Kütyü 2021. április 15.

10 Gmail trükk, amit tuti, hogy innentől mindennap használni fogsz

Fatima Kütyü 2021. április 15.
A legjobb Gmail tippek és trükkök második részében olyan zseniális funkciókat mutatunk be, mint az üzenet visszavonása, az aláírás hozzáadása vagy az intelligens írás.

Noha a Zoom, Slack és Teams átvették a hatalmat a munkában, a Gmail azért még mindig elengedhetetlen – nem is beszélve a személyes életünkben betöltött szerepéről. Valószínűleg az alapokkal a legtöbben tisztában vagyunk, azért sok olyan trükk és funkció van, ami jól jöhet, megkönnyítheti az életünket. Mutatunk 10 funkciót, amivel hatékonyabban kezelhetjük Gmail-fiókjainkat.

Több fiók elérése egyszerre

Ha egynél több aktív Gmail-fiókunk van, akkor könnyedén válthatunk közöttük. A profil ikonjára kell kattintani a jobb felső sarokban (mobil vagy asztali számítógép), és kiválasztani az Új fiók hozzáadása lehetőséget – itt be kell jelentkezni, ezt követően pedig egyszerűen hozzá lehet férni a másik fiókhoz, ha a jövőben szükség lenne rá.

Többekkel megeshet, hogy elfelejtik a találkozójukat, vagy éppen amit a telefonjukba írtak, azt már a gépükön nem tudják követni. Éppen ezért fontos szinkronizálni a naptárat az összes eszközön!

Szűrők beállítása

Mivel manapság annyi webhely kéri az e-mail címünket, előfordulhat, hogy a postaládánk hírlevelektől hemzseg. Ha rendszerezni szeretnénk, fontossági sorrendbe tennénk, hogy átláthatóbb legyen a halmaz, akkor jól jönnek a szűrők. Ennek beállításához meg kell nyitni a Gmailt, majd a fogaskerékre kattintani, ezt követően az Összes beállítás megtekintése lehetőségnél a Szűrők és letiltott címeknél lehet egy új szűrőt létrehozni. A specifikációknál be lehet állítani, hogy rendezze az üzeneteket feladó, címzett, tárgy, kulcsszavak és egyebek szerint – írja a CNet.

Aláírás beállítása

Az aláírás beállításával megtakaríthatunk egy kis időt az üzenetírás során, az e-maileket pedig profibbá varázsolhatjuk. Az összes kimenő üzenet aláírásának beállításához nyissuk meg a Gmail> Fogaskerék> Összes beállítás megtekintése lehetőséget. Legörgetve megtaláljuk az aláírás elemet, az új létrehozása opcióval pedig megszerkeszthetjük a sajátunkat. Minden létrehozott aláírás látható lesz a Beállításokban, ahol bármikor szerkeszthetjük vagy törölhetjük azokat.

Az elküldött üzenet visszavonása

Szerencsére a Gmail rendelkezik a Visszavonás elnevezésű funkcióval: a Küldés gombra kattintás után azonnal megjelenik egy üzenet a képernyő alján, ami figyelmeztet, hogy az üzenetet elküldték, de lehetőség van Visszavonásra vagy az Üzenet megtekintésére is. Ha a Visszavonás gombra kattintunk, a Gmail leállítja az üzenet küldését, ezt követően akár szerkeszthetjük is. A Küldés visszavonásának beállításához lépjünk a Fogaskerék> Az összes beállítás megtekintése elemre, és görgessünk a Küldés visszavonása lehetőséghez – itt beállíthatjuk az 5, 10, 20 vagy 30 másodperces küldéstörlési ablakot.

Fotó: Gareth Fuller/PA Images via Getty Images

Ütemezett üzenet elküldése

Az üzenet ütemezése például akkor hasznos, ha vannak olyan munkatársak vagy barátok, akik más időzónában élnek, és nem szeretnénk furcsa időben e-mailekkel zaklatni őket. Az üzenetírás után a küldés gombra kattintás helyett a kis lefelé mutató nyílra nyomjunk, itt válasszuk ki a küldés ütemezése lehetőséget – a Gmail javaslatot tesz néhány lehetséges időpontra, de manuálisan is megadhatunk egy adott küldési időpontot.

Intelligens írás

A Gmail intelligens írás úgy működik, mint a prediktív szöveg, és célja az írási folyamat egyszerűsítése. Például, amíg beírjuk a „Hívlak”, a Google Intelligens írása a „holnapot” javasolja. El lehet fogadni a javaslatot, de a gépelést is folytathatjuk. Aki nem rajong ezért a funkcióért, az a Beállításokban kapcsolhatja ki.

Helyesírás-ellenőrzés

A Gmail helyesírás-ellenőrző eszköze duplán segítség: ha bizonytalanok lennénk egy szó írásmódjában vagy a nagy sietségben elgépeltünk valamit, a rendszer aláhúzással jelzi – ráadásul rendelkezik nyelvtani és automatikus javítási funkciókkal is. Minden be- és kikapcsolható a Beállítások> Helyesírás-ellenőrzés menüpontban.

A bosszantó csoportos e-maileket a 3 pöttynél lehet lenémítani, amit egyébként bármikor fel is oldható.

Címkék

A címkék megkönnyítik a beérkező levelek kezelését: olyanok, mint a szűrők, az oldalsávon találhatók, ahol a bejövő és az elküldött levelek, a kuka és más mappák – itt lefelé görgetve az Új címke létrehozásánál állíthatjuk be.

Keresés az oldalon