5 szuper autós gyerekülés közepes árkategóriában, az újszülöttől a 12 évesig

Törésteszten átment, és messze nem a legmagasabb árkategóriájú termékek.

Kicsit sem elhanyagolandó kérdéskör az autós gyerekülés kiválasztása, baleset esetén ugyanis egész konkrétan a gyermek élete múlhat rajta. Nehéz kérdés az is, hogy milyen árkategóriát válasszunk: a nagyon olcsó elég gyanús (te rábíznád a gyermeked életét egy 12 ezer forintos ülésre? Mi nem igazán…), a nagyon drága meg, hát, nagyon drága, és nem biztos, hogy annyival jobb (sőt, utánanézve a témának, elég sok helyen azt látjuk, hogy nem jobbak annyival, sőt).

Ha jó áron akarunk minőségi gyerekülést, amiben maximálisan megbízhatunk, akkor a legtöbb esetben Isofix terén kell kompromisszumot kötni.

Az Isofix egy olyan extra alkatrészt jelent, aminek segítségével a gyerekülést hozzá lehet rögzíteni az autó üléséhez, már ha az autó is isofixes (de egyébként ha nem az, utólag azzá lehet tenni nem is túl borsos áron). Ha tehát van Isofix a hordozón, az jelentősen megdobja az árát – nem minden, de a legtöbb esetben.

Szóval, alapos kutakodás, és a jelenleg ismert legfrissebb törésteszt, a német ADAC teszt eredményei alapján itt a javaslatunk az 5 legszimpatikusabb gyerekülésről – újszülöttől 12 éves kategóriáig.

A legkisebbeknek nagyszerű választás lehet a Maxi-Cosi márka Rock nevű hordozója, aminek különösképp jó tulajdonsága, hogy nagyon figyeltek a gyártásnál arra, hogy ne tartalmazzon károsanyagokat. Emellett a tisztíthatósága is igen jó, felhasználóbarát módon van kialakítva. Ha nem tudsz elszakadni az Isofixtől, akkor kénytelen leszel a kétszer annyiba kerülő FamilyFix változatot megvenni – de ha nem az Isofixben látod a teljes biztonság kulcsát, hanem abban, hogy az ülés maga jól tartsa meg a gyereket, és ne tudjon törni, akkor nyugodtan vidd el a sima Rock verziót.

A Britax Romer Baby-Safe I-Size hordozója 13 kilogrammig ajánlott, vagyis egy-másfél évesek ülhetnek benne. Az ADAC tesztje szerint kiemelten biztonságos, ezért valószínűleg nem kell, hogy visszatántorítson az itt is hiányzó Isofix berendezés. Emellett károsanyagok terén is különösen kíméletes a termék, szóval végképp nincs mitől tartani, ha erre esik a választás. 

4 éves korig-kategória: ha mindenképp az az elsődleges szempont, hogy ne csillagászati áron kapj kellően megbízható darabot, akkor a Chicco Cosmos lehet a jó választás: ugyanannyiért tudod megvenni, mint a fenti két, jóval kisebb gyerkőcöknek gyártott ülést. Cserébe itt sincs Isofix, és mind biztonságosság, mind kezelhetőség terén csak egy “elfogadható” értékelést kapott az ADAC-tól, de ergonómia, károsanyagok és minőség-tisztíthatóság terén egyaránt megfelelt a teszten. Összegészében tehát erről a gyártmányról elmondható, hogy nem a szívbajos, mindentől tartó szülőknek javasolt, viszont még mindig biztonságosabb, mint a 20-30 ezerért kapható, nem túl ismert márkájú darabok, amikről nem tudni biztosan, hogyan szerepelnének egy erős ütközés során.

4-től 12 éves korig két ülőkét ajánlunk. Az egyik a Joie Traver névre keresztelt találmány, ami, figyelem, még Isofix-szel is el van látva, mégis azonos áron kapható, mint a Chicco Cosmos. Az ADAC vizsgálatai szerint mindenen átment, károsanyagok terén pedig ő is külön pirospontot kapott. Lánygyerekeknek a cékla színű szépséget ajánljuk, nekünk nagyon tetszik!

Az itt ismertetett ötösfogatból ez az egyetlen olyan termék, amire gyakorlatilag nem tudunk rosszat mondani a paraméterei alapján.

A másik javaslatunk se rossz azonban, a Recaro Monza Nova Evo Performance, ami gyakorlatilag teljesen egyenlő a Joie Traverrel, azzal a kivétellel, hogy nincs benne Isofix. Ha ez számodra nem gond, viszont jobban szereted, ha a gyermek több helyhez, levegőhöz jut, szellősebb a feje körül a kialakítás, akkor ezt válaszd: az oldalsó protektorok ugyanolyan biztos védelmet nyújtanak baleset esetén.