Több tízezer tulipán nyílik mandalákban a Balaton mellett

Startlap Utazás
Egyedülálló látvány fogadja a látogatókat áprilisban Bálványoson, ahol mandalaformákban pompáznak a tulipánok. A különleges Kincsek Völgyében szedni is lehet a virágokból.

Tulipánszüret, a Kárpát-medencében őshonos csemeték, mandalaformában elültetett több tízezer tulipánhagyma – aki Bálványoson jár áprilisban, nemcsak gyönyörű virágokat szedhet magának, de felfedezheti a Kincsek Völgye inspiráló és különleges világát is. A hely megálmodója Timár Zsuzsanna, aki a Kincsek Völgyébe látogat, valószínűleg találkozni fog vele. 

Tulipánszüret a Balaton mellett

Áprilisban a legszebb pompájukban láthatók a tulipánok, és nemcsak megcsodálni lehet őket a Kincsek Völgyében: aki szeretne, haza is vihet ebből a különös szépségű, szerény virágból. Koncentrikus körök, csiga és hatszög – a számtalan színű, sőt, színárnyalatú tulipán különleges alakzatokban virágzik, itt a virágok nem sorban vannak ültetve, hanem mandalaformákban.

Mandalaformák a Kincsek Völgyében
Mandalaformák a Kincsek Völgyében

Több tízezer tulipán nyílik mandalákban a Balaton mellett

Mandalaformák a Kincsek Völgyében
Tulipánok a Kincsek Völgyében
Kingyek Völgye Bálványoson
Jurta a Kincsek Völgyében
Jurta a Kincsek Völgyében
Fotó megosztása:

Szimbolikusan a 4 égtáj szerint tájolva veszi körül a három külső tulipánmandala a középen lévő nagy mandalát, ami az élet magját szimbolizálja.

Nem géppel, hanem kézzel ültették el a hagymákat, így született ez az egyedülálló látvány.

Érkeznek ide szerelmespárok, barátok, gyerekek és felnőttek – és van, aki egyedül jön, a természet közelsége mindenkinek tartogat ajándékokat. A Kincsek Völgye lankáira tavaszi tulipánünnep után, az év további részében is élmény ellátogatni: a főépületben olyan egyedi berendezési tárgyak díszítenek, mint például a bálványosi gémeskút kidőlt ágasából faragott csillár vagy a szomszéd bácsi kiszáradt körtefájából készült polc.

Újrahasznosítás – picit másképp

Itt az épületeknek, a tárgyaknak és maguknak a növényeknek is története van, ettől olyan időtlen az egész birtok. Egy különleges tér, ahol a bútorok, a padló, a díszek mind-mind lábon száradt fából készültek, hogy ne kelljen élő fákat kivágni csak azért, hogy az tulajdonosok által elképzelt tárgyak megszülethessenek.

Ötleteket is lehet meríteni ebből a fajta lakberendezésből, aminek az alapja az újrahasznosítás.

A kertben álló jurtát pedig távoli országokból hozott emlékek színesítik, aki belép, a különböző népek, kultúrák, szokások világába kóstolhat bele.

Jurta a Kincsek Völgyében
Jurta a Kincsek Völgyében

Több tízezer tulipán nyílik mandalákban a Balaton mellett

Jurta a Kincsek Völgyében
Jurta a Kincsek Völgyében
Tulipánok a Kincsek Völgyében
Mandalaformák a Kincsek Völgyében
Kingyek Völgye Bálványoson
Fotó megosztása:

Zsuzsannáék szerint óriási szerencse, hogy a Kincsek Völgye pont a Balaton mellett van. Így azok is rájuk találhatnak, akik nem ezen a vidéken élnek, de épp a magyar tengernél nyaralnak, kirándulnak.

A látogató 250 különböző gyümölcscsemetét talál itt, amiket nem permeteznek, nem is metszenek, mégis erősek és évről évre többet teremnek.

A tulajdonosok nagy álma, hogy a jövőben a vendégek a lehető legmaradandóbb emléket vihessék haza magukkal: ősi fajták oltásait, amiket el tudnak ültetni otthon, ezzel is segítve ezeknek a fantasztikus és különleges fajtáknak a megőrzését.

Mindent felhasználnak, ami itt terem

A mediterrán kertben termő rozmaringot, levendulát és szalmagyopárt helyben lepárolják, minden gyógynövényt felhasználnak, ami itt terem – tinktúra, szörp, virágvíz, kozmetikum készül belőlük, amiket meg is lehet venni a Völgyben. A rengeteg gyümölcsből aszalvány, szörp, pálinka és lekvár is készül.

A Kincsek Völgye minden áprilisi csütörtökön – pénteken – szombaton és vasárnap várja a tulipánok, a virágok, a szépség és a természet szeretőit Bálványoson. A völgy pár perc alatt elérhető az autópályáról, a látogatók tágas parkolóban hagyhatják az autóikat. Kétféle támogatói jegyet lehet váltani, melyekkel a Kincsek Völgye Alapítvány munkáját segítik a látogatók. Előzetes regisztráció nem szükséges.