Egészség 2018. november 13.

Edzőterembe ilyen időben? Na persze! 6 olcsó és hatékony eszköz otthoni tornához

Laura Egészség 2018. november 13.
Nem lehet több kifogásod, hogy miért nem tornázol.

Hideg, csapadékos idő, korai sötétedés, a fenének sincs kedve munka után még útra kelni, hogy valami konditerem szűkös öltözőjében vetkőzzön-öltözzön, és sok idegennel összezárva eddzen. Ráadásul pénzért.

Ha te is így gondolkodsz, akkor most segítünk, hogyan vedd rá magad az otthoni tornára!

Természetesen mindenfajta önálló edzést csakis úgy kezdj el, hogy előtte egyeztettél az orvosoddal, és alaposan átbeszélted vele, milyen mozdulatokat kerülj, vagy mivel legyél óvatos!

1. A legkézenfekvőbb edzőtárs: YouTube

Kép: Thinkstock

 

Nézz ki magadnak egy vagy két fitnesz videót, ami tetszik! Biztos, hogy találni fogsz ilyet, mert nincs olyan edzéstípus, amihez ne töltöttek volna még fel anyagot. Esetleg, ha nagyon specifikus vagy – például kímélned kell a derekadat, térdedet -, és magyarul nem találsz, akkor angolul írd be, mit keresel; például: workout with knee pain. (Ha nem tudsz angolul, akkor a Google Fordító, vagy egy angolul tudó jó barát segítségét vesd be.) Ha nincs speciális problémád, csak például rég mozogtál már, vagy időskorú vagy, azt is bátran beírhatod a keresőbe, például: workout over 60 (torna 60 év felettieknek).

Fontos, hogy ha az edző olyan mozdulatokat mutat, amiket még nem ismersz, vagy nem vagy benne biztos, hogyan kell helyesen csinálni őket, akkor azokat vagy hagyd ki, vagy nézz/kérdezz utána, hogyan kell pontosan végezni.

Határozd meg magadnak, hogy a kiszemelt videókat mindennap, vagy minden második, harmadik nap végigcsinálod odahaza.

2. Ha ismered magad: fitnesz alkalmazás

Kép: Thinkstock

Úgy értjük: ha ismered magad, és tudod, hogy nem fogod betenni csak úgy önként azt a YouTube videót. Ilyenkor jönnek az okostelefonra leszedhető fitnesz alkalmazások, amik kegyelmet nem ismerve jeleznek, sipákolnak, rád szólnak, hogy ideje tornázni, és diktálják is a gyakorlatokat. Ugyanakkor mutatják a fejlődési folyamatot is, amivel haladsz az egyes edzéseket elvégezve, azaz fenntartják a motivációt.

3. Fitnesz szalag

Kép: Thinkstock

Ha elmennél odáig, hogy a saját testsúlyos ugráláson és erősítéseken túl valami egyszerűbb eszközt is beszerzel, akkor elsőként a fitnesz szalagot ajánljuk, amit nagyon sokféleképpen használhatsz. Kart, lábat, hátat, hasat, szóval szinte minden izomcsoportot tudsz vele erősíteni és nyújtani, a mozdulatok nehézségét pedig fokozhatod azzal, ha rövidebbre fogod őket. Ha még kezdő vagy, akkor piros vagy zöld szalagot vegyél.

A fitnesz szalagozáshoz itt találsz magyar tornavideókat.

4. Csukló-és bokasúly

Kép: Thinkstock

Csodákat művelhetsz a testeddel, ha pusztán a jól bevált helyben futást, láb-és karemeléseket csinálod, annyi különbséggel, hogy súlyokat húzol a csuklódra, bokádra. Nem kell dögnehezet venned: már a legkisebb plusz súllyal is jóval intenzívebb izommunkát idézhetsz elő a megfelelő ismétlésszámmal. Hogy ez mennyi, az minden embernél változó, de érezni fogod, ha dolgoznak az izmaid, ne aggódj.

5. Fitnesz trambulin

Kép: Thinkstock

Ha sokkal inkább az ugrálós, állóképességfejlesztő és mellesleg erősítő gyakorlatok híve vagy, akkor nézz szét fitnesz trambulinok terén! Rengeteg méretben kaphatóak, a legkisebb akár egy pici lakásban is elfér, sőt vannak köztük összecsukhatóak is. Vehetsz olyat is, amin van kapaszkodó, és olyat is, amin nincs.

A trambulinozásnak az a titka, hogy még egy sima ugrást is kétszeres izommunkával tudsz végrehajtani rajta, vagyis bármilyen gyakorlatot csinálsz, amit simán csak a szőnyegen csinálnál, az dupla intenzitással fogja edzeni a testedet.

Fitnesz trambulin-gyakorlatokról is találsz cikkeket, videókat, de az is elég lehet, ha csak beteszed a kedvenc pörgős zenéidet, és terpeszben, majd összezárt lábakkal, kicsit, majd nagyon rogyasztva ugrálsz rájuk. Ne csodálkozz, ha nem fogod 30-40 percig bírni!

6. Ugrókötél

Kép: Thinkstock

Végül, még egy jól bevált, kiváló eszköz az ugrálás szerelmeseinek: ugrókötél! Természetesen ezt az eszközt csakis akkor használd, ha biztos vagy benne, hogy a térded, ízületeid nem igényelnek extra kíméletet, és tudod olyan terepen (pl. hangelnyelő tornaszőnyeg) vagy a napnak olyan szakában csinálni az edzést, amikor biztosan nem zavarod vele az alsó szomszédot.

Keresés az oldalon