Hallottál már a horvát ujjlenyomat szigetről?

Startlap Utazás
Úgy hangzik az egész, mint valami idétlen vicc a Facebookon, de nagyon nem az. A szomszédban van egy sziget, ami tényleg ujjlenyomatot formáz, labirintusszerűen.

Sibenik a magyar turisták egyik kedvenc üdülővárosa Horvátországban, melynek közelében található egy aprócska, ujjlenyomatot formázó sziget – írja az Utazasielmenyek.hu. 

A horvátországi Baljena szigetén igazából nem az volt a cél, hogy létrehozzák a világ legnagyobb ujjlenyomatát. Praktikus okoknál fogva néz így ki ez a földterület.

Fotó: Getty Images

Az itt gazdálkodók a köveket kiásták a földből, hogy azt jobban meg tudják művelni, illetve a kövekkel parcelláztak, valamint azok segítségével védték meg egykor terményeiket a széltől, illetve az erős napsütéstől.

Az így létrejött kerítésrendszer pedig felülről úgy néznek ki, mintha egy hatalmas hüvelykujj összefüggő barázdája lenne.

 

Erre persze még az apró, 0,14 négyzetkilométer nagyságú sziget formája is erősen rájátszik. Külön érdekessége a mindent behálózó kerítéseknek, hogy 23,357 kilométer hosszúságban kígyózik. 

A sibeniki szigetvilág gyöngyszeme ma már lakatlan, de egykor aktívan termesztettek itt szőlőt, olajbogyót is a gazdák.