Balaton Márkaműhely: Utazz itthon a koronavírus után

Fatima
Ha itthon nyaralunk, két legyet ütünk egy csapásra: támogatjuk a hazai turizmust és teszünk a klímavédelem érdekében!

Manapság ritkábban merül fel a kérdés, hogy hova utazzunk a nyáron, hiszen a járványhelyzet sok mindent felülír. Lezárt határok, utazási korlátozások, bezárt szállodák és törölt járatok “várnak most ránk” – és ki tudja, mikor lesz ennek vége. De ha a kijárási korlátozás lejár, ha eljön a nyár, akkor próbáljunk meg belföldi úti célt választani, ezzel is elősegítve a hazai turizmusért és a klímavédelemért folytatott harcot.

Nyaralj itthon!

“Amikor miniszterelnök úr nyilvánosan bejelentette, hogy a koronavírus miatt  »a turisztikai szezon idén kampó«, az én gimnazista nagyfiam – aki a Plattensee Nightjet projekt ötletgazdájaként már letette névjegyét a nemzeti turizmus asztalára – felcsillanó szemekkel csak ennyit mondott: Jó, de akkor kössünk zsinórt és akasszunk csalit erre a kampóra, írjuk rá, hogy »Nyaralj itthon!«, és fogjuk meg vele a belföldi turizmus számára a kiutazó magyarok tömegeit. De az lényeges, hogy ezt a lépést ne csak az ágazat elszenvedett veszteségei iránti szolidaritás táplálja, hanem – februárban kihirdetett új kormányprogramunkhoz igazodva – klímavédelmi érvekkel is győzzük meg a magyarokat döntésük helyességéről. Így ezzel a húzással két legyet ütünk egy csapásra” – áll a Balaton Márkaműhely közleményében.

Azt fejtegetik, hogy a turizmus nem csak elszenvedője, de okozója is a koronavírus terjedésének, ráadásul a tömegturizmus lett mára a világ egyik legkörnyezetpusztítóbb iparága. A koronavírus miatt bekövetkezett “válság” ellen azonban mi magunk is tehetünk – ezzel a klímavédelem érdekében is sokat tehetünk!

“Ez a felelős magatartás mondjuk induljon onnan, hogy – elkerülhető módon – ne kelljen világjárvány idején önfeledten útnak induló magyar turistákat fölöslegesen mentenünk távoli országokból, és csúcsosodjon ki abban, hogy a messzi utazásokkal járó személyes kockázatunk és a globális környezeti terhelés csökkentése érdekében az idei nyáron éljünk inkább a hazai turizmus kínálatának gazdag lehetőségeivel.”

Fotó: Getty Images

Poroljuk le a nemzeti értékeinket!

Az utazási korlátozások és a járványtól való félelem nagy segítségünkre van abban, hogy visszanyúljunk a hazai értékekhez. Hiszen nem kell a világ másik felére utaznunk a csodáért, inkább fedezzük fel Magyarország mesés helyeit, rejtett zugait.

“Itt az idő, hogy az új helyzethez igazodva leporoljuk belső turisztikai értékajánlattal bíró nemzeti értékeink, kulturális és természeti javaink üzenetét. És ebben a járvány terjedésétől való zsigeri félelem, vagy a bevezetett utazási korlátozások ugyanúgy remek szövetségeseink lesznek, mint a lepadlózott belföldi turizmus talpraállításában vállalt személyes kötelesség- és segítségvállalásunk, bajba jutott idegenforgalmi iparágunk jó hazafiként való önkéntes támogatása, vagy a fentebb részletezett klímatudatosság erősítése” – írják a közleményben, majd hozzáteszik: a turisztikai krízis vészforgatókönyve új szerepet oszthat a Balatonnak, a magyar tengernek.

Fotó: Getty Images

Milyen az okos turizmus?

Amellett, hogy itthon nyaralunk, figyelni kell arra is, hogy hogyan. És nem csak az utazóknak, hanem a vendéglőhelyeknek is érdemes lenne zöld megoldásokat választaniuk. Mindenekelőtt az eldobható, egyszer használatos műanyag evőeszközöket kellene kiiktatni, ezzel is mérsékelhető lenne az üdülőhelyek szezonális hulladéktermelése.

“Mi például saját gyártású, klímabarát Re-Cup poharakkal (90 fokon 100-szor is elmosható, hosszú életciklusú műanyag pohárcsalád) és visszaváltható bevásárlótáskákkal szállunk be a klímaharcba. (A Re-Cup poharak társadalmasításával egy új, hétköznapi kultúrát vezetünk be a személyes felelősséget hangsúlyozó klíma- és természetvédelem világába, ahol a program mintaértékű bevezetésével elsőként az állami, kormányzati / önkormányzati intézmények és vállalatok mutathatnak példát és követendő irányt a mindennapos kávé és vízfogyasztást kísérő hulladékterhelés minimalizálásához. Ezen kívül más újrahasznosított termékek sokaságát is kínálja még a program, újrafogalmazott tudatosságba csomagolva). Ebben lehet elkötelezett partnerünk többek között a MÁV (aki a tavalyi évben is értékelhető szolgáltatásfejlesztéseket vitt véghez, például a nyári balatoni expresszvonatok büfészolgáltatásainak bevezetésével), valamint a tóvidék önkormányzatai, turisztikai szervezetei”.

“Kezdeményezni fogjuk a MÁV-nál, hogy a Plattensee Nightjet mintájára (ami közös vonatra ülteti a páneurópai klímavédelem ügyét a Balatonnal) nyaranta szervezzünk belföldről is szemléletformáló járatokat a magyar tengerhez, vagyis zöldítsünk át egyes nyaralóvonatokat kicsiknek-nagyoknak.”

“Elengedhetetlenül fontos, hogy ezt a klímatudatossággal összevont régiós turizmusélénkítő gyakorlatot a Balaton és a kiemelt tóparti települések klímavédelmi stratégiájába is beépítsük, ahol még a lakossági szemléletformálást is egy 4 programpontos közösségi akciótervvel tudjuk megtámogatni. Egyszóval nekünk nemcsak vészforgatókönyvünk, cselekvési tervünk, de hatékony eszközeink is vannak a belföldi turizmus megerősítésének klímavédelemmel való összevonására” – írják.