Kütyü 2020. január 20.

A legjobb billentyűzetek

Balázs Kütyü 2020. január 20.
Az ember azt hinné, hogy nincs is egyszerűbb dolog a billentyűzetvásárlásnál, ám ha nem az „ahogy esik úgy puffan”- iskola hívei vagyunk, nem árt pár dolgot mérlegelni előtte.

A billentyűzet talán az a része a számítógépnek, illetve a laptopnak, amit a legtöbbet használunk, már ha az egeret nem számoljuk. Éppen ezért érdemes elgondolkodni rajta, hogy megfelel-e nekünk az a darab, amit gyárilag a gépünkhöz adtak, illetve szeretünk-e úgy pötyögni (leginkább laposok esetében), hogy az orrunk szinte hozzáér a képernyőhöz.

Ha ezekre a választ a legszalonképesebben úgy tudnád megfogalmazni, hogy az úristen szerelmére, teljességgel kizárt, akkor itt az ideje váltani.

Persze, ha csak a képernyőközeli gépelés a gond és amúgy az abszolút alapfokú teljesítménnyel elégedett vagy, akkor slattyogj be akármelyik nagyobb áruházba, vagy techdolgokkal foglalkozó webshopba és ragadd meg az első filléres billentyűzetet, ami csak a kezed ügyébe kerül. Ha azonban komolyabb igényeid vannak, akkor első körben találd ki, hogy mire akarod használni a klaviatúrádat.

A magyar piacon egyébként elég nehéz helyzetben vannak azok, akik a fapados billentyűzet képességeinél többet akarnak, ugyanis a kereslet határozza meg a kínálatot és bár szép számmal lehet már magyar kiosztású alapklaviatúrákat beszerezni, ez azonban koránt sem áll meg a komolyabb darabokra.

Persze nem kell kétségbeesni, a hétköznapi felhasználók mellett a második legjelentősebb csoport a gamereké, legalábbis billentyűzetfronton, így ha egy strapabíróbb, de ami még fontosabb, mechanikus klaviatúrára vágyunk (ez sokkal jobban hozza az írógép életérzést és jóval nehezebb rajta melléütni), akkor tanácsos a gamer modellek között körülnézni.

Hasonlóképpen jó választás lehet az ergonomikus billentyűzet, ami jóval kézre állóbb, mint a hagyományos változatok és tehermentesíti az ízületeinket is, így ha olyan munkád (vagy hobbid) van, ami megköveteli a gépelést, de már fájnak tőle a tagjaid, akkor ne habozz, egy ergonomikus klaviatúra lehet a megmentőd.

Az ergonomikus

Miért szeretjük?

Halkan, gyorsan és kényelmesen pötyöghetünk rajta, ráadásul a vakon gépelés első blikkre lehetetlen műveletét is játszi könnyedséggel sajátíthatjuk el ezzel a darabbal.

Strapabíró, nehezen romlik el, illetve két részből áll, ugyanis a számbillentyűzet egy külön mellékklaviatúraként működik.

Ez elsősorban azoknak szerencsés, akik ritkábban dolgoznak számokkal.

Hátrányok

A különálló számok miatt nem lesz a könyvelők és más excelhuszárok kedvence, illetve nem is mechanikus a kialakítása, így meghibásodás esetén nehezebben, vagy egyáltalában nem javítható. Angol billentyűkiosztással kapható csak, meg hát nem is túl olcsó.

Kiknek ajánljuk?

Leginkább azoknak, akiknek nehezükre esik a hagyományos formájú billentyűzeteken gépelni.

Microsoft Desktop Sculpt ergonomikus billentyűzet

Billentyűzet csatlakoztatása: USB; Típus: Egér és billentyűzet; Vezeték nélküli: Igen; Multimedia billentyűzet: Igen; Háttérvilágítás: Nincs; Mechanikus: Nem; Egér típusa: Optikai; Egér csatlakoztatása: USB; Ára: Kb. 34 000 Ft.

Hirdetés

 

A mechanikus monstrum

Miért szeretjük?

Ez alapvetően egy gamer klaviatúra, amit remekül lehet használni a mindennapokban is, hatalmas pozitívuma a magyar nyelvű billentyűkiosztás, illetve a villámgyors reakció ideje.

Persze ez inkább azoknak számít, akik játszanak és nem csak gépelnek vele, de a gyorsírásnál sem feltétlen hátrány, sőt.

Hátrányok

Ez leginkább a gamereket fogja érinteni, sajnos a hozzávaló szoftver koránt sem áll a helyzet magaslatán, nagyon nem egyértelmű a kezelése, így a testre szabása nem nélkülözi a kihívásokat.

