Légy óvatos tonhal vásárlásakor: ez a szám a konzervdobozon azt jelzi, hogy a halat radioaktív területen fogták
A tonhalkonzerv könnyen beszerezhető, egészséges étel, hiszen sok fehérjét, omega-3 zsírsavakat, valamint vitaminokat tartalmaz. Ugyanakkor nem mindegy, honnan származik, mivel bizonyos halászati területek kockázatosnak számítanak radioaktív szennyezés miatt: mutatjuk, mire figyelj oda, ha tonhalat vásárolsz!
Radioaktív vízben úsznak a halak
A szerb fogyasztóvédelmi szervezet, az Effectiva korábban felhívta a figyelmet egy esetre, melynek során a konzervdoboz címkéje alapján a benne lévő halakat olyan csendes-óceáni térségben fogták, amelyet a fukusimai atomerőmű-baleset óta kockázatosnak tartanak. Bár a baleset évekkel ezelőtt történt, a radioaktív víz tengerbe jutása miatt a veszélyek továbbra is fennállhatnak.

A halászati területek jelölése nemzetközi rendszer szerint történik: a vadon fogott halak esetében
a csomagoláson mindig szerepel a FAO-kód, amely pontosan megmutatja, hol fogták ki a halat.
A tenyésztett halaknál ezzel szemben csak az ország van feltüntetve, ahol nevelték.
A FAO 61, 67, 71, 77, 81 és 87 kódjai a Csendes-óceán radioaktívan szennyezett részeire utalnak,
ezért ezekből a régiókból származó haltermékek fogyasztását érdemes kerülni. Más kódok, mint például FAO 21 (Északnyugat-Atlanti-óceán), FAO 27 (Északkeleti-Atlanti-óceán), vagy FAO 37 (Földközi-tenger) biztonságosabb származást jeleznek.
Vásárlás előtt tehát mindig célszerű ellenőrizni a tonhalkonzerv címkéjét, és kerülni azokat a termékeket, amelyek olyan területekről származnak, ahol fennáll a sugárszennyezés kockázata. Így nyugodtan élvezhetjük a tonhal remek ízét és pozitív egészségügyi hatásait!
Fontos megjegyezni ugyanakkor, hogy a hivatalos szervezetek – köztük a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (IAEA) – szerint a kezelő- és hígítási folyamatok (ALPS rendszerrel történő kezelés, hígítás, stb.) megfelelnek a nemzetközi biztonsági előírásoknak. A szerb mezőgazdasági minisztérium állategészségügyi igazgatósága szerint pedig a radioaktivitást vizsgáló laboratóriumi vizsgálatok eredményei azt mutatják, hogy a bevizsgált halkonzervek emberi fogyasztásra biztonságosak.

