Megvan az Év Szaloncukra 2025-ben - A cukrász kislányának igaza volt: tényleg ez a legjobb
A Magyar Színház szalonjában jelentették be “Az Év Szaloncukra 2025”verseny győzteseit: idén 24 gyártó 165 édessége közül választotta ki a zsűri a nyerteseket. A szaloncukrokat több kategóriában díjazták, újdonság volt a mentes csoport, amiben a cukor-, glutén- és tejfehérje-érzékeny közönség számára gyártott finomságok szállhattak versenybe.
A gyerekek kedvence kategóriát külön kiemelték a szervezők, hiszen a legtöbb család a gyerekeknek vásárol szaloncukrot, az alapján, hogy nekik mi ízlik. A vásárlást pedig azért is meg kell gondolniuk sokaknak, mert a szaloncukrok egyre drágábbak: az idei magas árak hátterében az alapanyagok, mint a kakaó és a cukor árának jelentős emelkedése áll. A boltok polcain zsugorodó kiszerelésekkel is találkozhatunk, több gyártó ezt a megoldást választotta a növekvő költségeik miatt.
Régi idők zselés szaloncukrától a dubai csokis édességig – még tartja magát a trend
Visszatérve a versenyre: ahogy a szervezők elmondták, az árak emelkedtek ugyan, de a minőség egyre jobb lett – a győztes alkotásokat kóstolva pedig teljesen megalapozottnak tartom ezt az állítást. Az eredményhirdetést követően tizenhatféle szaloncukrot kóstoltam meg, miközben igyekeztem úgy lefotózni a desszerteket, hogy
a töltelékek is jól látszódjanak, ugyanis már csak látványra is elképesztőek.
Érdemes végignézni a cikk eleji galériánkat!
(Fontos megjegyzés: mindegyik csokoládé külalakra is tökéletes volt kicsomagoláskor, a kettévágás utáni állapotok legfeljebb az én ügyetlenségemet tükrözik.)
A díjazott szaloncukrok tényleg nagyon finomak – persze ízlések és pofonok, valamint egy csokiimádótól nehéz másra számítani – , de összehasonlítást még kategóriákra bontva is szinte lehetetlen tenni, mert mind különböző ízvilágot képvisel.
Magyarországon a zselés a legeladottabb szaloncukor,
érdekesség, hogy a versenyen mégsem szokott a top 3-ba kerülni, idén viszont a gluténmentes kategóriában tarolt, ahol a győztes a Hisztéria Cukrászda feketeribizli zselés szaloncukra lett. A Keszthelyi Sütibolt “Régi idők zselés szaloncukra” nevű alkotása pedig tényleg hozza a klasszikust, a citrom-narancsízű zselés szaloncukorból végtelen mennyiséget tudnék enni.
Tavaly a dubai csoki mindent vitt, előzetesen a szervezők azt gondolták, hogy ez a trend már kifutott, de nem: volt olyan gyártó, akiknél idén először jelent meg ez az ízvilág, ráadásul idén a gyerekek kedvence kategóriáját is elvitte, az első helyezett a Demeter Chocolate dubai csokoládés szaloncukra lett, nekem is nagyon ízlik.
A szakmai kategóriát nézve számomra ott a második helyezett lett a befutó: a Hóvirág Cukrászda füstös whiskys mogyorós szaloncukra valami fenséges.
Egy kis ibolya és országtorta a szaloncukrok között
Az Év Új ízének a kaposvári Jogos Desszert Tökmagos Berriolette pürés fehércsokoládés szaloncukrát választották. Különlegessége, hogy a pürében áfonya, málna, és egy kis ibolya is van. Nem állítom, hogy ezt az összetételt csak az ízlelés alapján le tudtam volna írni, ha nem hallom a sajtótájékoztatón a megfejtést, de már csak attól összefut a nyál a számban, ha visszagondolok a kóstolására.
Ugyanígy nagy kedvencem lett a zselés kategória 3. helyezettje, a Damniczki Cukrászda Unikumos aszalt szilvás zselés szaloncukra, valamint a Gyulai Kézműves Cukrászda DJC Stílusgyakorlat szaloncukra, ami elhozta a harmadik helyet a versenyben. A név nem véletlenül ismerős mindenkinek, hiszen ez a 2025-ös Magyarország tortájából készült szaloncukor. Ami jó, az jó: ez az ízvilág így is tökéletesen működik.
