Mindannyiunk számára ismerős az a helyzet a konyhából, amikor egyetlen cél lebeg a szemünk előtt: úgy elkészíteni a kedvenc ételünket, hogy a sütés-főzés után minél kevesebb dolgunk legyen a rendrakással, és lehetőleg a bútorzat se szenvedjen helyrehozhatatlan kárt. A cél eléréséhez azonban nem elegendő az igyekezetünk, a megfontolt, óvatos mozdulatok, rendkívül fontos, hogy megfelelő konyhai eszközök is a rendelkezésünkre álljanak. Különösen igaz ez a jelenlegi, karácsony előtti időszakban, amikor feltehetőleg még azok is sütnek-főznek, akik egyébként csak ritkán veszik rá magukat.
A konyhai kiegészítőknek van néhány alapdarabja, amelyek jelentősen megkönnyítik a munkát, és biztonságosabbá, hatékonyabbá teszik az egész folyamatot. A körültekintően kiválasztott edények, spatulák, mérőeszközök vagy éppen védőkiegészítők nemcsak a kívánt eredmény elérését segítik elő, hanem megóvják a konyhát a rendetlenségtől, a bútorokat a sérülésektől, minket pedig a felesleges bosszúságtól és balesetektől. Az Aldi aktuális reklámújságjában most épp ilyen célra kínálnak egy rendkívül kedvező árú szettet.
Kiegészítők, amelyek egyetlen konyhából sem hiányozhatnak:
- fedő- vagy kanáltartó,
- edényalátét,
- szilikon kiöntő,
- fröccsenésgátló.
Így akadályozd meg, hogy ne csöpögjön a pára, az étel a konyhabútorra
Intenzív főzés vagy sütés során, amikor több edényt, illetve eszközt használunk egyszerre, az apróbb balesetek elkerülése érdekében nélkülözhetetlen eszköz egy fedő- és kanáltartó. Ilyenkor gyakran kell letenni a forró, vízgőztől csepegő fedőt vagy a szintén forró, foltot hagyó fakanalat úgy, hogy azok ne maszatolják össze a munkalapot, és ne is legyenek útban, miközben sürgünk-forgunk. Egy jó kialakítású termék stabilan megtartja a fedőt, felfogja a lecsepegő nedvességet, és a keverőeszközöket is bátran ráhelyezhetjük, így minden rendezett marad, miközben gyorsan és higiénikusan hozzáférhetünk a szükséges kellékekhez.
Az egyik legnagyobb veszély sütés-főzés közben
Ha biztonságos ételkészítésre törekszel, nem teheted meg, hogy nem szerzel be egy fröccsenésgátlót. Amikor forró olajjal vagy zsírral dolgozunk, a serpenyőben lévő nedvesség könnyen apró robbanásszerű fröccsenéseket okozhat, amelyek égési sérülésekhez vezethetnek. A fröccsenésgátló finom hálós vagy perforált felülete megakadályozza, hogy az olajcseppek kirepüljenek a serpenyőből, miközben a gőz szabadon távozhat. Így nemcsak a bőrünk és a ruházatunk védhető, hanem a konyhai környezet is sokkal tisztább marad.
Emellett a fröccsenésgátló a főzés hatékonyságát is növeli. Mivel megakadályozza az olaj túlzott párolgását és a hőveszteséget, egyenletesebb hőmérsékletet biztosít az étel számára, ami jobb sütési eredményt adhat. A fedélhez képest pedig nem zárja el teljesen a levegőt, így például a húsok és egyéb ételek nem párolódnak, hanem szépen pirulnak. Összességében egyszerű, mégis nagyon hasznos eszköz, amely kényelmesebbé és biztonságosabbá teszi a mindennapi főzést.
