Durva dolgot állítanak a zacskós reszelt sajtokról - kétszer is meggondolod, veszel-e a boltban
Aki szeret főzni, tudja, mennyire csábító, ha egy gyors pizzához vagy tésztához csak előkapjuk a bolti zacskós reszelt sajtot. Nem kell reszelni, nem ragad össze, és mindig kéznél van. Csakhogy a kényelemnek ára van – és nem csak a pénztárcánk bánja – írja a Chip.
Miért nem ragad össze a bolti reszelt sajt?
Ha otthon reszelünk, a sajt hamar csomósodik: a zsír és a nedvesség természetes módon összetapasztja a darabokat. A gyárilag reszelt sajtnál ez nem történik meg, mivel a gyártók úgynevezett csomósodásgátló anyagokat – többnyire burgonya- vagy kukoricakeményítőt – adnak hozzá. Bár az előírások szerint ennek aránya legfeljebb három százalék lehet, a sajt felszínén megjelenő lisztes réteg pontosan ezekből az adalékokból származik.

Rejtett egészségügyi kockázatok
A reszelt sajt nemcsak kevésbé természetes, hanem érzékenyebb is a baktériumokra. A sok apró felület nagyobb esélyt ad a kórokozóknak – például az E. coli- vagy coliform-baktériumoknak –, amelyek ugyan többnyire ártalmatlanok, de felgyorsítják a romlást.
Még veszélyesebb a penész: míg a nemespenész, például a Roquefort esetében, tudatosan kerül a sajtba, a zacskós reszeltnél véletlenszerű penészspórák telepedhetnek meg.
Ezek akár mérgező, sőt rákkeltő anyagokat is termelhetnek. Különösen igaz ez, ha a csomagolás sérült, és a védőgáz-keverék (szén-dioxid és nitrogén) már nem akadályozza a penészgombák szaporodását.
A legjobb választás: frissen reszelve
Összességében a reszelt sajt gyors megoldás, de az egészség és a minőség érdekében jobb, ha magunk reszeljük le a parmezánt, mozzarellát vagy trappistát. Így nemcsak a természetes ízeket élvezhetjük, de biztosak lehetünk abban is, hogy mi kerül az ételünkbe.
