Szépség 2019. október 20.

A legjobb női parfümök ősszel

Andi Szépség 2019. október 20.
Minden évszaknak megvannak a maga jellegzetességei: színek, hangulatok, illatok. Az ősz idén tartogat némi meglepetést parfümök és illatok tekintetében, de azoknak is maradt néhány nyári csemege, akik nem szeretnek magukon mindig más-más illatot hordani. Parfümválasztási kisokos következik, és megmutatjuk a szerkesztők idei kedvenceit is.

Nem is annyira egyszerű új parfümöt választanunk magunknak, így szerencsésnek mondhatják magukat azok, akik magabiztosak a kérdésben, és egyszer rátaláltak a személyiségüknek leginkább megfelelő illatra. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy ha rábukkantunk életünk illatára – amiből akár tusfürdőt is vásárolhatunk – , nem váltogathatjuk kedvünkre évszaktól függően!

Az alábbi kisokosban összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat, hogy útmutatást nyújtsunk, és megmutatjuk, szerintünk mik az idei ősz legfinomabb illatai, vagy épp melyek azok a parfümök, amiktől még a nyár elmúltával sem akarunk megválni. 

Hogyan válasszunk parfümöt?

Az illatválasztás egyik igen szabálya, hogy válassz a személyiségedhez megfelelő parfümöt. Lehet játékos, könnyed, vagy érzéki, igyekezz olyat találni, amelynek egész napos viselése elégedettséget, magabiztosságot kölcsönöz. 

Az illatok, így például a parfümök, de akár a szobafrissítők hatása az ember pszichofiziológiai tevékenységére már régóta ismert, és jelentőségük fokozatosan növekszik az orvostudományban és a kozmetikai iparban egyaránt.

Az illatoknak a stresszoldáson kívül még számos pozitív hatása is lehet; több tanulmány szerint az aromaterápiához hasonlatosan az illatok is hatnak az agyműködésre. A szagérzet fontos szerepet játszik a hangulat, a stressz és a munkaképesség fiziológiás hatásaiban. Egyes elektrofiziológiai vizsgálatok azt mutatták, hogy a különféle illatanyagok befolyásolták a spontán agyi tevékenységeket és a kognitív funkciókat, amelyeket ún. elektroencephalográffal (EEG) mérnek. 

Az aromaterápiában használatos illatos olajok koncentráltak, ezáltal sokkal nagyobb dózisban tudjuk inhalálni, mint enyhébb illatok (légfrissítő) esetén. Az aromaterápia metódusát úgy kell elképzelni, hogy amint a személy belélegzi az adott illatot, a szaglásért felelős receptorok pozitív érzelmeket közvetítenek az agy felé, ez pedig segíthet a nyugalmi állapot elérésében.

Típusok

Parfüm

A parfüm bír a legmagasabb illatkoncentrációval (20-30 százalék közötti értékkel), éppen ezért ezek a legtartósabbak. Így bár drágák, mégis a legjobb ár-érték arányt képviselik. Az érzékeny bőrűek jobban bírják a parfümöket, mivel kevesebb alkohol van bennük, mint más illatanyagokban, ezért kevésbé valószínű, hogy a bőr kiszárad tőke. 

Eau de Parfum

Az Eau de Parfum (EDP) a sorban a második, amely magas illatkoncentrációval bír, általában 15-20 százalékra tehető a mértékbe. Hatása általában 4-5 órán át tart. Olcsóbb, mint a parfümök. Magasabb alkoholtartalma ellenére még ezt is bátran szokták ajánlani érzékeny bőrűeknek. Mindennapi viseletre alkalmas.

iStock

Eau de Toilette

Az Eau de Toilette illatkoncentrációja 5 és 15 százalék közé tehető. Az egyik legnépszerűbb illatanyag-típus. Általában 2-3 órán át tart a hatása. 

Kölni (Eau de Cologne)

Sokkal alacsonyabb koncentrációval rendelkezik, mint a parfüm és az Eau de Parfum, általában 2-4 százalékra tehető ez az érték. Olcsóbb, mint a többi illat, és csupán 2 óráig érezhető. Általában nagyobb palackban kerül forgalomba. 

Eau Fraiche

Hasonló, mint a kölni, és kb. 2 órán át érezhető a hatása. Illatkoncentrációja még alacsonyabb, mint a fentieknek (1-3 százalék), ugyanakkor nem tartalmaz nagy mennyiségű alkoholt. 

Illatjegyek

A felsorolt típusok mellett még egy fontos szempont van a vásárlás alkalmával: az illatjegyek, illetve illatcsaládok.  A fejjegy inkább a citrusos, míg a szívjegy virágos, gyümölcsös összetevőkkel bír, és intenzívebb is, az alapjegyek pedig tartósítják az illatokat, ide tartoznak a pézsmás, fás illatok.

Illatcsaládok

Az illatcsaládok segítenek a tökéletes parfüm kiválasztásában: vásárolhatsz gyümölcsős, citrusos, ciprusos, fás, fűszeres, keleties, vagy orientális illatokat. 

Néhány nyári, amit még mindig magunkon viselünk

Ahogy már a cikk elején is említettük, ha megtaláltad a favoritot, légy boldog, és tartsd meg. Sokan vagyunk, akik évek óta ragaszkodnak a megszokott illatukhoz, bármilyen időszakról is legyen szó. Így például egy olyan napsütéses októberi hónapban, mint amilyet most élünk meg, és a higanyszálak sem zuhantak mélyre, bátran viselhetünk nyári illatokat. Van, aki az édesre, míg más a fűszeresre esküszik.

Őszi trendek

Ugyanakkor az ősz beköszöntével a nyári ruhákkal együtt a friss, citrusos, virágos parfümök is a polcra kerülhetnek, ezeket a testesebb, melegebb illatok válthatják fel.

Az októberi őszi színekhez, így a barnás-sárgás falevelek hangulatához ősszel a fás – így például a szantálfa – , fűszeres illatok passzolnak.

Idén előtérbe kerülnek az unisex illatok, az itthon már bejáratott márkák mellett feltűnik pár innovatív, kevésbé ismert márka is, amit őszintén ajánlunk minden parfümmániásnak. 

Megmutatjuk, a szerkesztőség nőtagjai mely parfümöket próbálták már ki idén, illetve melyek mellett tették le a voksukat. 

Pézsma, szantálfa és bergamott

Jázmin, füge, feketeribizli

Keresés az oldalon