Belföld 2021. február 15.

Javaslatcsomaggal álltak elő a turizmus és vendéglátásban dolgozók

Fatima Belföld 2021. február 15.
Javaslat készült a turizmusban és vendéglátásban működő ágazatok sikeres újraindulása és kilábalása érdekében.

A Music Hungary Szövetség, a Magyar Fesztivál Szövetség és a Magyarországi Rendezvényszervezők és -szolgáltatók Szövetsége kezdeményezésére a szakértők egy javaslatcsomagot állítottak össze a Magyar Turisztikai Ügynökségnek címezve, melynek célja a magyar turizmusban és vendéglátásban működő ágazatok megsegítése. A kezdeményezéshez eddig több mint 370-en csatlakoztak aláírásukkal. A levél kiemeli, hogy a kulturális, turisztikai, vendéglátó, rendezvényszervező ágazatokban résztvevők az elmúlt években jelentősen és folyamatosan növekvő mértékben járultak hozzá Magyarország gazdasági teljesítményéhez, az állam bevételeihez. Együttesen többszázezer embert foglalkoztatnak, megélhetést biztosítva számukra és családjuk számára. A jelen helyzetben azonban olyan negatív spirálba kerültek, amiből támogatás nélkül lehetetlen, de legalábbis rengeteg idő lesz kikerülni.

A döntéshozókhoz eljuttatott javaslat szerint egy olyan támogatási rendszer bevezetését kezdeményezik, amely nem haladja meg az ágazatok által 2019-ben az államkincstárba befizetett adó összegét. Levelükben egyrészt kérik, hogy azok a vállalkozások, melyek árbevétele a pandémia miatt minimum 50%-kal kevesebb volt az előző évi hasonló, márciustól márciusig tartó időszaknál, azok igényelhessenek egy egyszeri, vissza nem térítendő támogatást, amelynek számítási alapja az elvesztett árbevétel 20%-a. A javaslat kéri továbbá egy hatástanulmány alapján kidolgozott kulturális ÁFA bevezetését. Mint az korábban napvilágot látott,

a Music Hungary Szövetség megrendelésére a PwC Magyarország tanulmányt készített a koncert- és fesztiváljegyek áfakulcsának egységesen 5%-ra történő csökkentéséről, mely támogatás közép- és hosszú távon is piaci alapon, a valós teljesítményt értékelve nyújt segítséget az egyes szereplőknek.

Ezzel megelőzhető lehet egy több mint 40 milliárd forintos, hatalmas kulturális és társadalmi jelentőséggel bíró ágazat összeomlása.

A javaslat:

“Először is hadd szögezzük le: mindannyiunk számára a legfontosabb az emberek egészsége, a koronavírus világjárvány megfékezésére bevezetett célzott intézkedések fontosságát tehát egyöntetűen elismerjük. A járvány elleni védekezésből magunk is igyekeztünk, tudásunk és lehetőségeink szerint, kivenni a részünket. A kulturális, turisztikai, vendéglátó, rendezvényszervező szakmákat azonban a járvány okozta le- és bezárások minden más ágazatnál jobban érintették és érintik, hiszen sok vállalkozásnak nem egyszerűen csökkent, hanem teljesen vagy majdnem teljesen megszűnt a bevétele, és az elmúlt közel egy év alatt kénytelen volt felélni a tartalékait.

Illusztráció: Getty Images

Ezek az ágazatok, ahogy ezt az MTÜ vezetése korábban – mindannyiunk büszkeségére – megállapította, az elmúlt években jelentősen és folyamatosan növekvő mértékben járultak hozzá Magyarország gazdasági teljesítményéhez, az állam bevételeihez. Együttesen többszázezer embert foglalkoztatunk, megélhetést biztosítva számukra és családjuk számára. Természetesen tisztában vagyunk vele, hogy nem csak mi szenvedtünk el károkat, veszteségeket, a nemzetgazdaság sok más területe is. De szeretnénk hangsúlyozni, hogy a mi szektorainkban a vállalkozások egyik napról a másikra tényleg szinte minden bevételüket elvesztették.

Ezek a szektorok amellett, hogy az ország gazdaságához jól látható mértékben hozzájárulnak,

elengedhetetlen fontosságúak a lakosság mentális egészségéhez, illetve fontos szerepet töltenek be a közösségépítésben is. Támogatás nélkül azonban olyan negatív spirálba kerülhetnek, amiből lehetetlen, de legalábbis rengeteg idő lesz kikerülni.

Éppen ezért, valamint annak érdekében, hogy az általunk képviselt szektorok a remélhetőleg már közeledő újranyitásig egyáltalán talpon tudjanak maradni, majd azt követően a gazdasági növekedés motorjaiként ismét hozzá tudjuk tenni a magunkét a növekedéshez, az állami adóbevételekhez, egy olyan támogatási rendszer bevezetését javasoljuk, amely nem haladja meg az általunk 2019-ben az államkincstárba befizetett adó összegét. A következő javaslatot szeretnénk tenni a kormányzat felé.

Minden olyan piaci szereplő (a pontos TEÁOR szerinti kör a mellékletben), amelynek a 2020. március 1. – 2021. március 1. időszakra eső nettó árbevétele legalább 50%-kal alacsonyabb volt, mint a megelőző év azonos időszakában, valamint nem áll csődeljárás vagy végelszámolás alatt, jogosulttá válik egy olyan támogatásra, amelynek számítási alapja az elvesztett árbevétel 20%-a. A jogosultak a vonatkozó időszak lezárt könyvelése (ennek hiányában eredmény-kimutatásaik) alapján az értékesítés nettó árbevételének összehasonlításával igényelhetnek egyszeri, vissza nem térítendő támogatást. Amennyiben az így kalkulált támogatás összege meghaladná az 50 millió forintot, akkor az e feletti támogatási összeg nem lehet nagyobb, mint a szervezet 2020-as évre eredménykimutatás alapján igazolt vesztesége.

Ezen egyszeri intézkedések mellett, a sikeres újraindulás és kilábalás érdekében, kérjük a Music Hungary és a PWC által bemutatott hatástanulmány alapján kidolgozott kulturális ÁFA bevezetését, 2021. március 15-től. A fenti támogatáshoz nem szükséges pályázati folyamat kidolgozása, tekintettel van az értékteremtésre, illetve a korábbi legális tevékenység általi nemzetgazdasági hozzájárulásra, így igazságos és „méretarányos” módon segíti a talpon maradást és az újraindulást, megmentve ezzel számtalan munkahelyet és egzisztenciát. Fontosnak tartjuk, hogy a kapcsolódó adminisztráció egyszerű legyen, az ellenőrizhetőség és a transzparencia pedig – lévén a NAV számára hozzáférhető információkra, illetve nyilvános mérlegadatokra hagyatkozik – adott. Mindemellett a támogatásunkról szeretnénk biztosítani az MTÜ-t egy lépcsőzetes újranyitási szabályrendszer megalkotásában és kivitelezésében.”

Keresés az oldalon