessé válnak a járdák. Nyilván minden hótaposónak kellően nagy tapadású talprésszel kell rendelkeznie, de sajnos ez nem mindig van így, mert a divatos, mutatós kinézet érdekében az olcsóbb darabokon olykor alaposan átértelmezik a funkcionális talp fogalmát, és csaknem teljesen simán hagyják, de legalábbis nem túl mélyen barázdálják azt a részt, ami a csúszós aszfalttal fog érintkezni minden egyes lépésnél.

Ha már itt tartunk: a bélés sem biztos, hogy elég!

Azért azt is ellenőrizd, hogy elég vastagnak érzed-e a melegítésre szolgáló belső bélést. Mennyire fázós a lábad? Szoktál téli kirándulásokra járni, ahol masszívan taposnod kell a havat, vagy órákon át a mínusz fokokban gyalogolsz?

Akkor ne spórolj a bélésen, és ne elsősorban a trendi kinézet számítson.

Olyat válassz, aminek állíthatod a bőségét!

Hidd el, nagyon hálás leszel magadnak, ha ezt a tanácsunkat megfogadod. Bármikor előfordulhat ugyanis, hogy a vártnál hidegebb levegő fogad, és fel kell húznod még egy zoknit.