Világ 2021. március 14.

Hova induljunk majd először Németországban?

Travellina Világ 2021. március 14.
Bizonyára sokan vagyunk úgy, hogy tűkön ülve várjuk azt, végre nekivághassunk ismét a nagyvilágnak. A hosszú bezártság után jó lesz ismét kimozdulni, de ugyanakkor még egy darabig nem akarunk majd nagy tömegbe menni. Úgy gondolom, egy ideig még biztonságosabbnak érezzük azokat a nevezetességeket, ahol tartani tudjuk a kellő távolságot, azaz egyelőre előtérbe kerülnek a természeti látnivalók. Emellett felértékelődnek azok a városok, ahol élmény úgy is sétálni, hogy múzeumokba, várakba, egyéb esetlegesen zsúfolt zárt helyekre ne kelljen betérni. Ezekből hoztam most egy csokorra valót a mindig népszerű úti célnak számító Németországból.
vendégszerző
Travellina

Travellina

Kisgyörgy Éva, a travellina.hu bloggere. 139 országban járt, szeret vezetni, kevésbé ismert tájakat felfedezni és jókat enni.
Cikkei

 Sylt

Sylt igazán ideális választás elvonulni a természetbe, hiszen itt a legnagyobb attrakciók a festői homokos strandok, valamint azok „védjegyei”, az itt oly kedvelt speciális strandkosarak. A strandolás mellett a kedvenc időtöltés a kerékpározás, amihez a szigeten minden feltétel adott: a sziget egész hosszán, mintegy 40 kilométeren át végighúzódó kerékpárút, lankás dombokkal, vadvirágokkal és a tengerre nyíló örök kilátással.

Igazi különlegesség az, hogy az apály-dagály során jelentősen mozgó tenger iszapos partokat hagy maga után, melynek nedves, hűvös talaján sétákat is szerveznek.

Ez a partszakasz világörökségi helyszín is, közösen más német és holland tengerparti szakaszokkal.

Fotó: Travellina

De nemcsak a természet káprázatos, hanem a lakóépületek és kis panziók is megkapóan bájosak. Kicsit talán a dél-angol vidékre, Dorsetre és Cornwallra emlékeztettek, takaros udvarukkal, gondosan nyírt gyeppel, sok virággal, szívélyes házigazdákkal.

Maulbronn

Maulbronn büszkesége egy hajdani ciszterci apátság, amely az Alpoktól északra a legjobb állapotban fennmaradt középkori kolostor. A zárt fallal körülhatárolt területen ma a városháza, rendőrség, néhány igazgatási épület kapott helyet, de van patika, ajándékbolt és pár vendéglő is. Az együttesben a román stílustól a késő gótikáig minden irányzat megtalálható, így sétánk során végigkísérhetjük a középkori kolostorépítészet teljes történetét. Csak a templomba és annak kerengőjébe kell jegyet váltani, a tér annak épületeivel szabadon látogatható.

Fotó: Travellina

A világörökségi helyszín bejárása mellett ne feledkezzünk meg a hely nevezetességéről sem, ami nem más, mint a Maultaschen. Ez olyasmi, mint a derelye vagy ravioli, csak épp a tésztába spenóttal kevert darált húst tesznek. Állítólag valamikor réges-régen, a 16.század környékén Maulbronn-ban a szerzetesek a húsvét előtti böjtidőszakban ebbe a tésztába rejtették el húst. A városban több helyen is kóstolhatjuk, kár lenne kihagyni!

Rügen

Németországról elsőként nem a tengerparti nyaralás jut az eszünkbe, de talán tizedjére és századjára sem. Így a hosszú fehér homokos strandok Rügen szigetén megmaradtak a német belföldi turisták titkának, sőt, szívesen nyaral itt még Angela Merkel is.

Különleges látványossága a Königsstuhl (Király széke), amely egy hatalmas, a tengerszint fölé 118 méter magasan nyúló fehér kőszikla, melyhez számos legenda fűződik. A legnépszerűbb szerint az ősi időkben az itt élők úgy választották meg a királyukat, hogy aki először fel tudott mászni a sziklára, az foglalhatta el a királyi trónust.

Fotó: Travellina

Az építészet kedvelői is találnak itt elegendő látnivalót maguknak. Sellin városka ikonikus nevezetessége az 1906-ban épített, majd később többször helyreállított, 500 méter hosszú móló (Seebrücke), de pompás régi nyaralókat találhatunk Sassnitz városában is.

Lübeck

Lübeck négy évszázadon keresztül, a 13-17. században a Hanza-szövetség központja volt, kiemelt szerepe miatt a Hanza-városok királynőjeként is emlegetik. Ezt a csoportosulást kereskedővárosok hozták létre Észak-Európában, illetve a Balti-térségben közös érdekeik képviseletére. Az együttműködésnek köszönhetően a hatalmas gazdasági, sőt, politikai erővel bíró szervezet központjává azért vált pont ez a német város, mert kikötőjében gyakorlatilag az összes erre járó hajó kikötött. Lübeck erejét az építészete is hirdette: a számos, égbe törő toronnyal felhúzott elegáns templom között gazdag kereskedők lakóházai sorakoztak. Bár már ez utóbbiakkal csak nyomokban találkozhatunk a sok modern épület között, Lübeck 1987-ben világörökségi státuszt kapott.

Fotó: Travellina

Kész csoda, hogy egyáltalán látható még a város jelképe, a Holstentor, az egykori négy városkapu egyike. Kicsit ugyanis megroggyant, mivel meglehetősen ingoványos talajra építették, és csak egyetlen szavazaton múlt, hogy nem a lerombolás, hanem a felújítás mellett döntöttek. A város másik büszkesége a Szent Mária templom, melynek téglából épített hajója a maga nemében a legmagasabb a világon.

