Az éghajlatváltozás komoly veszélyt jelent a világ egyik legnépszerűbb gyümölcsére, a banánra, amely a globális élelmiszerek között a negyedik legfontosabb – és amely 2080-ra teljesen eltűnhet Latin-Amerikából és a Karib-térségből – írja a Privatbankar.
Egyy friss kutatás szerint a térségben található banántermő területek kétharmada 2080-ra már nem lesz alkalmas a termesztésre.
A Christian Aid segélyszervezet elemzése szerint a hőmérséklet emelkedése, a szélsőséges időjárási jelenségek és az éghajlattal összefüggő kártevők már most is terméscsökkenést és komoly károkat okoznak Guatemalában, Costa Ricában és Kolumbiában.

A banán, különösen a Cavendish fajta, érzékeny növény: a virágzáshoz 15–35 Celsius-fokos hőmérséklet az ideális, és megfelelő, de nem túlzott vízellátás szükséges.
A viharok különösen károsak lehetnek rá, mert letéphetik hatalmas leveleit, így akadályozva a fotoszintézist. Ez utóbbi pedig azért fontos, mert ennek során a növények a napfény energiáját felhasználva szén-dioxidból és vízből oxigént és szőlőcukrot állítanak elő.
Bár több száz banánfajta létezik, a régióban szinte kizárólag a Cavendisht termesztik, mert ez felel meg leginkább a nagyüzemi termesztés és az export elvárásainak.
A banán nemcsak a világ kedvenc gyümölcse, hanem milliók alapvető tápláléka is, ezért különösen aggasztó a klímaváltozás jelentette fenyegetés.
Ráadásul még két gombafaj is súlyosan veszélyezteti: az egyik a „fekete gomba”, amely jelentősen csökkenti a fotoszintézist, különösen csapadékos időszakokban, a másik pedig
a Tropical Race 4 (TR4) nevű gomba. Mindkettővel komoly küzdelmet folytatnak a termesztők.
