Üveglifttel lehet leereszkedni Amerika legnagyobb föld alatti vízeséséhez

Pitz Dániel
Az Egyesült Államok egyik legkülönlegesebb természeti csodáját nézhetjük meg, ha ellátogatunk a Lookout Mountain belsejébe, a hatalmas föld alatti vízeséshez.

260 métert kell ereszkedni a hegy gyomrába vájt üvegfalas lifttel, hogy megnézzük a barlangban lezúduló Ruby-vízesést. A 340 méter mélyen lévő természeti csodát a barlang állagának megőrzése, valamint a látogatók biztonsága érdekében csak vezetett túrán lehet megnézni – írja a Travel+leisure.

A Ruby vízesés alulról megvilágítva
Fotó: Getty Images

A Tennessee államban található különleges vízesés adottságainak köszönhetően két címet is magáénak tudhat.

Ez Amerika legmagasabb és egyben legmélyebb földalatti barlangi vízesése

A legmagasabb címet azért szerezte meg, mert a tengerszint felett 1120 méter magasan található, de a hegyben 340 méter mélyre kell menni, ezért ez a legmélyebb föld alatti vízesés is.

A  Lookout Mountainben található zuhatagot egy 70-80 perces barlangsétájával lehet megközelíteni, ami közben a látogatók cseppköveket és különböző ősi képződményeket is felfedezhetnek. Leo Lambert még 1928-ban bukkant rá a 44 méter nagyságú vízesésre, amit feleségéről, Rubyról nevezett el.

A Ruby vízesés alulról megvilágítva
Fotó: Getty Images

A földalatti barlang mellett az ide érkező turisták felmászhatnak a szomszédos Lookout Mountain tornyárhoz vagy a Blue Heron Overlook-hoz, ahonnan lélegzetelállító kilátás nyílik a völgyre és a Tennessee folyóra.

De számtalan más programot is kínál Tennessee negyedik legnagyobb városa, Chattanooga, ami a sziklamászók, kerékpározók és a túrázók egyik kedvelt helyszíne.