Sokan nem tudják, hogy a banán tárolására sem a konyhapult, sem a hűtőszekrény teljesen ideális – írja az Elle.be. A banán megbarnulását az etiléngáz okozza, amely természetes érlelő anyagként működik, és a gyümölcs szárából szivárog ki többnyire.
A számos zöldség és gyümölcs termel etilént, ezért ha ezek a banán közelében vannak, az gyorsítja az érését. Ugyanakkor, ha a szárat fóliával tekerjük körbe, az lassítja a gáz távozását, így a a finomság tovább marad friss, és később barnul meg.

A kedvelt trópusi gyümölcsnek az ideális tárolási hőmérséklete 15 és 20 Celsius között van. Ezért a hűtő túl alacsony hőmérséklete károsíthatja a gyümölcs szerkezetét, amitől a héja idő előtt feketére színeződhet.
Így maradhat a banán tovább finom és fogyasztható
Ha hosszabb ideig szeretnénk élvezni a banán ízét, néhány egyszerű szabályt érdemes betartani. Kerüljük például, hogy a banán közvetlen napfény vagy huzat közelébe kerüljön, mert ezek hozzájárulhatnak az érés gyorsulásához.
Tároljuk külön a banánt más etilént termelő gyümölcsöktől. Érdemes papírzacskóba áttenni, mivel az segíti a szellőzést, míg a műanyag tasak túl sok nedvességet tarthat bent. Ha a banán már túlérett, lefagyasztva megőrizhető.
A fagyasztás után is jól jöhet
Ha a gyümölcs már túlérett, lefagyasztva megőrizhető, ezért darabolva, a fagyasztóba érdemes eltenni, így sokáig megmarad az íze és a tápértéke. Ráadásul nyáron igazán remek hűsítőnek is.
A fagyasztott déligyümölcs később sütéshez is kiválóan felhasználható, például banánkenyérhez, amihez szinte mindig a már barna színűt ajánlják.
Sokak kedvence gazdag káliumban, rostokban, valamint B6- és C-vitaminban, amelyek jótékonyan hatnak a szívre, valamint az emésztésre és a közérzetre.