A magyar az egyik legolcsóbb útlevél

Az útlevelek kiváltásának minden államban változó ára van. Annyira különböző lehet, hogy még olyan is előfordul, hogy kifejezetten szegény országban drága az útlevél.

Magyarországon egy tíz évre szóló magánútlevelet jelenleg 14000 forintba kerül kiváltani – írja a Privátbankár.hu.

Lehet, hogy idehaza ez kissé drágának tűnik, de számtalan olyan ország van, ahol ennél lényegesebben többért lehet csak úti okmányra szert tenni. 

Itt van például a japán útlevél, amellyel a legtöbb helyre lehet vízum nélkül utazni. Szóval ez az okmány 44 ezer forintnyi összegbe kerül, ugyanakkor tulajdonosa – ha nagy utazó – sokat spórolhat a belépési engedélyeken. 

Különböző útlevelek a világ több pontjáról.
Fotó: Getty Images

Igazán érdekes kontraszt ezzel szemben a szír útlevél, melyet a leggyengébbek közé sorolnak a világon, ugyanakkor 600 dollárért, vagyis 217 ezer forintnyi összegért lehet kiváltani tíz évre. Ha valaki viszont külföldön él, akkor csak hat évre teheti meg mindezt, és 300 dollárt, megközelítően 109 ezer forintnak megfelelő összeget kell kifizetnie. 

Libanon még ennél is drágábban adja a passzportot, mely egymillió kétszázezer libanoni fontba, vagyis mintegy 288 ezer forintba kerül az ott élőknek, míg Amerikában valamivel olcsóbb, ott 600 dollárt (217 ezer forintot) kell fizetni érte.

A svájciak közel 145 svájci frankkal (53 ezer forinttal) számolhatnak, míg a liechtensteiniek 256 svájci frankkal (94 ezer forinttal).

A brit útlevelet online 75 és fél fontért (mintegy 34 ezer forintért) újíthatják meg azok, akik ott élnek, és körülbelül 106 fontért (47 ezer forintért) azok, akik külföldre költöztek.

Az ausztrál útlevél 308 ausztrál dollárba (79 ezer forintba) kerül, míg a külföldön élőknek pótdíjat kell fizetniük, így a teljes költség az Egyesült Államokban például 336 dollárra (mintegy 86 ezer forintra) nő.