Egyetlen esetben dobható kukába az odaégett étel: ezt a szabályt vésd az eszedbe!
A konyhában gyakran előfordul, hogy egy étel odaég – legyen szó a túl sokáig a serpenyőben hagyott burgonyáról vagy a sütőben felejtett húsról. Az így megégett étel már nem fogyasztható, ám azonnal a szemetesbe dobni sem biztonságos megoldás. Az odaégett maradék ugyanis veszélyes lehet, ha nem megfelelően kezeljük: a szakértők javaslata szerint így szabadulhatunk meg tőle biztonságosan!
Várd meg, ameddig kihűl!
Egy tűzoltó-mentősként dolgozó szakember, Ally egy TikTok-videóban mesélt el egy esetet: egy fiatal nő a mikróban akarta megmelegíteni a brownie-ját, de véletlenül 20 másodperc helyett 2 percre állította be az időzítőt. Az édesség teljesen megégett, ezért a nő azonnal a szemetesbe dobta: a forró süti azonban tüzet indított el, melynek következtében jelentős kár keletkezett az épületben. Ez is mutatja, mennyire nem szabad félvállról venni az odaégett ételek kezelését.
@themommyconfessionsss ♬ sonido original - Katina
A szakértő szerint az első szabály, hogy
a megégett ételt addig nem szabad a kukába dobni, amíg teljesen le nem hűlt.
A belsejében ugyanis apró, izzó parázs maradhat, akárcsak egy tábortűzben. A szemetesben pedig rengeteg éghető anyag van, amelyek könnyen lángra kaphatnak, ha ilyen ételdarab kerül közéjük.

Ha a sütőben vagy mikróban kezd füstölni az étel, a legbiztonságosabb azonnal kikapcsolni a készüléket, de az ajtót csukva tartani. Így a füst nem terjed tovább, és a tűz sem kap oxigént. Csak akkor érdemes kinyitni a készüléket, amikor a füst már eloszlott, és az odaégett ételt is csak kihűlés után szabad kidobni.
Fontos, hogy ne csak az étel íze miatt fordítsunk kiemelt figyelmet a főzésre, hanem a biztonság miatt is. A megégett étel gondatlan kezelése könnyen vezethet tűzesethez, ezért mindig várjuk meg, amíg biztonságosan lehűl, mielőtt a szemetesbe kerülne.

