Télen jóval kevesebbet szellőztetünk amelynek köszönhetően felerősödhetnek a kellemetlen szagok, és a konyhában ha valamit sütünk, akár napokig is érezni lehet az olajszagot. Kifejezetten makacs konyhai szagok, illetve a dohos levegő semlegesítésére kínál egy remek, természetes módszert néhány közönséges konyhai alapanyag felhasználásával az El Cronista cikke.

Aeroszolok és mesterséges illatanyagok nélkül, kizárólag természetes összetevőkkel is hatékonyan illatosíthatjuk a belső tereket citromhéj, fahéj és gyömbér segítségével.
A gyömbér, a fahéj és a citrom tökéletes illatkombinációt alkot
A kombináció az illatok kontrasztjára épül: a citrom friss és tiszta, a fahéj meleg, fűszeres jegyet kölcsönöz, a gyömbér pedig csípősen intenzív. A három komponens együttesen egy olyan kiegyensúlyozott kombinációt hoz létre, amely a legtöbb otthonban nagyon kellemesnek hat.
A módszer másik előnye, hogy újrahasznosíthatjuk azokat az alapanyagokat, amelyeket egyébként kidobnánk: a gyömbér nehezen pucolható, szárazabb részeit és a citrom héját.
A gyömbéres illatosítás pontos receptje
A lakás illatosítására szolgáló keveréket a következő módon kell összeállítani. Egy lábasba helyezzünk
3–4 csésze vizet, 1 citrom héját, 1 rúd fahéjat, valamint 3–4 szelet gyömbért. A keveréket forraljuk fel, majd vegyük takarékra, és lassú tűzön melegítsük,
amíg az illat át nem járja az egész teret. Amennyiben a víz szintje csökken, nyugodtan pótoljuk.
A felszálló gőz citrusos, fűszeres aromája friss érzetet kelt. Az illat erőssége az alapanyagok mennyiségével és a melegítés idejével szabályozható. Amennyiben elhagyjuk a konyhát, biztonsági okokból érdemes lekapcsolni a keverék alatt a tűzhelyet.

