A fagyasztott élelmiszereket általában tartósnak gondoljuk, de frissességi idejük több tényezőtől függ. Nemcsak a csomagoláson feltüntetett dátum számít, hanem a tárolási hőmérséklet, a hűtési lánc megszakítatlansága és az adott termék típusa is. Nézzük, mire érdemes odafigyelni!
Ügyelj a dátumokra!
A legtöbb fagyasztott árun a minőségmegőrzési idő szerepel, ami azt jelzi, hogy
a termék –18 °C-on tárolva meddig őrzi meg ízét, állagát és tápértékét.
Azonban ha a hőmérséklet folyamatosan stabil, a termékek sokszor ezen időpont után is fogyaszthatók maradnak.

Más a helyzet a fogyaszthatósági idővel, amelyet a gyorsan romló áruknál – például darált húsnál vagy friss halnál – használnak. Ezeket még
fagyasztva sem szabad a megjelölt dátum után elfogyasztani, mert komoly egészségügyi kockázatot jelenthetnek.
Így tárold!
A tárolás minősége szintén döntő. Ha gyakran nyitogatjuk a fagyasztó ajtaját, vagy a gumitömítés nem zár rendesen, az rontja a hűtést. Emellett a minőségvesztésre is érdemes odafigyelni: erre különösen a zsírosabb élelmiszerek – mint például a vaj, a fagylalt vagy a zsíros hal – hajlamosak. Már a vásárlás során is fontos az odafigyelés:
ha a fagyasztott termékek sokáig állnak a meleg autóban, vagy nem használunk hűtőtáskát, könnyen kiolvadhatnak.
Még ha otthon azonnal vissza is kerülnek a fagyasztóba, a minőségük romolhat ez idő során.

