Otthon 2019. január 16.

4 szuper párásító otthonra

bubba Otthon 2019. január 16.
Fűtésszezon idején sok kellemetlenséget okozhat lakásunk túl száraz levegője, azonban nem mindegy, hogy milyen módszerrel növeljük az otthoni levegő páratartalmát. Párásító berendezésből rengeteg fajta van a piacon, ráadásul az árak között is óriásiak az eltérések. Összeszedtük, hogy mire érdemes figyelni, ha párásítót szeretnénk vásárolni, és négy különböző árkategóriában mutatunk készülékeket 10 ezer forint és 100 ezer forint körüli összegekkel.

Mikor érdemes párásítóberendezést venni?

Az egészségünk, a hőérzetünk – és ezzel együtt a fűtésszámlánk – számára ideális relatív páratartalom 40-60% a lakásban.

Ha ennél szárazabb a levegő otthon, kiszáradhat a szánk, kaparhat a torkunk, és az állandó köhögés is intő jel lehet.

Sok esetben házi praktikákkal is tudjuk növelni a páratartalmat, például párologtatással vagy a nedves ruhák kiteregetésével, ha azonban úgy érezzük, hogy irritálóan száraz otthon a levegő, esetleg kisgyerekkel vagy légúti betegséggel küzdő családtaggal élünk együtt, akkor mindenképpen érdemes ennél komolyabb megoldást választani.

A kisbabák nyálkahártyája és bőre még fejletlen, ezért az ideális páratartalom számukra magasabb, 60-65%. A túl száraz levegőtől rosszabbul alszanak, kiszáradhat a bőrük, és az éjszakai köhögés is jellemző. A nem megfelelő páratartalom a nagyobb gyerekek esetében is problémákat okozhat, mivel csökkenti a nyálkahártyák ellenállóképességét a kórokozókkal szemben. Az asztmás és allergiás betegek számára is különösen fontos, hogy ne csak tiszta, hanem megfelelő páratartalmú is legyen a levegő, hiszen az alacsony páratartalom fokozza a tüneteket.

Mire figyeljünk oda a párásító kiválasztásánál?

Az ideális párásító kiválasztása előtt a legfontosabb szempont az, hogy miért van szükség a berendezésre, hiszen nem mindegy, hogy orvosi ajánlásra vagy mondjuk a fabútoraink védelme miatt akarjuk beszerezni az eszközt.

Emellett fontos tényező még annak a helyiségnek a mérete, ahová a párásítót keressük, azaz, hogy mekkora légtérrel kell számolnunk, ugyanis ezzel kell majd összevetnünk az eszköz kapacitását. Az sem mindegy, hogy hálószobába, nappaliba, esetleg gyerekszobába kell a készülék, hiszen a párásítók működése zajjal járhat.

Ezek mellett fontos szempont lehet még a párásító karbantartási igénye, illetve az is, hogy mennyire könnyen lehet hozzá kiegészítőket, alkatrészeket beszerezni. A párásító méretét és megjelenését is vegyük figyelembe, hiszen folyamatosan szem előtt lesz a szobában, és ma már lehet kifejezetten dizájnos termékeket is kapni.

Hideg- vagy melegpárásító?

A párásító berendezéseknek alapvetően két típusa van: a hideg- és a melegpárásító. Ezek abban különböznek egymástól, hogy a vizet hogyan juttatják a légtérbe. De ez nemcsak eltérő működésmódot jelent, hanem a hideg- és a melegpárásító által előállított vízpára teljesen más érzetet kelt, és máshogyan viselkedik a levegőben is. A hagyományosabb melegpárásítás eredménye ahhoz hasonló, amit egy kiadós zuhany után a fürdőszobában érzünk. Melegpárásításnak számít az is, amikor a fűtőtestre helyezünk egy vízzel teli lábast.

A levegő azonban akkor is sok párát tartalmazhat, ha egyébként nincs meleg: ez a hőérzetünkre is kedvezőbb hatással van. A hidegpárásító készülékek nem forralják fel és nem párologtatják el a vizet, hanem ennél bonyolultabb eljárással juttatják a légtérbe.

A legkorszerűbb párásító berendezésnek az ultrahangos hidegpárásító számít. Ezek a készülékek apró cseppecskékre porlasztják szét a vizet, és ezeket juttatják a légtérbe. Mivel különösen halkan működnek, az éjszakai nyugodt alvás érdekében érdemes ilyen típusú készüléket vásárolni.

A termékek ára a műszaki megbízhatóság mellett elsősorban attól függ, hogy mekkora légteret tudnak párásítani velük.

A legdrágább eszközöknek pedig párásítás mellett plusz funkcióik is vannak, például jobban szabályozhatók, illóolajokat is ki tudnak bocsátani, esetleg légtisztításra is alkalmasak.

A fenti szempontok alapján összeszedtünk négy árkategóriában négy készüléket négy különböző árkategóriában. 

Airbi TWIN ultrahangos digitális párásító

Digitális kijelzés, kerámia vízlágyító patron, érintő gombok, antibakteriális víztartály. Ajánlott szobaméret: max. 45 m2/120 m3. Ára: 31 900 forint.

Hirdetés

 

Boneco U650 ultrahangos digitális hidegpárásító

Fehér; érintőgombos kezelőfelület, nagy méretű digitális kijelző, jótékony Salvus köd kialakítása, antibakteriális tartály. Teljesen automata. Háló- és gyerekszobába is ajánlott. Ára: 76 980 forinttól.

Hirdetés

 

Stadler Form Oskar Big nedvesítőbetétes hidegpárásító

Éjszakai üzemmód, ionos ezüstkocka, illóolaj adagoló, beépített higrosztát. Nagy terek, nappalik párásítására. Ajánlott szobaméret: max 100m2/250m3. Ára: 75 ezer forinttól.

Hirdetés

 

Winix AW600 légmosópárásító készülék GYWAW600

Háromszintű tisztítási folyamat, True Hepa szűrő, csendes működés, automatikus kikapcsolás. Gyerekszobába és állattartóknak is. Ajánlott szobaméret: 55 m2. Ára: kb. 105 ezer forinttól.

Hirdetés

Keresés az oldalon