Váralja lett az ország legszebben kivilágított települése 2021-ben

Szükösdi Judit
A Tolna megyei településen Gűth Balázs a Mikulás Házává varázsolja otthonát az ünnepekkor. A mesekertről készült felvétel kapta a legtöbb szavazatot karácsonyi fotópályázatunkon, ezáltal elnyerte az értékes fődíjat is. Az adventi fénydekorációs csomagot Balázs a községnek ajándékozza, hogy Váralja még fényesebben ragyoghasson. Eredményhirdetés, különdíjakkal.

Lezárult karácsonyi fotópályázatunk, a beérkezett képekre Utazás Tippek Facebook-oldalunkon lehetett szavazni január 3-ig. A közel 240 felvétel közül a győztes 3 ezernél is több szavazattal Gűth Balázs fotója lett a Tolna megyei község Mikulás Házáról, ezáltal Váralja elnyerte az ország legszebben kivilágított települése címet, és a GLANSYA Kft. által felajánlott fődíjat, az adventi fénydekorációs csomagot.

Édesanyám gyerekkorunkban arra tanított, ha adunk valamit, és az saját kezűleg, szívből készült, értékesebb bárminél” – fogalmaz Gűth Balázs, aki minden évben ennek tudatában díszíti otthonát, Váralja, és a községen túlról érkező látogatók nagy örömére. De hogyan is indult a történet?

Falubeli kisfiú nevezte el a házat

“Még gyerekként láttam a Reszkessetek, betörők! című filmet, és nagyon megtetszett a McCallister-ház. Az lett az álmom, pontosabban a fogadalmam, hogy amikor már lesz önálló keresetem, akkor én is feldíszítem a házamat, hasonlóképpen. Így is lett: 1996-ban elkezdtem dolgozni, és díszítettem. Hogy mikortól vált a Mikulás Házává, arra pontosan nem emlékszem, de arra igen, hogy egy falubeli kisfiú nevezte el így. A gyermeket Miklósnak hívták, és úgy tudta, hogy tényleg itt lakik a Mikulás, így mindennap eljött és megnézte a házat a szüleivel” – meséli a Startlapnak Balázs.

Azóta a dekorációnak minden éven más tematikája van, legutóbb a Szépség és a szörnyeteg (a fenti videón látható) adta a témát, ami az alkotónak is az egyik kedvenc meséje. “A tizenegy éves unokaöcsém tavaly megkérdezte, hogy “Balu, meddig fogod ezt csinálni?” Azt feleltem neki, addig, amíg fel tudok menni a tetőre, feltenni az égőket. Erre azt mondta: ” jó, ha te már nem tudod, akkor majd csinálom én!”

Mindenki előtt nyitva állt a mesekert

Balázs már szeptemberben elkezdi a készülődést, mert a munka mellett csak hétvégenként van ideje a dekoráció összeállítására. “Sok időt vesz igénybe, mert a hátsó kert, amit mesekertnek hívunk, egy teljesen üres telek, ott az év többi részében nincs semmi, mindig teljesen a nulláról építem fel a díszítést.” A mesekert mindenki előtt szabadon nyitva áll az adventi időszaktól kezdve egészen január elejéig, a családi ház udvarára azonban – a koronavírus-járvány miatti korlátozások okán – , legutóbb is csak azokat engedték be, akik időpontra érkeztek a Mikuláshoz.

Merthogy Váralján tényleg valóra válnak a mesék: Balázsék a kerti konyhát is átalakították, hozzáépültek egy kicsit, kandalló is került bele, és ez lett decemberben a Mikulás szobája, ahol a nagyszakállú várta a csillogó szemű gyerekeket.

A gyönyörűen feldíszített otthon és mesekert látogatói most Balázst lepték meg azzal, hogy mennyien szavaztak alkotására a karácsonyi fotópályázatunkon. “Azt gondoltam, szinte semmi esélyünk nem lesz a nagyvárosokkal szemben, hiszen Váralja mindössze nyolcszáz fős község. De nagyon örülök annak, hogy ezt megcáfolták az emberek. Hálás vagyok érte! A nyereményt felajánlom a falunak, mert eddig nem volt dekorációjuk.”

Balázs végezetül azt is elárulta, mire készül idén. “Amikor azt láttam, hogy kezd nagyon szorossá válni a szavazás, mert több város is belehúzott, tettem egy olyan ígéretet, ha elérjük az 5 ezer lájkot, akkor “elhozom Amerikát”. Ugyan ennyi reakció nem gyűlt össze, mégis tartom magam ehhez: a McCallister-ház és a Rockefeller Center karácsonyfája adja majd a tematikát, az inspirációt a következő díszítéshez.

Karácsonyi fények fotópályázat 2021 eredmények

Az Utazás Tippek Facebook-oldalunkon zajlott szavazás szerint:

1. helyezett, az ország legszebben kivilágított települése: Váralja – Beküldő: Gűth Balázs

2. helyezett: Jászberény – Beküldő: Gémesi Balázs

3. helyezett: Tiszafüred – Beküldő: Járdán János

4. helyezett: Balassagyarmat – Beküldő: Makrai Richárd

5. helyezett: Mezőkovácsháza – Beküldő: Koródi Csilla

A nyertesnek járó fődíjat a GLANSYA Kft. ajánlotta fel, Váralja több mint 200 ezer forint értékű fénydekorációs csomaggal gazdagodott.

Az első öt helyezett, azaz a fotók beküldői Startlapos ajándékcsomagot nyertek.

Idén a Startlap Utazás szerkesztősége három különdíjat is kiosztott, függetlenül a szavazáson elért reakciók számától.

Különdíjasok:

Kaposvár – Beküldő: Pintér Klári

Eger – Beküldő: Jakubné Rita

Martonvásár – Beküldő: Lepp Tiborné Zalka Ibolya

A különdíjasok is Startlapos ajándékcsomaggal gazdagodnak. A nyerteseket e-mailben is értesítjük.

Gratulálunk a nyerteseknek, és köszönjük a pályázatra beérkezett sok-sok fotót!