Egy másik veszély: a folyadék kiöntése
Az egyik legegyszerűbb konyhai művelet a tésztafőzés. Mindenki tudja, hogy a művelet végén a főzővizet le kell önteni róla, hogy a tészta ne főjön tovább és ne ázzon el. Ezt általában szűrő segítségével szoktuk megtenni, de van egy praktikusabb megoldás is: a fazékra helyezett kiöntő. A szilikon kiöntő tésztafőzésnél azért különösen praktikus, mert lehetővé teszi a forró főzővíz gyors és biztonságos leöntését anélkül, hogy külön szűrőt kellene használni. Könnyen a lábas szélére illeszthető, így a tészta a fazékban marad, a víz pedig irányítottan, fröccsenésmentesen folyik le, csökkentve az égési sérülések és a melléöntés kockázatát. Szintén a szilikon kiöntő használata mellet szól, hogy hőálló, rugalmas anyaga miatt stabilan a helyén marad, nem csúszik el, kíméli az edény felületét, ráadásul egyszerűen tisztítható.
A bútorok egyik legfőbb ellensége: a hő
A forró, vagy az aljukon ételmaradványokat tartalmazó edények könnyen károsíthatják a konyhapultot, az asztal felületét vagy az asztalterítőt. A hő hatására elszíneződés, repedés vagy maradandó égésnyom is keletkezhet, különösen fa, laminált vagy műanyag felületeken. Az alátét viszont hőszigetelő rétegként működik és felfogja a szennyeződéseket is. Alátéttípusok anyaguk szerint:
- porcelán,
- kerámia,
- parafa,
- szilikon.
A szilikon edényalátét egyik legnagyobb előnye a hőállósága, mivel hatékonyan megvédi a konyhapultot és az asztalt a forró edények okozta károsodástól. De ugyanennyire fontos, hogy rugalmas, csúszásmentes anyaga stabil tartást biztosít, így az edények nem mozdulnak el rajta könnyen. Emellett könnyen tisztítható, akár mosogatógépben is mosható, nem szívja magába a nedvességet és a szagokat. Tartós, nem törik és nem deformálódik. Ha jobban belegondolunk, az alátétek könnyű tisztíthatósága és tartóssága
hosszú távon spórolást jelent, mivel ritkábban kell asztalt felújítani vagy terítőt cserélni.
Mit tartalmaz az Aldi szettje?

A megfelelő eszközök használatával a főzés élvezetesebb, gördülékenyebb, és sokkal nagyobb eséllyel sikerülnek tökéletesen az ételek. Ehhez kínál most egy remek szettet az Aldi (a reklámújságban fotókat is láthatsz a termékekről), azon sem lepődnénk meg, ha a vásárlók megrohamoznák az áruházat a termékért:
Crofton szilikon fedő- és fakanáltartó vagy konyhai kiegészítő
- fedő- és fakanáltartó, 2 darab: összecsukható, mosogatógépben mosható, különböző színekben kapható. Az ára 999 forint.
- 3 az 1-ben konyhai kiegészítő, 1 darab: fröccsenésgátlóként, alátétként, illetve kiöntőként egyaránt funkcionál, körülbelül 20 – 28 cm-es edényekhez, illetve serpenyőkhöz. Mindkét oldala használható. Az ára 999 forint.
Összességében tehát 1998 forintba kerül a háromdarabos konyhaikiegészítő-szett.
Az olyan eszközök, mint a stabil alátét, a pontos kiöntést segítő szilikon kiöntő, vagy a fedő- és kanáltartók jelentősen hozzájárulnak ahhoz, hogy a főzés rendezett, biztonságos és hatékony legyen. Ha minden kéznél van, és nem kell a rendetlenséggel vagy a kényelmetlenségekkel bajlódni, sokkal könnyebben fókuszálhatunk az étel ízére és állagára, ami végső soron a végeredmény minőségében is megmutatkozik. Ezek a kiegészítők ugyan aprónak tűnnek, mégis nagyban hozzájárulnak a kényelmesebb, higiénikusabb és hatékonyabb főzéshez.

