Nyáron nincs is jobb dolog, mint kivenni egy hideg üdítőt a hűtőből – kivéve, ha elfelejtettük időben behűteni. Szerencsére ezzel az egyszerű trükkel hűtő nélkül is pár perc alatt lehűthetjük az italt, állítják a szakértők.
Hideg víz, jég és egy csipet só kell csak hozzá
A gyorshűtéshez mindössze egy vödörre, hideg vízre, sok sóra, jégkockákra és természetesen az italokra van szükség. A vödröt félig töltjük hideg vízzel, majd hozzáadjuk a sót és alaposan elkeverjük. Ezután beletesszük az italokat, majd a jégkockákat.
A só csökkenti a víz fagyáspontját, így a keverék az italok melegéből vonja el az energiát
– ennek köszönhetően azok nagyon gyorsan lehűlnek. Mivel a módszer sok sót igényel, inkább vészmegoldásként érdemes használni.

Ha nagyobb mennyiségű italt szeretnénk lehűteni, például egy összejövetelhez, akkor a kádat is használhatjuk ugyanezzel a technikával. A hideg vízzel töltött kádban az italok sokkal gyorsabban hűlnek le, mint a levegőn vagy akár a hűtőben. Azonban fontos, hogy a vizet időnként cseréljük, hogy folyamatosan hidegen tartsuk a környezetet.
A fagyasztó is bevált módszer italok gyors hűtésére, de sokan elkövetnek egy hibát: benedvesített törölközőbe csomagolják az italospalackot, azt remélve, hogy így gyorsabban hűl. Ez azonban tévhit – a nedves textil nem gyorsítja a hűtést, sőt, rontja az energiahatékonyságot, mivel a fagyasztónak a törölközőből is el kell vonnia a hőt. Ráadásul emiatt gyorsabban keletkezhet jégréteg is a fagyasztóban.