Az abszolút győztes: Lotus kekszes szaloncukor
Idén a soltvadkerti Szent Korona cukrászda által készített karamellizált fehércsokoládéval bevont, Lotus kekszes karamellás szaloncukor nyerte a versenyt. Nálam is. Ha ugyanis a tizenhat díjazott közül csak egyetlenegyet választhatnék az ünnepekre, akkor erre szavaznék, maximálisan hozza azt az ízvilágot, amire karácsonykor vágynék.
Az ötlet megálmodója, Szervánszky Judit elmondta: harmadik kislánya Lotus keksz imádó, neki szeretett volna kedveskedni, hogy az ő ízvilágát szaloncukorban is megjelenítse. A kóstolás után a kislány így fogalmazott:
Anya, ez a legjobb szaloncukor, amit csináltál!
A finomhangolást Kutyifa Gábor mestercukrásszal végezték, többszörösen kóstolgatták, mire kialakult a végleges íz.
A karamellizált fehércsokoládés héjban nagyon finom Lotus kekszes krém, lágy tejkaramella réteg van. A csokoládénak pedig van egy kis sós íze is. Roppanós, krémes, tökéletes. A manufaktúra kínálatában 15500 Ft/kg áron érhető el.
Az Év Szaloncukra 2025 győztesei – a teljes lista
Az Év Szaloncukra győztese
- Szent Korona Cukrászda – Karamellizált fehércsokoládéval bevont Lotus kekszes karamellás szaloncukor
- Keszthelyi Sütibolt – roppanó ostyás sós karamellás szaloncukor
- Gyulai Kézműves Cukrászda – DJC Stílusgyakorlat, a 2025-ös Magyarország tortájából készült szaloncukor
Szakmai kategória győztesei
- Promenád Kávéház – Narancs Esszencia – konfitált narancszselés, étcsokoládés narancs krémes szaloncukor
- Hóvirág Cukrászda – füstös whiskys mogyorós szaloncukor
- Hisztéria Cukrászda – étcsokoládés meggyes szaloncukor
A gyerekek kedvence:
- Demeter Chocolate – Dubai csokoládés szaloncukor
- Ricsi Cukrászda – málnás vattacukor ízű szaloncukor
- Sulyán Cukrászda – valódi áfonya zselés szaloncukor
Zselés szaloncukrok:
- Keszthelyi Sütibolt – Régi idők zselés szaloncukra – citrom-narancsízű zselés szaloncukor
- Sulyán Cukrászda – valódi meggy zselés szaloncukor
- Damniczki Cukrászda – Unikumos aszalt szilvás zselés szaloncukor
További kategóriák nyertesei:
Az Év Cukormentes (hozzáadott cukrot nem tartalmazó) szaloncukra: Diabette – narancsos marcipános szaloncukor
Az Év gluténmentes (hozzáadott glutén tartalmú alapanyagot nem tartalmazó) szaloncukra: Hisztéria Cukrászda – feketeribizli zselés szaloncukor
Az év tejfehérje mentes szaloncukra: Stühmer – meggyes marcipános szaloncukor
Az Év Új íze: Jogos Desszert – Tökmagos Berriolette pürés fehércsokoládés szaloncukor
A mentes kategória jelentette a legnagyobb kihívást
Az Év Szaloncukra versenyt a Szeretem a csokit TikTok csatorna videósai, Kovács Ádám és Kovács Gergely hozták létre. Mint elárulták, az idei kóstolásnál a mentes kategória jelentette a legnagyobb kihívást, mert sok követelményt hozott. Ugyanakkor elmondták: “nagyon fontosnak tartjuk, hogy a versenyen olyan kategóriákat hozzunk létre, amivel különböző közösségeknek segíthetünk, mert nem olcsó a szaloncukor. Főleg a mentes dolgok nem olcsók, és sajnos mellé sok a rossz minőségű termék is ebben a kategóriában.”
Színészek a zsűriben
Az egyik legnépszerűbb kategória, a gyerekek kedvence zsűrijében idén a Magyar Színház Keménykalap és krumpliorr című előadás gyermek színészei is helyet kaptak. A zsűrizésben minden évben sztárok is segítenek, idén a zselés kategóriát szintén a Magyar Színház sztárjai, Trokán Anna, Jenes Kitti és Pavletits Béla kóstolta.

A szakmai zsűriben Gácsi Zoltán, a Csokoládé Akadémia szakmai vezetője, Erdélyi Balázs a Magyar Cukrász Ipartestület szakmai elnöke, Abrudán Zsolt, a New York Kávéház chefje, Mihály Lajos szakácsmester és cukrász, Szentandrás-Szabó Emese, mestercukrász valamint Pásztor Éva mestercukrász, szakoktató döntött a szaloncukrokról.


