Világ 2019. december 28.

A brit királyi rezidencia január 5-ig megnyitja kapuit

Balázs Világ 2019. december 28.
Egy jó hat méteres nordmann fenyő várja a látogatókat – talpig díszben, füzérekkel, gömbökkel ékesítve. A Szent György termet, ahol áll, január 5-ig tartják nyitva az érdeklődők számára. Az ajándéktárgyakból, melyeket a 19. és 20. században a királyi család tagja adtak egymásnak, kiállítás nyílt a kastélyban, ez is sokat ígérő program.

A brit királyi rezidencia karácsony előtt és az ünnepek idején megelevenedik, s mesebeli kastéllyá alakul át. A windsori kastély a közösségi médiában a közelmúltban képet is mutatott az uralkodói székhelyen megálmodott ünnepi dekorációról, az aranyszínű kárpitról, a vörös szőnyegekről és a Szent György teremben felállított pazar karácsonyfáról.

Karácsony Windsorban.
Karácsonyi készülődés a Windsori kastélyban. (Forrás: Getty Images)

A hat méternél is magasabb nordmann fenyőt, melyet a hivatalos hírek szerint a windsori parkból hozattak, csillogó fényekkel, tükrös díszekkel, üveggömbökkel ékesítették fel, a falon körös-körül fényfüzérek lógnak. A fát bárki megtekintheti január 5-ig, utána egyrészt lebontják, másrészt meg az év többi részében nem engednek be mezei halandókat a Szent György terembe.

Történelmi karácsonyok és mesefoglalkozások

A királyi család idén különleges kiállítást rendez az Oktagon étkezőben:

Viktória királynő születésének 200. évfordulóján bárki végignézheti, milyen ajándékokkal kedveskedtek egymásnak a közösen eltöltött karácsonyok alkalmával a királyi család tagjai.

A windsori sajtószolgálat kiemelte: a kiállításon helyet kap majd egy ezüst étkészlettel terített asztal is, amelyen az evőeszközök még IV. György idejéből származnak. A hivatalos banketteken a királynő és vendégei ma is ezekkel az evőeszközökkel étkeznek.

Ha valaki az elkövetkező hetekben szeretne bejutni a windsori kastélyba, mindenképp nézze át a lehetőségeket a honlapon. Decemberben egyedi esti idegenvezetések is lesznek bizonyos napokon, melyen pezsgőt szolgálnak fel, s az ajándékboltban nyomott áron lehet vásárolni. Szombatonként a gyerekeket szem előtt tartva, tematikus karácsonyi kézműves foglalkozásokat tartanak, sőt ünnepi meseolvasás is lesz.

(Via)

Keresés az oldalon