A világ leghosszabb műanyag sípályája épül Malajziában

Fatima
Egy élménypark részeként kereken 1200 méteres műanyag sípálya épül.

2019-ig a japán Kagura 1100 méteres pályája számított a leghosszabbnak, amelyet az akkor épített oroszországi Veducsi 1130 méteres pályája előzött meg – már készül az újabb trónbitorló. Ezúttal Malajziában terveznek egy élményparkot, ahol kereken 1200 méteres pályát álmodtak meg természetesen ülőlifttel mellette. A beruházók európai témájú parkot ígérnek, öt különböző (ibériai, brit, balkán, skandináv és alpesi) jellegű “falvakkal”. A meleg klímájú országban ez terület “valamivel” hűvösebbnek számít, de ez az első eset, hogy az Egyenlítő közelében műanyag sípálya épül – szúrta ki a Síelők.hu. A park több részletben épül meg, az első szakaszt 2023-ban fejezik be, egyúttal átadják a rekordhosszú és 220 méter szintkülönbségű pályát.

Az üzemeltetők egy másik helyi parkjukban a Guinness által is hitelesített, a világ leghosszabb vizes csúszdáját építették meg, úgyhogy nem áll tőlük távol a rekordok döntögetése és a profi élményparkok létesítése. 

Műanyag pályák itthon

Itthon több mint 30 helyen találkozni műanyag sípályával, a hazai meghosszabb pályája Sátoraljaújhelyen épült meg 300 méteres hosszban. A műanyagborítás nagyobb részét visszabontották, egy 60 méter hosszú Neveplast gyakorlópálya van itt jelenleg. A közeli Szerbia egyik legmagasabb hegységében, a Kopaonikon egy 800 méter hosszú pálya található, ami világszinten is toplistás.