A hagyma sütése gyorsan és kellemetlen szagok nélkül is elvégezhető, ha a profi szakácsok trükkjét alkalmazzuk – írja a zagreb.info.

Általában a hagymát a következőképpen sütik az emberek: felaprítják, felforrósítják az olajat, majd lassú tűzön hagyják pirulni.
Gordon Ramsay, a világhírű séf ehhez egy dolgot tesz hozzá: azt javasolja, hogy a hagymát szódabikarbónával és cukorral keverjük össze.
Ramsay szerint így a hagyma gyorsabban megpuhul, lédúsabb és ízletesebb lesz, ugyanakkor megakadályozza, hogy a szag elterjedjen az egész házban.
A könnyek ellen is van megoldás
A hagyma elkészítése során a szag mellett a másik nagy problémát a szem irritációja jelenti. Erre is számos megoldás létezik.
Először is használj nagyon éles kést. Bármilyen meglepő is, de ez tényleg segít:
mivel precízebb a vágás, kevesebb sejt roncsolódik, és ezáltal kevesebb irritáló gáz szabadul fel.
Egy másik lehetőség a hagyma lehűtése 10-20 percre a hűtőszekrénybe. Ennek magyarázata, hogy
a hideg lassítja a gázok felszabadulását. Ez egy nagyon hatékony módszer, ami hűtőben és hideg vízben történő áztatással egyaránt működik.
Sokak szerint ha a vágódeszka közelében meggyújtasz egy gyertyát, látványosan kevesebb könnyet hullajtunk, mivel – állítják a módszer követői – a gyertya lángja elégeti a hagyma irritáló, aromás anyagainak egy részét.
Végül a legismertebb trükk: tarts egy korty vizet a szádban. Talán ez a legfurcsább, de erre is kifejezetten sokan esküsznek.

