Otthon 2020. június 07.

A legújabb őrület: öntisztító akvárium, ami növényeket is termeszt

Fatima Otthon 2020. június 07.
A svéd fejlesztésű EcoGarden egy látványos dekoráció: intelligens akvárium és növénytartó is egyben. Igaz, a magyar jogszabályok szerint nem pontosan úgy használhatjuk, ahogyan Svédországban teszik.

Az EcoGarden egy svéd fejlesztésű miniatűr üvegház és egy öntisztító akvárium kombinációja. Egy intelligens ökoszisztéma, amely képes egész évben különféle friss fűszernövények, dísznövények, zöldségek termesztésére, miközben alatta díszhalak úszkálnak. Akár távolról is, a telefonunkon keresztül felügyelhetjük, vezérelhetjük és követhetjük az egész termesztési folyamatot, miközben vezényszóra etethetjük a vízi élőlényeket.

Egyedülálló termesztési módszer

Az Aquaponics nevű módszer során a halak hulladékát táplálékforrásként használják fel a növények, miközben azok természetesen kiszűrik a vizet, ami visszakerül a halakhoz. Az önfenntartó és erőforrás-hatékony ökoszisztéma természetes és hatékony módja az akvárium tisztításának.

A növények és a halak szimbiózisban élnek, nincs szükség talajra vagy vegyi műtrágyákra, és teljesen mentes a peszticidektől.

EcoGarden
Fotó: YouTube

Összekapcsolható telefonnal

Beépített érzékelőivel és innovatív technológiájával önállóan működik, összekapcsolva a telefonnal azonban reagál az utasításokra. Ellenőrizhetjük a hőmérsékletet, az automatikus adagolónak köszönhetően etethetjük a halakat, de arról is értesíteni lehet, ha néhány napig nem tartózkodunk otthon. Egy kattintással irányíthatjuk a távolból, de még hangsegéd funkcióval is rendelkezik.Világosságérzékelővel is felszerelték, ami automatikusan beállítja a fényerősséget a mért környezeti fény alapján, hogy optimalizálja a növény növekedését és az energiahatékonyságot.  Felhasználóbarát, karbantartási igénye minimális, nem utolsó sorban pedig megnyugtató látványt nyújt az otthonunkban.

24 liter vizet képes tárolni, ami sokféle hal és más víziállat számára elegendő, bár a trópusi halak esetében erősen ajánlott fűtőkészüléket is felszerelni, ami melegen tartja a vizet.

Magyarországon csak csigát és garnélát tarthatsz benne!

UPDATE: Egy olvasónk hívta fel a figyelmünket (amit ezúton is köszönünk neki), hogy amennyiben vásárlásra adnád a fejed, jó, ha tudod: a magyar jogszabályok szerint egy ekkora akváriumban halak nem tarthatók! 30 liter alatt ugyanis gerinces élőlényt tilos tartani. 

 

 

 

 

 

 

 

 

EcoGarden

Ár: kb. 76 000 Ft.

Hirdetés

Keresés az oldalon