Bréma

Brémáról bizonyára mindenkinek a brémai muzsikosok jutnak az eszébe és a város legkedveltebb fotózkodós helye nem meglepő módon a mesefigurákat ábrázoló szoborcsoport.

Szürke, a szamár, Fogdmeg a kutya, Bajszos a macska és Tarajos a kakas meséje már kétszáz éves, de ma is szívet melengető. A kiöregedett, már hasznavehetetlen, ezért eltaszított állatok összefogása, a gonosz betyárok legyőzése ma is örök érvényű, megható és kedves történet. A szoborhoz legenda is fűződik: aki megfogja a szamár lábát, annak hamarosan nagy szerencséje lesz. Mivel ezt a ziccert senki nem hagyja ki, a szamár lába már igen csillogóan fénylik.

Fotó: Travellina

Vannak persze az örök kétkedők, akik soha nem hisznek el semmit, mint ahogy Grimm meséjét sem. A ő kedvükért készítette el a város a muzsikosok hangját megszólaltató szerkentyűt, amely egy csatornafedél alatt található a piactéren.

Ha bedobunk pénzérméket, egymás után szólalnak meg a muzsikosok, bizonyítékul, hogy tényleg itt jártak.

Tavaly 45 ezer eurót halásztak ki a pénzgyűjtő dobozból, igazán könnyű és busás bevételként a városnak.

Egy kevésbé ismert, de megkapóan meghitt kis park a székesegyház szomszédságában megbújó Biblia-kert, ahol olyan fűszernövényeket, virágokat, kis fákat nevelnek, melyeket megemlítenek a Bibliában (kis táblán jelzik, pontosan melyik versben). A kertet önkéntesek gondozzák, a termést pedig rászoruló családok kapják meg. Nagyon hangulatos hely!

Quedlinburg

Quedlinburg, az ősi hanza város szinte sértetlenül vészelte át a háborút, így Németország egyik legjobb állapotban fennmaradt középkori városa, ahol öt évszázadból találunk favázas házakat. Ha valaki szereti ezt az építészetet, itt a helye, ugyanis Quedlinburgban van az országban a legtöbb faszerkezetes ház: körülbelül 1300, ráadásul ezek 80 százaléka tökéletesen renovált állapotban van. Még egy múzeumot is szenteltek ennek az építészetnek, ahol stílus fejlődésének főbb lépéseit is megismerhetjük, illetve a különböző fagerendákat és az asztalos szerszámokat is megvizsgálhatjuk.

Fotó: Travellina

Az egész óváros – a várral, templomokkal, régi városházával és főtérrel – egy az egyben felkerült a világörökségi listára. A kanyargós, macskaköves utcákon nagyon jót lehet andalogni a piros tetős házak, hangulatos terek közt. Mivel nem annyira felkapott hely, a főtért leszámítva bárhol könnyen elkerülhetjük a tömeget.

Externsteine

Észak-Németország egyik legszebb természeti kincse Externsteine, ahol hatalmas mészkőpillérek emelkednek a magasba az erdőség mélyében.

Externsteine nem csak geológiai érdekesség, hanem már az ókorban is szent helynek számított: ugyanolyan asztrológiai jelentősége volt, mint Stonehenge-nek Angliában.

A furcsa sziklaalakzatokat valószínűleg alkalmi menedékként használták remeték egészen a 700-as évek végéig, amikor keresztény szerzetesek telepedtek le Externsteine-nél, és lépcsőket, valamint domborműveket faragtak a nagy kövekbe. Később az öt sziklatorony különféle funkciókat látott el, volt erőd és börtön is.

Fotó: Travellina

A nyári napfordulón minden évben Woodstock-szerű fesztivált rendeznek Externsteine-ben, természetesen ez most szünetel. Nagyon különös hangulatú, misztikus hely, nagyszerű program gyerekekkel!

Augsburg

Augsburg több mint 2000 éves történelmével Németország egyik legrégebbi városa. A reformáció történetében is fontos helyszín, hiszen az augsburgi birodalmi gyűlésen tagadta meg Luther 95 tézisének visszavonását. Tiszteletére külön kiállítást rendeztek be a St. Anna templom mellett, ahol meghúzta magát, amikor a városban járt.

A város egyik legérdekesebb látnivalója a Fuggerei, a világ legrégebbi, ma is létező szociális lakótelepe. 1521. augusztus 23-án Jakob Fugger, augsburgi bankár alapította meg azt a lakótelepet, amely a mai napig az alapítólevélben foglaltak szerint működik. Az éves bérleti díj egy rajnai forint (gulden) átszámított értéke, vagyis 88 euro cent. További előírás, hogy a bérlőnek napi egy Miatyánkot, Üdvözlégyet és Hiszekegyet kell elmondani az alapító, valamint a Fugger család lelki üdvéért. Erre a lakótelepen épült templomban, öt órakor közös ima keretében is lehetőség van, bár ezt senki nem kéri számon, nem ellenőrzi.

Fotó: Travellina

Jakob Fugger banktevékenységből, majd bányakoncessziókból szerezte vagyonát, amelyből nemcsak reprezentatív építkezéseket, művészeteket támogatott, de a szegényeket is. Elsősorban azokat, akik önhibájukon kívül nem jutottak egyről a kettőre, de még nem csúsztak le teljesen, azaz volt esélyük újrakezdésre. A mai napig ez az alapelv, úgyhogy két szociális gondozó igyekszik  segíteni azoknak, akik szeretnének visszakerülni a „normális” életbe, azaz nagyobb, modernebb lakást bérelni.

Keresés az oldalon