Vulkánkitörés Izlandon: a főváros közelében ömlik a láva

Turi Dániel
Vörös kódot adtak ki Izlandon, miután kitört egy vulkán nem messze a fővárostól - a veszély ellenére máris megindult a katasztrófaturizmus a helyszínen. Mutatjuk a képeket!

Hetek óta megnövekedett erősségű földmozgásokat mérnek Izland több területén – a szakértők már napokkal ezelőtt figyelmeztettek, hogy ez minden bizonnyal több vulkánkitörését okozza majd. A fővárostól, Reykjavíktól harminckét kilométerre kedden meg is történt, amitől tartottak: kitört a Fagradalsfjall – írja a Reuters az Izlandi Meteorológiai Szolgálatra hivatkozva.

A 385 méter magas tűzhányó majdnem épp egy évvel ezelőtt, tavaly márciusban volt utoljára aktív, akkor elárasztotta a környéket lávával, és a képeket elnézve ez most sem lesz másként. A tavalyi kitörés és az utána következő szivárgás közel fél éven keresztül tartott és a szakértők szerint egyáltalán nem kizárt, hogy most is ez következik. Épp ezért a környéken kiadták a vörös kódot, jelenleg csak helikopterek repülhetnek a térség felett, a légi közlekedést határozatlan ideig felfüggesztették.

Alig 40 kilométerre a fővárostól tört ki a vulkán
Alig 40 kilométerre a fővárostól tört ki a vulkán

Vulkánkitörés Izlandon: a főváros közelében ömlik a láva

Vulkánkitörés Izlandon: a főváros közelében ömlik a láva

Alig 40 kilométerre a fővárostól tört ki a vulkán
Vörös kódot adtak ki a környékre
A láva és hamu egyelőre nem jelent nagy veszélyt
Máris beindult a katasztrófaturizmus
Az embereket lenyűgözi a látvány
Tavaly ugyanitt történt kitörés
A kitörés egyelőre nem veszélyezteti a lakosságot
Fotó megosztása:

 

Ennek ellenére, a szakértők bíznak benne, hogy hamarosan a vörös kódot hamarosan megszüntethetik és már csak narancssárga riasztásra lesz szükség – legalábbis, ha a tavalyi esetből indulnak ki, akkor ugyanis ez volt a forgatókönyv. Ennek ellenére,

a vulkánból szivárgó gázok akár emberre veszélyesek is lehetnek – ez persze sem a turistákat, sem pedig a helyieket nem zavarja, máris beindult a katasztrófaturizmus.

Ellepték a helyszínt az emberek, folyamatosan fotóznak, videókat készítenek – megkockáztatva azt is, hogy akár egészségkárosodást szenvednek. 

Izland egyébként mindig is különlegesnek számított a vulkánok, gejzírek és hasonló természeti jelenségek szempontjából. Az ország ugyanis épp az eurázsiai és az észak-amerikai tektonikus lemezek határán fekszik, amik nemrég újra erős mozgásba kezdtek, így a közeljövőben kifejezetten sok kitörésre számítanak a szakemberek. Bíznak azonban benne, hogy nem ismétlődik meg az, ami 2010-ben. Akkor ugyanis egy vulkánkitörés miatt emberek ezrei váltak otthontalanná, a repülőgépeket pedig teljesen ki kellett tiltani a légtérből, ugyanis annyi forró füst és hamu került a levegőbe.