Világ 2021. január 04.

Hamarosan jöhet a vakcinaútlevél

Fatima Világ 2021. január 04.
A koronavírus elleni vakcina megjelenésével és az oltások kezdetével sokakban felébredt a remény, hogy az élet visszaáll: lehet majd utazni, szabadidős tevékenységeket folytatni - ám lehet, nem elég ehhez az oltás, szükség lehet vakcinaútlevélre is.

Még az a szerencse, hogy már számos technológiai vállalat elkezdett okostelefonos alkalmazásokat fejleszteni, melyek segítségével a magánszemélyek a digitális hitelesítő adataik bemutatásával bejuthatnak koncertre, színházba, stadionba, vagy akár az igazolást belépési követelményként meghatározó országokba is – írja a CNN cikkére hivatkozva a Világgazgaság. A genfi székhelyű Common Trust Network által létrehozott

CommonPass alkalmazásba olyan orvosi adatokat lehet feltölteni, mint a koronavírus-tesztek eredménye, vagy egy kórház vagy hivatalos orvos által kiállított oltásigazolás.

Ezeket az adatokat QR-kód formájában mutatja be az „útlevél” ellenőrzésekor. Eközben az IBM is fejleszti a Digital Health Pass-t, ami lehetővé teszi a vállalatok és az egyes helyszínek számára, hogy maguk válasszák ki a belépés engedélyezéséhez kért mutatókat, így akár az elvégzett covid-teszteket, a hőmérséklet-ellenőrzéseket, és az oltási nyilvántartásokat is le lehet kérni az applikáción keresztül.

Getty Images

A bökkenő azonban az, hogy többféle vakcinával végzik az oltásokat, ráadásul kérdéses, hogy az oltások mennyire hatékonyan gátolják a vírus terjedését. Attól, hogy valaki megkapta az oltást, nem biztos, hogy nem jelent veszélyt a környezetére. Idő kérdése, talán tisztázódnak ezek a kérdések, akkor már gyorsan elfogadhatóvá tehetik a speciális útleveleket, alkalmazásokat.

Keresés az oldalon