Otthon 2018. november 12.

Ezért veszélyes a rossz szén-monoxid-érzékelő

bubba Otthon 2018. november 12.
A fűtésszezon beköszöntével érdemes elgondolkodni azon, hogy biztonságos-e az otthonunk. Sokan azt gondolják például, hogy ha egyszer megvesznek egy szén-monoxid-érzékelőt, egy életre védve vannak, pedig ezeknek az eszközöknek is van szavatossági idejük. Ráadásul számtalan nem megbízható termék létezik, amelyek hamis biztonságérzetet nyújtanak. Az okos érzékelőkkel viszont már családtagjainkat és kisállatainkat is védeni tudjuk.

Számtalan szén-monoxid-érzékelő van a piacon a néhány ezer forintos eszközöktől a 20 ezernél is többe kerülő darabokig. Az ár általában attól függ, hogy az érzékelők mennyi funkcióval rendelkeznek, illetve milyen hosszú az élettartamuk. Mindegyik eszköz hanggal és fénnyel jelzi, ha veszélyesen felgyűlt a szén-monoxid a levegőben, egyes szén-monoxid-érzékelők viszont tudnak „előriasztani” is, ha ideje lenne szellőztetni, illetve a drágább készülékeket rendszerbe is tudjuk kapcsolni, ha több van belőlük a lakásban.

A legdrágább szén-monoxid-érzékelők pedig már „okosak”, azaz egy applikáció segítségével üzenetet küldenek a telefonunkra, ha otthon veszélyesen felgyűlik a szén-monoxid a levegőben.

Ilyet akkor érdemes választanunk, ha idős, esetleg súlyosan beteg vagy magatehetetlen hozzátartozóinkkal élünk együtt, hiszen ha riaszt a készülék, távolról is tudjuk hívni a 112-őt. Illetve akkor is hasznos lehet az okos érzékelő, ha kisállatainkat szeretnénk nagyobb biztonságban tudni – mondja Mukics Dániel, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője.

Arra is fontos figyelni, hogy minden eszköz szenzora „elfárad” egyszer, és ilyenkor le kell cserélni a készüléket. Gyártótól függ, hogy mennyi a szén-monoxid-mérő élettartama, 5 és akár 10 év is lehet a szavatossági idő.

Csak ellenőrzött eszközt vegyünk

Mielőtt eldöntjük, milyen szén-monoxid-érzékelőt vegyünk, mindenképpen érdemes felkeresni az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság honlapját is, ahol közzéteszik a megbízható és a nem megbízható készülékek listáját.

A fűtési szezon kezdetén azoknak is érdemes ránézniük a rendszeresen frissülő listára, akik a korábbi években vásároltak szén-monoxid-érzékelőt, hiszen előfordulhat, hogy ki kell cserélniük az eszközt, mert az nem megbízható.

Az ilyen eszközök forgalmazását a hatóság egyébként tiltja is, és Mukics Dániel elmondta, hogy a katasztrófavédelem folyamatosan ellenőrzi a boltokat próbavásárlásokkal. Azonban így is előfordulhat, hogy valahol nem megfelelő szén-monoxid-érzékelőt lehet kapni. Ha ilyet látunk, akkor a legjobb, ha értesítjük a katasztrófavédőket is.

Nem mindegy, hova kerül az érzékelő

Ha megvan a megfelelő készülék, akkor arra kell figyelni, hogy a szén-monoxid-ellenőrzők akkor működnek a leghatékonyabban, ha a nyílt égésterű fűtő- vagy melegítőeszköz közelében helyezzük el őket.

Fontos, hogy nemcsak gázzal működő berendezéseknél, hanem például fali vízmelegítő, kandalló, kályha és vegyes tüzelésű kazán esetén is veszélyes mennyiségű szén-monoxid gyűlhet fel a szobában.

Az érzékelőket ezektől egy-másfél méterre, fejmagasságban érdemes felszerelni. De ha például a hálószobánkban van a konvektor, akkor a fekvőhelyzetet kell figyelembe venni. Soha ne tegyük az érzékelőket a sarokba, hiszen ott nem olyan jó a légáramlás, és hibás lehet a mérés – mondja Mukics Dániel. 

A legnagyobb biztonságot az nyújtja, ha minden olyan szobába veszünk szén-monoxid-érzékelőt, ahol nyílt égésterű fűtő- vagy vízmelegítő eszköz van. Mukics Dániel viszont azt is hangsúlyozza, hogy az eszköz csak arra jó, hogy jelezze, ha mérgező gáz van a szobában, de nem szünteti a bajt. „A szén-monoxid-érzékelő olyan, mint egy lázmérő. Jelzi, hogy beteg vagyok, de nem fog meggyógyítani” – mondja a szakember.

Keresés az oldalon