Gyerek 2018. november 12.

Ajándékválasztás babanézőbe: újszülött gyerek, szívbajos szülők

Laura Gyerek 2018. november 12.
Pláne akkor kényes a téma, ha első gyermekről van szó a családban.

Hogyan válassz egy csaknem újszülött babának játékot úgy, hogy az semmi fajta veszéllyel és kényelmetlenséggel ne járjon se a gyerek, se a szülei számára?

Úgy, hogy a gyerek tökre újszülött, tehát semmit se tudsz róla.

De még nagyjából a szülei sem. Azon kívül, hogy a nap melyik szakában melyik fiziológiai szükségletének kell eleget tenni.

A szituáció főleg akkor égető, ha első gyerekről van szó – köztudott, hogy az első gyerekes szülők rettegve ódzkodnak mindennemű idegen anyagtól, jövevénytől, élőlénytől, állattól, tárgytól, fogalomtól, ami a baba közelébe kerülhet.

Ám te mégis szereted a nehezebb utat választani, és a szokásos ital-bonbon kombó mellé – vagy helyett – szeretnél vinni valami kis játékot is a picurnak.

Ehhez szolgálunk most jótanácsokkal.

1. Ne a legolcsóbb kínai boltba menj!

Az ilyen boltok polcaira beszórt babajátékok megbízhatósága kérdéses. Lehet, hogy tartalmaznak például olyan festékanyagot, ami silány minőségű, így kopásra hajlamos, és egy óvatlan pillanatban a gyerek gyomrában köthet ki.

2. Tényleg a legkisebbeknek való játékok közül válassz!

Ne úgy gondolkodj, hogy „veszek neki egy 10 éveseknek való robotot, mert később majd jó lesz neki”. Az nagyon idétlen.

Fotók: Thinkstock

3. Egyszerű apróság legyen!

Hidd el, a baba szülei sokkal jobban értékelik, ha egy tök egyszerű, kiságy fölé akasztható csillagocskát, vagy plüssállatot viszel, mint ha egy bonyolultabb szerkezetű, vagy agyonszínezett, habos-babos izét, ami ki tudja, mennyire felel meg az ízlésüknek. Ami ugyanis nem tetszik nekik, azt nem fogják örömmel a baba elé tenni.

4. Alaposan nézd meg a címkét!

Elvileg ugyan kizárt, hogy egy csecsemő számára gyártott játék veszélyes anyagokat tartalmazzon, ennek ellenére mindenképp böngészd végig az összetevőit, mielőtt a kosaradba pakolod, és ha nem vagy biztos valamelyiknek az ártalmatlanságában, akkor hívj oda egy eladót, vagy keress rá a jó öreg okostelefonon, hogy az az anyag biztosan adható-e újszülött kezébe (azaz szájába). Még jobb persze, ha eleve csak természetes összetevőjű tárgyat keresel, például festetlen fából készült terméket.

5. Az ár kivételével minden feliratot hagyj rajta!

Ha az ár is szerepel az összetevőket tartalmazó címkén, azt persze lesatírozhatod, hisz a szülők úgyis eltávolítják majd a címkét, mielőtt a gyereknek adják. De a lényeg az, hogy semmit ne végy le a termékről, amin információ szerepel, egészen amíg az a szülők kezébe nem kerül. Ők ugyanis szeretik maguk is elolvasni a játék pontos összetevőit, mielőtt a kicsi közelébe viszik. Ez főleg elsőgyerekes szülőknél nagyon fontos.

6. Ne legyen zajos, összevissza villogó!

Vannak olyan felhúzós vagy gombnyomós játékok, amik nagyon halkan, szinte alig hallhatóan tilinkóznak valami zenét – ezekkel semmi probléma nincs. De a hangosan csörgő-zörgő, illetve diszkószerűen villogó játékoktól kíméld meg a gyerek családját!

7. Végül: ha nem találsz semmit, akkor maradj a biztos módszernél!

Ha a játékok közt nem leltél olyanra, amit igazán jó választásnak érzel, akkor ne erőltesd a dolgot. Vegyél egy csomag babáknak való frottír kendőt, vagy nyugodtan kérdezd meg előre a szülőket, van-e szükségük bármire, amit te is meg tudsz venni. Legyen az akár popsitörlő, vagy egy etetőkanál. Ezerszer többet érhet egy ilyen hozzájárulás, mint valami kényszerűen megvett játékdarab.

Keresés az oldalon