Világ 2020. március 28.

Visszatért az élet Vuhanba - videón a részben megnyílt város

Startlap Utazás Világ 2020. március 28.
Lassan visszatér az élet a normális kerékvágásba a 11 milliós kínai városban, ahonnan a koronavírus elindult világhódító útjára. Egy új tanulmány szerint azonban aggodalomra ad okot a korlátozások feloldása.

Több mint két hónapos teljes elszigeteltség után március 28-án részben megnyitották Vuhant, a 11 millió lakosú kínai várost, ahonnan a koronavírus elindult világhódító útjára – írja az Euronews.

Péntek késő este oldották fel a városba vezető utak zárlatát, szombaton pedig a metrójáratok többsége is újra elindult. Szintén ma futottak be először vonatok a város 17 pályaudvarára. A tervek szerint jövő héten több bevásárlóközpont is megnyitja kapuit.

A civilek ugyanakkor továbbra sem hagyhatják el Hupej tartomány székhelyét. A tiltást április 8-án oldják fel, és ugyanazon a napon indulnak újra a személyszállító repülőjáratok is.

Az alábbi videón többek között egy sanghaji pályaudvarról indított szerelvény látható, amely útja során a 11 millió lakosú Vuhanban is megállt. Valamennyi utas testhőmérsékletét megmérik, a vásosba érkezőknek pedig meg kell mutatniuk a mobiltelefonjaikon futó alkalmazás segítségével, hogy rendelkeznek a “zöld kóddal”, amely azt jelzi, hogy nem fertőzöttek:

A városban a járvány kitörése óta több mint 50 ezer beteget regisztráltak. Kínának ebben a tartományában több mint 3000-en haltak meg a COVID-19 következményeiben.

A hivatalos kínai álláspont szerint a járványt mára megfékezték. Szombaton mindössze 54 új fertőzöttről számoltak be, akik mindannyian külföldről érkeztek.

Utasok az újra elindított vuhani metróban március 28-án (Getty Images)

Tartanak egy második hullámtól

A Vuhanban eddig érvényben lévő korlátozások meghosszabbítása késleltethetné a fertőzések második hullámát – figyelmeztetnek a kutatók egy új tanulmányban.

A The Lancet Public Health című folyóiratban publikált tanulmány készítői szerint azonban az óvintézkedések áprilisig való meghosszabbításával a fertőzés esetleges második hulláma későbbre tolódhat.

Az egészségügyi rendszernek így több ideje lenne az újbóli felkészülésre és bővülésre, ami életeket menthet.     

“Ha fokozatosan enyhítik a korlátozásokat, akkor az újabb tetőzés valószínűleg később következik be és enyhébb is lesz” – mondta Kiesha Prem, a Londoni Higiéniai és Trópusi Betegségek Intézetének (LSHTM), specialistája, aki a tanulmány társvezetője volt.       

A március 26-án megnyitott Jiangtang parkban sétál egy lakos (Getty Images)

A kutatók matematikai modellek segítségével nézték meg, hogy milyen következményei lennének az iskolák és munkahelyek bezárására vonatkozó intézkedések meghosszabbításának vagy enyhítésének a 11 milliós városban. Az eredmények azt sugallják, hogy a korlátozások mostani feloldásával augusztus végére lenne várható a fertőzések második hulláma, míg az intézkedések áprilisig való meghosszabbításával a dátum valószínűleg októberre tolódna – írja az MTI.

Keresés az oldalon