Kiknek ajánljuk?

Leginkább azoknak, akik ismerkednek a profi gamerséggel, illetve mindenki másnak, aki szeretne egy jól teljesítő, mechanikus klaviatúrára szert tenni.

Tesoro Gram SE Spectrum G11 UXL billentyűzet

Billentyűzet csatlakoztatása: USB; Típus: Billentyűzet; Vezeték nélküli: Nem; Multimedia billentyűzet: Igen; Háttérvilágítás: Van; Mechanikus: Igen; Ára: Kb. 30 000 Ft.

Hirdetés

 

A megfizethető mechanikus

Miért szeretjük?

Elsősorban az ára miatt, meg azért mert nagyon kényelmes rajta gépelni, nagyjából ez a legalacsonyabb küszöbe a belépő szintű amatőr gamerségnek is,

magyarán, ha ennél olcsóbb gamernek  nevezett billentyűzetet vásárolnánk, inkább ne tegyük, mert bosszankodni fogunk.

Plusz pont jár továbbá a magyar nyelvű billentyűkiosztásért.

Hátrányok

Érezhetően műanyagból van, ez nem feltétlenül jelent hátrányt, csak egy kicsit olyan érzete lesz tőle az embernek, hogy nem fogja sokáig húzni és a visszajelzések alapján olyan egy-két éven belül sajnos hajlamos is beadni a kulcsot.

Kiknek ajánljuk?

Elsősorban azoknak, akik nem akarnak súlyos tízezreket kifizetni azért, hogy kipróbáljanak egy mechanikus és gamer billentyűzetet.

Spirit Of Gamer K500 billentyűzet

Billentyűzet csatlakoztatása: USB; Típus: Billentyűzet; Vezeték nélküli: Nem; Multimedia billentyűzet: Igen; Háttérvilágítás: Van; Mechanikus: Igen; Ára: Kb. 14 000 Ft.

Hirdetés

 

A középérték

Miért szeretjük?

Ez talán a legjobb darab a maga árkategóriájában, masszív alumínium vázzal rendelkezik, így meglehetősen strapabírónak tűnik. Erős gumitalpa van, így nem fog csúszkálni, továbbá a szoftvere is emberbarát, könnyen átlátható és kezelhető.

Mindezek mellett természetesen élményszámba megy a gépelés is rajta, nem csak a játék.

Hátrányok

Általánosságban is igaz a mechanikus klaviatúrákra, hogy könnyen koszolódnak, ez ebben az esetben sincs másként, de ez egy kis odafigyeléssel kiküszöbölhető, sokkal nagyobb gond, hogy a szoftver nem mindig érti a magyar kiosztást, de ez csak a nagyon megveszekedett gamerek esetében jelenthet hátrányt.

Kiknek ajánljuk?

Azoknak, akik szeretnek játszani és közben a számítógépüket munkaeszközként is használják.

Cooler Master MasterKeys CK550 billentyűzet

Billentyűzet csatlakoztatása: USB; Típus: Billentyűzet; Vezeték nélküli: Nem; Multimedia billentyűzet: Igen; Háttérvilágítás: Van; Mechanikus: Igen; Ára: Kb. 23 000 Ft.

Hirdetés

 

Az írófejedelem

Miért szeretjük?

Ugyan erről a darabról már írtunk mi is korábban, mégis egyszerűen nem tűnt volna tisztességesnek nem megemlíteni egy olyan listán, ahova a legjobb billentyűzeteket szedtük össze.  A Qwerkywriternek hívott gépezet alumíniumból készült, így a szokásos pillekönnyű, de cserébe gyorsan amortizálódó billentyűzetekhez képest tekintélyesebb súllyal és élettartammal rendelkezik. A kütyü bal oldalán lévő kar az enter funkcióját tölti be, de ennek nem kell így maradnia, szabadon hozzárendelhetjük bármelyik másik billentyűt is.

Hátrányok

Csak a legfanatikusabb írógépimádók fognak ennyi pénzt kiadni egy klaviatúráért.

Kiknek ajánljuk?

Írógépfetisiszta milliomosoknak.

Qwerkywriter billentyűzet

Billentyűzet csatlakoztatása: Bluetooth; Típus: Billentyűzet; Vezeték nélküli: Igen; Multimedia billentyűzet: Igen; Háttérvilágítás: Nincs; Mechanikus: Igen; Ára: Kb. 70 000 Ft.

Hirdetés

Keresés az oldalon